Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Π.Α.Μ.Θ. Στους λοιπούς πόλους… η Δράμα!

Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, η Δράμα θα υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο
  Xorotaxiko_Dimos_copy
Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ συνεδρίαση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, προκειμένου να συζητήσει έκτακτα το ζήτημα του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών, αφήνει τη Δράμα εκτός κατασκευής νέων οδικών αξόνων προς Αμφίπολη και Καβάλα, ενώ την κατατάσσει στους «λοιπούς πόλους», πράγμα που σημαίνει ότι ο νομός, δεν θα έχει καμία απολύτως αναπτυξιακή προοπτική τα επόμενα 20-30 χρόνια, αλλά και καμιά βοήθεια όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, την αγροκτηνοτροφία, τους παραγωγικούς της πόρους, την Παιδεία, την Υγεία και άλλους σημαντικούς τομείς.
Ο τίτλος του θέματος που τέθηκε προς κατεπείγουσα συνεδρίαση είναι: [Γνωμοδότηση για το Β1 Στάδιο της μελέτης «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».]

Διαπαραταξιακή επιτροπή
Μετά από συζήτηση δύο περίπου ωρών, το σώμα ψήφισε ομόφωνα τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την εξειδίκευση των παρατηρήσεων – προτάσεων στα πλαίσια της διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από τους δημοτικούς συμβούλους: Γ. Καλαϊτζίδης (Πόλη και Ζωή), Γρ. Παπαεμμανουήλ (Νέα Εποχή – Νέα Δράμα), Στ. Ηλιόπουλος (Αυτοδιοίκηση Πολιτών), Καλφόπουλος (Project Δράμα 2020) και Δ. Καραμπατζάκης (αντιδήμαρχος). Ψηφίστηκε επίσης η εξουσιοδότηση του δημάρχου κ. Μαμσάκου για την κατάθεση των παρατηρήσεων στα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ιστορικό
Την συζήτηση επί του θέματος άνοιξε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό, όσον αφορά για το πότε έλαβαν οι Δήμοι για πρώτη φορά το πρώτο έγγραφο σχετικά με την διαβούλευση. Έτσι,  μάθαμε ότι το πρώτο έγγραφο έφτασε στο Δήμο Δράμας στις 29 Ιουλίου και με διαστήματα μερικών ημερών ακολούθησαν και άλλα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά σημεία, είναι ότι το Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΠΧΣ), ήρθε μέσα στο καλοκαίρι και μέσα στην περίοδο του Αυγούστου, έπρεπε οι Δήμοι να το δουν, να το μελετήσουν, να υπάρξουν προτάσεις και παρατηρήσεις και να έχει κατατεθεί η σχετική γνωμοδότηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Χρόνος ελάχιστος για ένα τέτοιο ζήτημα, όταν τον Αύγουστο, το πλήθος των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων βρίσκεται σε άδειες.

Το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας
Στη συνέχεια, ο κ. Καραμπατζάκης έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια μακρά σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κυριαζίδης, από τη στιγμή που το νέο ΠΧΣ ψηφιστεί, καθορίζει την ανάπτυξη μιας περιοχής για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου χωρίς να μπορεί να αλλάξει κάτι και με μια μοναδική δυνατότητα κάποιων διορθώσεων στα πρώτα πέντε χρόνια. Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλει ρυθμίσεις σε άλλα κατώτερα πλαίσια, όπως το πολεοδομικό, την ανάπτυξη εντός τόπου σε όλα τα επίπεδα και πεδία, οδικούς άξονες, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, την Παιδεία, την Υγεία του τόπου και αλλού. Μπορεί ακόμα με την επιβολή του, να δώσει ώθηση σε διάφορες μορφές ανάπτυξης, ακόμα και το αντίθετο, εφόσον δεν προβλέπεται κάτι μέσα από αυτό. Στα επόμενα 20 χρόνια, οτιδήποτε θα μπορεί να γίνει στην περιοχή, πρέπει να γίνεται με βάσει αυτόν τον Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Βασικό μέλημα, είπε ο κ. Κυριαζίδης, πρέπει να είναι η άρση της σημερινής παγιωμένης κατάστασης, η άρση της εσωστρέφειας στην Περιφέρεια, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα, ότι το νέο Π.Χ.Σ., δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανατολική πλευρά της ΠΑΜΘ (Ροδόπη – Έβρος) παρά στη δυτική (Ξάνθη – Καβάλα – Δράμα).
Αναφερόμενος στα σπουδαιότερα σημεία, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, είπε:
- Εντείνονται τα φαινόμενα εσωστρέφειας.
- Πληθώρα σημείων του νέου Π.Χ.Σ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
- Υποβαθμίζεται ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα – Καβάλα).
- Τα δίπολα είναι αναπτυξιακού και αστικού χαρακτήρα για περιοχές που αναπτύσσονται μεταξύ δύο πόλων της οικονομικής αυτοδύναμης ανάπτυξης.
Πέρα από το ότι δεν προβλέπεται σχεδόν τίποτα σε ζητήματα ανάπτυξης για τη Δράμα, ο νομός μένει εντελώς απ’ έξω από την νέα χάραξη του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε61: Προμαχώνας – Σέρρες – Καβάλα, ο οποίος με το νέο Π.Χ.Σ. περνάει από την Μπάφρα, ενώ υπήρχε σχεδιασμός να περάσει από τα Κουδούνια Δράμας. Επίσης, δεν προβλέπεται καμιά απολύτως κατασκευή νέων οδικών αξόνων Δράμας – Καβάλας ή Δράμας – Αμφίπολης, που θα προσδώσουν στη Δράμα εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς, αλλά και προσπελασιμότητα. Ενώ το μόνο που προβλέπεται, είναι ελάχιστες βελτιώσεις στους υφιστάμενους οδικούς άξονες!
Να σημειώσουμε επίσης, ότι αναγνωρίζονται σε δεύτερο επίπεδο ως «συμπληρωματικοί αναπτυξιακοί άξονες της ΠΑΜΘ οι κάθετοι άξονες Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Καβάλα – Δράμα – Κάτω Νευροκόπι – Εξοχή», ενώ παρακάτω αναφέρεται ότι προβλέπεται η ενίσχυσή του. Όχι όμως τίποτα διαφορετικό.

«Στους λοιπούς πόλους…»
Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου Π.Χ.Σ., είναι ότι η Δράμα μαζί με την Ξάνθη, κατατάσσονται στους «λοιπούς πόλους…». Για να γίνει κατανοητό, η Κομοτηνή αναγνωρίζεται ως «πρωτεύον εθνικός πόλος διαπεριφερειακής ακτινοβολίας με διεθνή ρόλο». «Η Αλεξανδρούπολη, ως αναπτυξιακό δίπολο με την Κομοτηνή, αναγνωρίζεται ως πρωτεύων εθνικός πόλος διαπεριφερειακής ακτινοβολίας.» «Η Καβάλα αναγνωρίζεται ως δευτερεύων εθνικός πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας και πύλη διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο.» Ενώ προβλέπονται και διάφορα δίπολα, όπως Καβάλας – Δράμας, Καβάλας – Ξάνθης και Δράμας – Ξάνθης, αστικού τομέα ή ορεινού τουρισμού κτλ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των «λοιπών πόλων», ο δημ. σύμβουλος κ. Μλεκάνης, είπε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ακριβώς αυτό: η Δράμα να μπορέσει να βγει από τους «λοιπούς πόλους» και να ενταχθεί σε έναν άλλο δευτερεύοντα έστω πόλο. Το να είμαστε στους «λοιπούς πόλους», τόνισε, σημαίνει ότι η Δράμα σε όλους τους τομείς, όπως Υγεία, Παιδεία και άλλους, θα χρηματοδοτείται στο μέλλον μόνο με ό,τι περισσεύει από τους προηγούμενους πόλους. «Πρέπει να ξεκολλήσουμε από τους λοιπούς, οπωσδήποτε. Όλα μετά θ’ αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Δίπολο και τρίπολο
Η απόφαση που πάρθηκε, είναι να μπορέσει τελικά η διαπαραταξιακή επιτροπή, να επιτύχει ένα τρίπολο μεταξύ Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, ώστε η Δράμα και η Ξάνθη να βρεθούν σε καλύτερη μοίρα στα επόμενα 20-30 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μλεκάνης, «αν δεις από ψηλά την οδική σύνδεση Δράμας – Καβάλας, δεν υπάρχει πουθενά σκοτεινό σημείο το βράδυ.» Η ζωή, η καθημερινότητα, η οικονομία της περιοχής, έχουν ήδη καθορίσει το δίπολο Δράμας – Καβάλας και σ’ αυτό πρέπει να γίνει αγώνας μαζί με την Ξάνθη.

Μαμσάκος: «Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι»
Παίρνοντας το λόγο στο τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος είπε μεταξύ άλλων:
«Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα. Σ’ αυτό το σοβαρό θέμα, ούτε κομπάρσοι θα γίνουμε, ούτε παρακαλητές ενός συστήματος που τα προηγούμενα χρόνια θέλανε τη Δράμα ουραγό των εξελίξεων. Και σ’ αυτό είμαι κάθετος».
«Ειλικρινά κι εγώ δεν υιοθετώ τέτοια θέματα να έρχονται μέσα στο καλοκαίρι και σε ένα τόσο σύντομο χρονικά διάστημα, να παίρνουμε μια απόφαση που κρίνει το μέλλον της Δράμας, άρα όλων μας, άρα των παιδιών μας για τα επόμενα 15 χρόνια».
«Θα συμφωνήσω με τις θέσεις όλων και κυρίως με τις θέσεις του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας». «Θα μείνω όμως και στο πολιτικό κομμάτι. Ότι το τρίπολο ήταν πρόταση του ΤΕΕ το 2012, αλλά τότε δεν υπήρχε η πολιτική βούληση της Ξάνθης για να προχωρήσει. Κατά τα άλλα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και έδινε υπεραξία σε όλη την προσπάθεια. Πάνω λοιπόν σ’ αυτή τη λογική, για πρώτη φορά, καθίσαμε πολιτικά 3 δήμαρχοι (σ.σ. Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης), να δούμε το συμφέρον όλων μας. Και να μιλήσουμε πλέον για σύγκλιση ενδοπεριφερειακή. Όχι μόνο για ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά για σύγκλιση. Και μετά από συζήτηση και διάλογο, για πρώτη φορά, 3 μητροπολιτικοί Δήμοι έναντι προηγούμενων χρόνων, βγάλανε μια κοινή απόφαση, μια κοινή διεκδίκηση, μια κοινή απαίτηση απέναντι στο περιφερειακό συμβούλιο για να βοηθήσουμε τις περιοχές μας. Εδώ λοιπόν θα μείνω. Στο πολιτικό κομμάτι. Κι αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε και να περάσουμε έξω στον κόσμο. Ότι το δημοτικό συμβούλιο της Δράμας, στα δύσκολα ενώνει τις φωνές του, ξεχωρίζει τις τυχόν αντίθετες απόψεις οι οποίες έχουν οι παρατάξεις και μέσα στο κοινό συμφέρον των πολλών, διεκδικούμε από κοινού και μαζί. Και ένα δεύτερο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι ότι όταν βρισκόμαστε στα δύσκολα, μπορούμε να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι 3 δήμαρχοι μητροπολιτικών Δήμων για το συμφέρον όλων μας.»
http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12464%3A2015-09-11-18-27-43&catid=45%3Athemaproinoutypou&Itemid=107