Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Σερβία: «Απαράδεκτη η επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα»

Αδυναμία να διαχειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων στο έδαφός της μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία δηλώνει η Σερβία, η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλύσει αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση για την Ε.Ε., που θα πρέπει να την διαχειριστεί με σοβαρότητα και με ένα σαφές σχέδιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

«Η ιδέα της επαναπροώθησης στη Σερβία όλων των προσφύγων από την Ουγγαρία, ενώ συνεχίζουν να καταφθάνουν και άλλοι από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είναι απαράδεκτη, διότι έτσι η χώρα θα μετατραπεί σε κέντρο άφιξης», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ.

«Θα θέλαμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος, όχι όμως εις βάρος μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Η Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, κατασκεύασε έναν φράχτη μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία και την Τρίτη έκλεισε την κυριότερη πύλη εισόδου των μεταναστών από τη χώρα αυτή.

 Ντάτσιτς είπε ότι 140.000 μετανάστες έχουν διασχίσει μέχρι σήμερα τη Σερβία. «Μόνο 550 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στη χώρα, ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν να πάνε στη Δυτική Ευρώπη», εξήγησε.

Ο Σέρβος υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Κροατία και το Κόσοβο, ως αποτέλεσμα των πολέμων στα Δυτικών Βαλκάνια.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/servia-aparadekti-i-epanapro8isi-metanaston-sti-xora