Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ωρολογιακή Βόμβα Τουρκίας – Αλβανίας στα Βαλκάνια – η Πυροδότηση είναι απλά Θέμα Χρόνου

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Ενώ η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Τουρκία με τις άφρονες και αλαζονικές της ενέργειες δυναμιτίζει...
polemos-500x300


 

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ενώ η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Τουρκία με τις άφρονες και αλαζονικές της ενέργειες δυναμιτίζει καθημερινά την κατάσταση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σενάρια αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, που στην ουσία θα βάλλουν όλη την ΝΑ Μεσόγειο σε κατάσταση πλήρους αναταραχής και πολεμικών αναμετρήσεων με στόχο φυσικά την αναδιανομή των παγκόσμιων συμφερόντων.
Έτσι σκοτεινά σενάρια αποσταθεροποίησης της Αλβανίας παρουσιάζει Ρώσος αναλυτής σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε ρωσικό online περιοδικό (που αναδημοσιεύεται από το himara.gr), ανάλογα με εκείνα που εφαρμόστηκαν σε Ουκρανία και Συρία και σκοπό είχαν την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας στην νότια ανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα ο Ρώσος αναλυτής Βίκτορ Βεριτόβ, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία και η Συρία ανατινάχτηκαν, η Αλβανία είναι εν αναμονή» στο περιοδικό politrussia.com όπου αναφέρει πως η Αλβανία είναι η επόμενη χώρα όπου τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν σύγκρουση.


 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, «Τα Βαλκάνια ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία προσπαθεί να αναστήσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Σήμερα η επιρροή της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρή, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, Βοσνία και Αλβανία. Ιδιαίτερη προσοχή έχει καταβάλει στην Αλβανία η οποία αν και μια μικρή χώρα έχει τεράστιες φιλοδοξίες και πολεμικές φιλοδοξίες» ,  «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια έκρηξη, όπως αυτή στην Ουκρανία και στην Συρία» επιπλέον ο αναλυτής αναφέρετε στην στήριξη που δίνει η Τουρκία στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία έχει σκοπό την ένωση όλων των εδαφών όπου μένουν οι Αλβανοί στα Βαλκάνια και συμπεριλαμβάνει το Κόσοβο, μέρος της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα προκαλούσε την αντίδραση της Σερβίας και μια σύγκρουση στο κέντρο τον Βαλκανίων θα ωφελήσει την Τουρκία η οποία βασίζετε στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»
Ο Ρώσος αναλυτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη και ισχυρή μαφία η οποία έχει επαφές και με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις. Υπογραμμίζει ως σημαντικό παράγοντα και την θρησκεία των μελών σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις, αναφέροντας, «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και την θρησκεία που για τους τοπικούς ακτιβιστές αποτελεί μέσο το οποίο είναι γνωστό ότι θα δικαιολογήσει τα πάντα.» Και τελειώνει με την εκτίμηση ότι, «Είναι προφανές ότι η κρίση στα Βαλκάνια θα ωφελήσει της ΗΠΑ, με πρώτο στόχο, την πτώση της Σερβίας. Έτσι, στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να πυροδοτηθεί, είναι απλά θέμα χρόνου.»
Θεωρούμε πολύ ρεαλιστική την προσέγγιση του Ρώσου αναλυτή. Οι ΗΠΑ παρότι η Συρία δεν τους βγαίνει όπως τα σχεδιάζανε μετά την Ρωσική παρέμβαση θα αναζητήσουν και αλλού μέτωπα προκειμένου αφενός να διασπάσουν την Ρωσική προσπάθεια στη Συρία αφετέρου να ελέγξουν πλήρως τα Βαλκάνια εκμεταλλευόμενες την χρονική συγκυρία βγάζοντας εντελώς έξω από το παιχνίδι τη Ρωσία. Όχημα φυσικά για όλα αυτά η Αλβανία που αναμένει το πράσινο φως για την μεγάλη Αλβανία που ονειρεύεται και φυσικά η Τουρκία που σε περίπτωση αναταραχών θα σπεύσει να ΄΄προστατεύσει΄΄ τους μουσουλμανικούς δεσμούς της. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ουσιαστικά αυτή είναι η κύρια απειλή για την οποία θα πρέπει να προετοιμάζεται.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο



πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%89%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82.html#ixzz3ter3N4o0