Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το πένθος άργησε μια μέρα Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Ολυμπιακός επρόκειτο....

Της Όλγας Νικολαΐδου
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Ολυμπιακός επρόκειτο να παίξει για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας έγινε κανονικά εκείνο το πρωινό στο ΟΑΚΑ και οι συνήθεις λεπτομέρειες που ρυθμίζονται σε αυτές τις συσκέψεις (ώρα που θα ξεκινούσε το πούλμαν της αντίπαλης ομάδας από το ξενοδοχείο συνοδεία αστυνομίας, ώρα άφιξης και των 2 αποστολών, ώρα άφιξης του διαιτητικού τρίο, αριθμός αστυνομικών και αριθμός σεκιούριτι που θα βρίσκονταν στο γήπεδο, έλεγχος φιλάθλων, αριθμός εισιτηρίων που είχαν ήδη πωληθεί, τυχόν επιστροφές από την φιλοξενούμενη ομάδα κλπ κλπ) ρυθμίστηκαν, επίσης, κανονικά. Έτσι με το που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι ρέφερι και ο παρατηρητής που δεν θυμάμαι πια τι εθνικότητας ήταν, αποφάσισαν να κάνουν μια επίσκεψη στην Ακρόπολη.
Ασφαλώς και την προηγούμενη μέρα είχε γίνει η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και όλος ο κόσμος προσπαθούσε να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ένα χτύπημα τόσο αδιανόητο που οι περισσότεροι μετά βίας το αποδέχονταν ως πραγματικό γεγονός κι όχι ως αληθοφανέστατο πλάνο υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ.
Δεδομένου ωστόσο ότι την αποφράδα μέρα, εκείνη την αιματοβαμμένη Τρίτη, τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ έγιναν κανονικά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την επόμενη μέρα, με… αρκετή δηλαδή καθυστέρηση, η ΟΥΕΦΑ θα αποφάσιζε σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, να ακυρώσει τα παιχνίδια της υπόλοιπης… μισής αγωνιστικής.
Άλλωστε τότε, ακούγαμε πολύ για το περίφημο «απολιτίκ» της ΟΥΕΦΑ που και καλά δεν της επέτρεπε να παίρνει θέση και να ανακατεύεται με την πολιτική. Στο πλαίσιο αυτής της «λογικής» η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είχε απαγορέψει σε Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστές, λίγα χρόνια νωρίτερα, την εποχή που η χώρα τους βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, να φορέσουν κατά την διάρκεια αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ μαύρα περιβραχιόνια, σε ένδειξη πένθους για τα εκεί θύματα.
Τέλος πάντων για να ξαναγυρίσω στα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2001, λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, άρχισε η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στις άλλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Κι αυτό λόγω της διαφοράς ώρας που μέχρι τότε δεν είχε απασχολήσει κανέναν. Μόνο ως προς το εναρκτήριο λάκτισμα στόχος ήταν –και παραμένει- να γίνεται την ίδια ώρα παντού, εξ’ ου και τα παιχνίδια στην Ελλάδα ξεκινάνε τόσο αργά, στις 21:45 δηλαδή.
Για να μην τα πολυλογούμε, ο Ολυμπιακός και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφυγαν από την σύσκεψη το πρωί με την πεποίθηση ότι το βράδυ θα συναντιόντουσαν στο γήπεδο. Λίγη ώρα μετά, όταν άρχισε να διαρρέει η… είδηση της αναβολής των αγώνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι έτρεχαν πανικόβλητοι να ακυρώσουν ό,τι έπρεπε να ακυρωθεί. Φυσικά κάποιος ανέλαβε και την αναζήτηση των ρέφερι στον Ιερό Βράχο. Έπρεπε να ενημερωθούν κι εκείνοι. Αν μη τι άλλο για να συνέχιζαν απερίσπαστοι το sightseeing…
Το παιχνίδι Ολυμπιακού- Γιουνάιτεντ δεν έγινε στις 12 Σεπτέμβρη. Έγινε στις 10 Οκτωβρίου και οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 2-0.
http://idreamteam.gr/cms/27797/to-penthos-argise-mia-mera/