Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο Μαντέλης επιστρέφει τη «μίζα» της Siemens

Τη συναίνεσή του για την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο της «μίζας» την οποία κατηγορείται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έδωσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που προχωρά σε μία τέτοια ενέργεια. Το αίτημα κατατέθηκε στον εισαγγελέα της έδρας του δικαστηρίου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και συνυπογράφεται από τον κουμπάρο του Τάσου Μαντέλη και συγκατηγορούμενό του Γιώργο Τσουγκράνη και την κόρη του τελευταίου, η οποία ήταν συνδικαιούχος στον λογαριασμό όπου μπήκαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάσος Μαντέλης φέρεται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ). Οπως αναφέρεται στο αίτημα, ήδη έχει δεσμευτεί ένας λογαριασμός με 174.000 ευρώ, ενώ ο πρώην υπουργός προσφέρει ακόμα 56.000 ευρώ, τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επειτα από αυτήν την ενέργεια ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση βάσει του πρόσφατου νόμου ο οποίος ψηφίστηκε για την επιστροφή των κλεμμένων. Σημειώνεται ότι από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται κρατικοί αξιωματούχοι, όπως πρώην υπουργοί. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ωστόσο, ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να κερδίσει επιπλέον ελαφρυντικό. Πρόβλημα, πάντως, δεν υφίσταται για την υπαγωγή του Γιώργου Τσουγκράνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από το δικαστήριο.
Βάσω Παλαιούhttp://www.dimokratianews.gr/content/31395/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-siemens