Σε μία σαφώς πιο «ζωντανή» τηλεοπτική αναμέτρηση από εκείνη όλων των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξέθεσαν τις απόψεις τους, μίλησαν σε έντονο ύφος, συχνά «κονταροχτυπήθηκαν» για τα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου, της διαπραγμάτευσης, των μετεκλογικών συνεργασιών.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Αμφότεροι εμφανίστηκαν καλά προετοιμασμένοι με στόχο να αναδείξουν αφενός τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους και αφετέρου, τα δικά τους προτερήματα, στοχεύοντας στους αναποφάσιστους και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.
Το ντιμπέιτ αυτή τη φορά ήταν αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο και με αρκετές θετικές αλλαγές στη διαδικασία.
Ωστόσο οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν ουσιαστικά όσα έχουν πει τις προηγούμενες μέρες. Αν και επιχείρησαν να υψώσουν τους τόνους, επί της ουσίας συμφώνησαν στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μνημονιακών πολιτικών.
Ωστόσο οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν ουσιαστικά όσα έχουν πει τις προηγούμενες μέρες. Αν και επιχείρησαν να υψώσουν τους τόνους, επί της ουσίας συμφώνησαν στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μνημονιακών πολιτικών.
Η τηλεμαχία συνοδεύτηκε από πολλές στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διαπλοκή, ενώ σημειώθηκε χάσμα απόψεων για το μετεκλογικό τοπίο.
1. Εσωτερική Πολιτική
«Όχι "παρά φύση" κυβέρνηση»
Στην πρώτη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα χρειαστεί το «Ποτάμι» ή και το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι μετά την 20ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιολόγηση για την πρώτη δόση απάντησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά όχι «παρά φύση» κυβέρνηση, όπως θέλει ο κ. Μεϊμαράκης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει κυβέρνηση σταθερή με όσο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε μάλιστα τις 2 έδρες που δεν πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου (ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 149 έδρες).
Σε επαναληπτικό ερώτημα για το αν υπάρχει «παράθυρο» συνεργασίας με τη ΝΔ, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει «δεύτερες σκέψεις» για την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ στο χρέος, στα εργασιακά, αλλά και στο θέμα του Δημοσίου, λέγοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε "άχρηστους" τους δημόσιους υπαλλήλους».
Κυβέρνηση «ικανών και άξιων»
Στην ίδια θεματική ερώτηση προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την «εθνική Ελλάδος» στο σχηματισμό κυβέρνησης και ποια θα είναι τα στελέχη της, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο και κυρίως η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται συναίνεση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν δέχεται τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υπέγραψε.
«Δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση, είναι θέμα προγράμματος» τόνισε, λέγοντας ότι αν συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Σε επαναληπτική ερώτηση αν θα κυβερνήσει με τα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, απάντησε ότι θα μπουν στην κυβέρνηση ικανοί και άξιοι που θα πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βολές Τσίπρα με αιχμή τη διαπλοκή
Το ζήτημα της διαπλοκής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί προσωπικά διαπλεκόμενο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε επειδή στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες συνοδευόταν από τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ελέγχεται δικαστικά για την λίστα Λαγκάρντ, ενώ αναφέρθηκε στις μίζες που έδινε στα κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η Siemens και στη φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία, καθώς και στην πρόσφατη εξέταση από έλληνες εισαγγελείς του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος έφερε στο φως τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο «έχει υποστεί αλλοίωση χαρακτήρος», μία φράση που επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.
«Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι κάλυψε τον Σταύρο Παπασταύρου, που διατέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ.
«Να σας θυμίσω πως τα κόμματα που πήραν τα μαύρα ταμεία της Siemens δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε εμπλακεί ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο. Οι φοροδιαφυγές ελέγχθηκαν ποτέ από τη ΝΔ; Ο κ. Φαλτσιανί είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε για τη φοροδιαφυγή, εσείς καλύψατε τον κ. Παπασταύρου».
«Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν το καταφέρει. Έχουμε τις μάχες για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι και στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είμαστε ίσα ίσα αλλά το «όχι» ήταν 24 μονάδες μπροστά. Αφήσαμε δείγμα γραφής και θα είμαστε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. «Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Ο χώρος του κυβέρνησε 40 χρόνια και φόρτωσε βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής. Δεν νομίζω ότι θέλει να τα βάλει με την διαπλοκή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεϊμαράκης: Μην μας κάνετε μαθήματα περί διαπλοκής
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στις κατηγορίες περί διαπλοκής.
«Η χώρα πήγε μπροστά με τη ΝΔ. Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής όσοι δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή. Εμείς προχωρήσαμε σε άρση τραπεζικού απορρήτου και ενισχύσαμε τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του κου Τσίπρα. Το μόνο που έκανε ήταν να καταργηθεί η Διαύγεια. Έφερε το νόμο για τα ΜΜΕ. Γιατί δεν τον ψήφισε. Ήθελε να κρατά όμηρο τη διαπλοκή», υποστήριξε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για την άποψή του ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε να αισθάνεται άβολα: «Δεν με ενδιαφέρει είναι δικό του θέμα», σημείωσε. Και επανέλαβε τη βούληση του κόμματός για μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η πρώτη κόκκινη κάρτα Τσίπρα
Το ζήτημα της διαπλοκής προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε να σηκώσει την πρώτη κόκκινη κάρτα.
«Άκουσα πόσα έκανε η κυβέρνηση σας για τη διαπλοκή», στην πρώτη του παρέμβαση. «Ποιος έπαιρνε τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ποιος έδιωξε τον Χριστοφοράκο. Με τον Παπασταύρου πήγατε στις Βρυξέλλες. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με την διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Άκουσα πόσα έκανε η κυβέρνηση σας για τη διαπλοκή», στην πρώτη του παρέμβαση. «Ποιος έπαιρνε τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ποιος έδιωξε τον Χριστοφοράκο. Με τον Παπασταύρου πήγατε στις Βρυξέλλες. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με την διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι ποτέ δεν περίμενε να ρίξει τόσο το επίπεδο. «Ίσως βλέπει ότι χάνει ή ότι έχει γίνει μνημονιακός. Εγώ έχω κάνει χρήση όσων λέει η Κωνσταντοπούλου; Πήγαν κάποιοι και πήραν μια συνέντευξη από τον Φαλτσιανί που είναι συνεταίρος των Podemos. Εμείς εισπράξαμε 34 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τι εισπράξατε;».
«Μου θυμίζετε το ανέκδοτο...»
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τήρηση της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι η αναστολή μόνο τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού. «Υπάρχει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα και προχωρά σε εξόρυξη χρυσού που δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον εκτός αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα, θέλουμε επενδύσεις με νομιμότητα» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έπραξε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Είμαστε και με τους εργαζομένους και με το περιβάλλον» απάντησε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει διάθεση εκδίκησης, «ωστόσο αν μολύνει το περιβάλλον, θα εφαρμοστούν οι νόμοι» κατέληξε. Σχετικά με την απομείωση της ανεργίας έκανε λόγο για επενδύσεις που απαιτούν «σταθερότητα δημοσιονομική, πολιτική, σταθερό φορολογικό σύστημα» προτάσσοντας το τέλος της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επίσης ερωτηθείς για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πλήρων νέων θέσεων εργασίας κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι έχει διώξει τις επενδύσεις δίνοντας ως παράδειγμα την Cosco και περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού σημείωσε ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενώ δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις ενώ σχολιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει και η ΝΔ, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λόγω των λανθασμένων διαπραγματευτικών κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού. «Το μνημόνιο φέρει υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και μόνο. Θέλουμε να λειάνουμε τους όρους . Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ εμείς» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα της παρέμβασης υποστήριξε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πέτυχε την μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο. Σε απάντηση, επίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασης ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη, και θεωρητικά τελευταία παρέμβασή του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρηματολογεί με νούμερα που δεν ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας. «Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση που εσείς δεν αποτρέψατε» είπε ο κ. Τσίπρας παραλληλίζοντας μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη με μεθυσμένο. «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Η «μάχη για το Ασφαλιστικό»
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις πολύ σκληρές αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών στο Ασφαλιστικό με βάση το μνημόνιο, πώς και ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά και αν ισχύουν οι καταγγελίες του Αλέξη Μητρόπουλου για τη βασική σύνταξη, διέψευσε ότι ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη για το Ασφαλιστικό. Θύμισε ότι αρχικώς οι πιστωτές-δανειστές ζητούσαν εξοικονόμηση πόρων 2,5% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό, πράγμα που απέτρεψε η κυβέρνηση, δίνοντας μάχη για να διατηρηθούν οι συντάξεις. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τόνισε δε ότι στη σημερινή συγκυρία η διάσωση των συντάξεων δεν αποτελεί χρέος μόνο για τους απόμαχους της εργασίας, αλλά και ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αφού πλέον από μια σύνταξη συντηρείται ολόκληρη οικογένεια, λόγω της ανεργίας των νέων.
Πάντως, επισήμανε με έμφαση ο κ. Τσίπρας το Ασφαλιστικό αποτελούσε και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, με ή χωρίς συμφωνία, καθώς η εφαρμογή του PSI στα αποθεματικά των Ταμείων καθώς και η υψηλή ανεργία έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το Ασφαλιστικό και ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν σκληρά μέτρα που προβλέπονται, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη διευκρινιστική ερώτηση που αφορούσε την κατάργηση ασφαλιστικών προνομίων των πολιτικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη συμφωνία έδωσε εντολή για πρόταση νόμου που θα αίρει σειρά προνομίων πολιτικών. Αυτό πρέπει να τελειώσει και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε, και ας μην συγκυβερνήσουμε, είπε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.
«Δεν χρειάζεται δύο αλλά 32 βουλευτές»
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς ότι δεδομένου ότι όποια κυβέρνηση και εάν εκλεγεί θα κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, τι διαφορετικό θα φέρει η ΝΔ, απάντησε ότι για αυτό ακριβώς προσπαθώ να συνεννοηθούμε εκ των προτέρων και στο πλαίσιο αυτό είπα ότι μια επίσκεψη στην Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού θα ήταν κάτι χρήσιμο. Να συμφωνήσουμε ποιες παραμέτρους μπορούμε να εφαρμόσουμε. «Ο κ. Τσίπρας είπε την επόμενη των εκλογών θα χρειάζεται 2 βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση. Δεν θα χρειάζεται δύο αλλά 32, αλλά τελοσπάντων εγώ του εύχομαι να χρειάζεται δύο. Σε κάθε περίπτωση όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά. Αρχικά να εφαρμόσουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια και αφού θα έχουμε παράξει αποτελέσματα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε σκληρά σημεία του.
Στη διευκρινιστική ερώτηση τι απαντά στο επιχείρημα ότι πώς θα μας βγάλουν από την κρίση αυτή που κυβερνώντας τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτή, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «τυχαίο ήταν ότι 20 χρόνια που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%; Όχι, απλώς η χώρα ήταν στην κανονικότητα και πήγαινε μπροστά.» Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκε τον πόνο, την απογοήτευση και την αγωνία που δικαίως προκάλεσε η κρίση στον κόσμο για να ανέβει στην εξουσία. «Και καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν πολύ απελπισμένοι για να ψηφίσει αυτό το μόρφωμα...». Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της απάντησής του ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε προκειμένου με βάση την τοποθέτηση Τσίπρα για τα προνόμια των πολιτικών να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν που κατάργησε τη συνταξιοδότηση των βουλευτών με δύο χρόνια θητείας.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί δεν προωθεί τη «σεισάχθεια» προς πολίτες για να ανασάνει η αγορά, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί Σαμαρά-Βενιζέλου δεν καλύφθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», ένα καίριο πρόβλημα, όπως τόνισε. Υπενθύμισε το θέμα των 100 δόσεων και δεσμεύθηκε ότι θα προωθηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, «ένα είδος σεισάχθειας» όπως εξήγησε.
«Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία»
Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι πρέπει να πει μια συγγνώμη για τις υποσχέσεις και τα λάθη, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι κανένας άλλος πολιτικός δεν είπε συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις, όσο εκείνος. Προασπίστηκε όμως το έργο των επτά μηνών και τις παρεμβάσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 100 δόσεις, το 5ευρω στα νοσοκομεία, το άνοιγμα της ΕΡΤ.
Σε ερώτηση προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για τις μειώσεις συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται ξανά, «τα οποία ψηφίσατε όλοι μαζί» και για το κατά πόσο μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πληρώσουν οι «ζάπλουτοι» και θα απαλλαγούν οι πολίτες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε μιλήσει για εξορθολογισμό, αλλά προέκκυψαν οι εκλογές. «Με τον κύριο Τσίπρα που είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει».
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν μπορεί να πει «έστω ένα ισοδύναμο που θα ανακουφίσει τον κόσμο», ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πει ψέματα και να δώσει υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι με το ξεμπλοκάρισμα των έργων και την αλλαγή εικόνας για την οικονομία, καθώς και τη δημιουργία πλεονάσματος, θα μπορέσει να δοθεί μέρισμα ανακούφισης των πολιτών.
Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση μοίρασε 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 300 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί πρέπει οι πολίτες να τον ξανακάνουν πρωθυπουργό, όταν σε κομβικής σημασίας ζητήματα έκανε λάθος (για τους συσχετισμούς στην ΕΕ, στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών, στο αν μπορούν να κλείσουν οι τράπεζες), ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια.
Μάλιστα επικαλέστηκε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία».
Επιχείρησαμε, παλέψαμε, δεν πουλήσαμε τον αγώνα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο, είπα την αλήθεια στον λαό και στο δημοψήφισμα και φέραμε μια συμφωνία που δίνει προοπτική, κατέληξε.
Σε συμπληρωματική ερώτηση ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τις δυσκολίες και ότι αν θα εφαρμόσει κάτι που είναι καλό ή κάτι με το οποίο -όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- «ντρέπονται που ψήφισαν», ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν παρέλαβε καλή κατάσταση, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία στο σκέλος που πρέπει και θα παλέψει για ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν.
Στην ίδια ερώτηση για το πώς η ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα δεν κατάφερε να περάσει (πχ το γάλα, για το οποίο προκλήθηκε κυβερνητική κρίση), ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι από τότε που η ΝΔ παρέδωσε την κυβέρνηση, η ζωή των πολιτών έχει χειροτερέψει, αλλά από «τότε αλλάξαμε και εμείς», διαβεβαιώνοντας ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την διαπλοκή.
Σε ερώτηση για την υπόσχεση ειδικά προς τους αγρότες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση προς τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, ενώ άλλα νομοσχέδια -όπως για τις συντάξεις- έχουν ήδη ψηφιστεί, κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν.
2. Εξωτερική πολιτική
«Μας λέτε για 17 ώρες, δεν είστε ωρομίσθιος»
Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση εκλογής της η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να λειάνει ορισμένες πτυχές της νέας συμφωνίας και να επιφέρει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ή προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει μηνύματα στην Ευρώπη υλοποιώντας προβλέψεις του μνημονίου και προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, και εάν συνεχεία θα μπορέσει να συζητήσει με την Ευρώπη –η οποία «δεν θέλει να μας σκοτώσει όπως λέει ο κ. Τσίπρας»-.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι από όλα αυτά είναι που επιχειρεί να γλιτώσει, να δραπετεύσει, να μην μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.
Το μήνυμα από την Ευρώπη έχει έλθει, είπε ως προς το μνημόνιο και αποσαφήνισε ότι ο ίδιος δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, επισημαίνοντας ότι όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ψηφιστεί ενώ το νομοσχέδιο για τους αγρότες δεν έχει έλθει στη Βουλή.
Παρεμβαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας, μετέφερε την εμπειρία του από την Ευρώπη λέγοντας ότι στο πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ηγεμονία έχει η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας. Εσείς πάτε χέρι-χέρι με Σόιμπλε και Μέρκελ» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση υποστήριξε η αριστερά, οι Πράσινοι και μεγάλο μέρος των ευρωσοσιαλιστών.
Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε για μία ακόμη φορά πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, λέγοντας ότι δεν είναι ωρομίσθιος για να αναφέρεται διαρκώς στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρεπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ωρομίσθιος, μας λέτε για 17 ώρες (σ.σ. διαπραγμάτευσης) και μας έχετε ζαλίσει. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι υπογράψατε και τι μας φέρατε. Ας πηγαίναμε σε εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα, ας μην υπογράφατε».
Σε επόμενη ερώτηση γιατί θέλει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει ένα μνημόνιο ίσως μη διαπραγματεύσιμο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πέντε-έξι σημαντικά ζητήματα που κατάφερε η κυβέρνησή του να κρατήσει ανοιχτά (απομείωση χρέους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, εργασιακών σχέσεων, κόκκινων δανείων και πληστειριασμών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ που πρέπει να παραμείνουν δημόσια, όπως τόνισε).
Και επ' αυτού σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι εάν θα εξυπηρετήσει ένας πρωθυπουργός και κυβέρνηση που θα δώσει μάχη ή μία κυβέρνηση που θα λέει «ναι» σε όλα. Το κρίσιμο είναι να βγούμε γρήγορα από τη μέγγενη της επιτροπείας, ανέφερε. Επίσης απάντησε στις κατηγορίες Μεϊμαράκη περί «ωρομίσθιου» πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν μετράται με το χρόνο το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δόθηκε επί μήνες με τη διεκδίκηση του δίκαιου του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μεϊμαράκης σε ερώτημα για τη στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και γιατί δεν καταδίκασε της στάση εκπροσώπων της στο εξωτερικό, όπως του κ. Βέμπερ, απάντησε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι ακόμα και ο κ. Βέμπερ στήριξε τη συμφωνία. «Είναι μία μάχη, μία ζύμωση η οποία γίνεται και προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο» τόνισε. Κάνοντας παρέμβαση για το χρέος, είπε ότι ήταν βιώσιμο με τα πλεονάσματα που είχαμε. «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος, εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» είπε. Η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας -πρόσθεσε- αποδέχεται ότι έγινε το PSI και ότι υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση και δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. Δεν αναγνωρίζω τον κ. Τσίπρα, επανέλαβε.
«Τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές»
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας πως ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι ο λαός έπρεπε να πληρώνει δυσβάστακτα πλεονάσματα. Ερωτηθείς για τη βοήθεια που υπολόγιζε από Κίνα, Ρωσία κλπ είπε ότι η κυβέρνησή του πήγε σε όλες αυτές τις χώρες όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεχρεώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. «Όλες αυτές τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές και θα τις αξιοποιήσουμε» δήλώσε. Σε ερώτηση για το τι πήγε στραβά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζοντας ότι θα έρθει κυβέρνηση της Αριστεράς οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. «Πήγαν στην ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα απέξω» είπε ως παράδειγμα. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει, πρόσθεσε.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι η Ευρώπη ξανακλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας, σημείωσε ότι από τη θέση του προέδρου της Βουλής ξεχώριζε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, σε αντίθεση με όσα του καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο συμφωνεί με τη δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και κατά πόσο θα κρατήσει την εν λόγω ατζέντα μετά την 20ή Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η σύσταση ενός υπουργείου δεν σημαίνει και λύση ενός προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι πολιτικές που ακολούθησε «έφερε τους μετανάστες μέσα», ενώ αναφορικά με τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Μουζάλα ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι δεν ρωτήθηκε για τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, «ο κ. Μουζάλας ήταν πρόταση Τσίπρα, εμένα κανείς δε με ρώτησε, έχει προνομιακή λειτουργία στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε προηγούμενο θέμα περί μνημονίου και δεσμεύσεων αναφέρθηκε στη ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως το μνημόνιο προβλέπει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς επίσης για την προσφυγική κρίση και για το κατά πόσο θα δεσμευθεί με την απόφαση σύστασης ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, βάσει των προτάσεων της υπουργικής διάσκεψης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του δικτύου διακινητών είναι περίπλοκη. «Σαν πρωθυπουργός πρότεινα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπα τη γνώμη μου για θέματα στα οποία είχαμε κάνει βήματα, όπως το προσφυγικό. Έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα το ΕΣΠΑ, θα έρθει με χρηματοδότηση 100% από Ε.Ε. και όχι από εθνικούς πόρους» απάντησε τονίζοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πρόβλημα των προσφυγικών δρόμων είχε τεθεί επιτακτικά από τον ίδιο και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. «Η Ιταλία είχε προτείνει δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα για τους διακινητές, στην Ελλάδα οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές και βυθίζονται πριν τα παράλια» είπε, εκτιμώντας ότι επιχειρήσεις πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνου στα ελληνικά παράλια. Σχολιάζοντας τη δυσφορία πολιτών για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, όχι για να μείνουν» ωστόσο αναγνώρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίας, καθώς το κέντρο στον Ελαιώνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγεθος της προσφυγικής κρίσης.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς για το προσφυγικό και για τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, με την παρατήρηση ότι εάν αποτύχει είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής στην οποία φημολογείται ότι Γερμανία και Αυστρία θα θέσουν θέμα για τη διάκριση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και εάν σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα θέσει βέτο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να απαντήσει για αυτό. Τόνισε ότι η Σύνοδο των υπουργών είναι εξαιρετικά σοβαρή και είναι σίγουρος ότι ο Έλληνας υπουργός και οι σύμβουλοί του θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να εξηγήσουν το πρόβλημα στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Την απόλυτη εμπιστοσύνη του για τη διαχείριση του θέματος του μεταναστευτικού εξέφρασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε περίπτωση σύγκλησης Συνόδου Κορυφής.
Σε επαναληπτική ερώτηση εάν αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα υποστηρίξει την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέας ή του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε απαντήσει στα συγκεκριμένα, αρκούμενος να επισημάνει ότι η ΝΔ αναγνωρίζει ότι υπάρχει κύμα εισροών προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν χαρτιά, είναι λοιπόν λαθραία εισερχόμενοι στη χώρα και για αυτό η ΝΔ τους ονομάζει λαθρομετανάστες. (δηλαδή πώς να τους πούμε; είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα που τον έχει κατηγορήσει για τη χρήση του όρου αυτού). Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Συρία, 2,5 εκατ. πρόσφυγες ήταν έτοιμη να περάσουν στην Ελλάδα, οπότε η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να έχει τις δομές για να τους αντιμετωπίσει. Με τους μετανάστες θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση και τους λαθρομετανάστες θα τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σε όλους μήνυμα να έρθουν εδώ στην φιλόξενη Ελλάδα, πρόσθεσε.
«Τι εννοούσα με το "αυτοφωράκιας" και "ωρομίσθιος"»
Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της τοποθέτησής του ο κ. Μεϊμαράκης ανάλωσε για να εξηγήσει ότι οι όροι «αυτοφωράκιας» και «ωρομίσθιος» που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια δηλώσεων και τοποθετήσεων του δεν αποτελούν ύβρεις. Το μεν αυτοφωράκιας είναι δικηγορική αργκό και ως δικηγόρος την χρησιμοποίησα. Το ωρομίσθιος το είπα γιατί «μας έχει ζαλίσει με τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο». Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγγνώμη εάν τον προσέβαλα, αλλά εγώ ποτέ δεν τον είπα κοινωνικό δολοφόνο ή υπερασπιστή συμφερόντων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς ποιες νέες συμμαχίες θα αναζητήσει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι οι προσδοκίες του για στήριξη από τον ευρωπαϊκό νότο δεν ευοδώθηκαν, είπε ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, με την έννοια του μηνύματος που θα στείλουν. Εάν αυτοί που διαπραγματεύτηκαν σκληρά και κέρδισαν έδαφος επανεκλεγούν θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, τόνισε. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό μήνυμα και για πρόβλημα εάν εκλεγούν εκείνοι που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και έλεγαν σε όλα «ναι». Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, θα πάρουν δύναμη οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, που παλεύουν όχι για έξοδο από την ΕΕ, αλλά σημαντικές αλλαγές μέσα στην ΕΕ, που θα σταματήσουν τη λιτότητα που λεηλατεί τις κοινωνίες, τόνισε ακόμη.
Στην επαναληπτική ερώτηση ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί ξανά τη στήριξη της Γερμανίας και της Μέρκελ οπότε μήπως οι όροι «μερκελιστής» και «γερμανοτσολιάδες» δεν έχουν πλέον νόημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια που ήταν πρωθυπουργός η σχέση του με την κυρία Μέρκελ ήταν αμοιβαίου σεβασμού του θεσμικού ρόλου του καθενός, με σαφή, όμως, την έντονη διαφοροποίηση σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο αρχών. Εγώ μίλησα μέσα στο Βερολίνο για αποζημιώσεις, για την υπόθεση Siemens, υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι γίνεται πιο σεβαστός όποιος θέτει ανοιχτά ακόμη και ζητήματα που ενοχλούν, από αυτόν που λέει σε όλα «ναι».
Σε ερώτηση προς τον κ. Μεϊμαράκη για την απειλή του Grexit και για το ότι η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα προς τον επόμενο», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ακόμα δεν έχει εξηγήσει γιατί πάμε σε εκλογές.
Απέρριψε ότι ο ίδιος είπε «φέρε όποια συμφωνία θες να την ψηφίσουμε», υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έλεγαν στην κυβέρνηση ότι όσο καθυστερεί, τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα. Σε συμπληρωματική ερώτηση γιατί να μην στείλουν οι πολίτες στην πρωθυπουργία και στην Ευρώπη το «χαϊδεμένο παιδί Αλέξη Τσίπρα», όπως ο ίδιος έχει πει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό πράγματι ισχύει, όπως προέκυψε από τα πράγματα.
«Δεν δώσαμε "σήμα" στους μετανάστες»
Σε ένσταση του κ. Τσίπρα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι παραμένει ανοικτό, αν βρεθούν τα ισοδύναμα, πράγμα που η ΝΔ δεν επιθυμεί γιατί πράγματι θέλει ιδιωτικοποίηση. Σε ένταση για το προσφυγικό και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε σήμα» στους σύρους να περάσουν, είπε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Ξεκαθάρισε πάμε σε εκλογες γιατί η κυβέρνηση έπεσε από μέσα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, επέμεινε ότι για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει υπογράψει το μνημόνιο, άρα δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική σε αυτό.
Για το θέμα των σύρων, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, αλλά κρατά τέσσερα χρόνια. Τέλος, στο θέμα της πτώσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προτίμησε τις εκλογές.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με την προειδοποίηση Γιούνκερ για την εφαρμογή του προγράμματος, άρα το Grexit παραμένει στο τραπέζι, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» και απειλής Grexit για να πέσει η κυβέρνηση.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει, αλλά η χώρα -όπως είπε- έχει κερδίσει έδαφος και συμμαχίες, άρα από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδικός χάρτης να βαδίσουμε.
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα κάνει σε μια νέα απειλή Grexit -επομένως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα- ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις όπως το θέμα της διευθέτησης του χρέους.
Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς εάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη της δικής του παράταξης, απάντησε ότι η ΝΔ έχει μακρά ιστορία, με μεγάλα επιτεύγματα. «Έχουμε τις ευθύνες μας, τις έχουμε αναλάβει, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» είπε, σημειώνοντας ότι πάντα αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με την επιλογή των πολιτών. «Προχωράμε μπροστά και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε διδαχτεί από αυτά» είπε.
Το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια μίας πολιτικής που προέβλεπε κυρίως φόρους. Πιστεύουμε ότι αν μπορούσαμε να πάμε στην Πέμπτη αξιολόγηση θα την είχαμε ολοκληρώσει και θα είχαμε μία διαφορετική πορεία μέχρι το 2017, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Τσίπρας, σε ερώτηση για το χρέος και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, απάντησε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επενδύσεις αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. Εδώ έχουμε γραφειοκρατία, προβλήματα σε αδειοδότηση, ταχύτητα δικαιοσύνης κλπ. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από τομές και σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Και ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη.
Σε ερώτηση για την εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε να ανασταλεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι να λάθος μέτρο, είπε. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κενών, είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο χωρίς προσλήψεις δεν λύνεται. Ιδού το λάθος των οριζόντιων περικοπών στο δημόσιο, είπε.
3. Ο «διάλογος» των αρχηγών
- «Θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του»
- «Δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη»
- «Δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη»
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ερώτηση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα με την παρατήρηση ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο, και ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πρόσωπα που δήλωσαν παρών στην προηγούμενη Βουλή. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να στηρίξουν τυχόν επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε επίσης γιατί με τόσο πάθος ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του, «το 70% του ελληνικού λαού, γιατί τόση αλλαζονεία;»
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».
Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό, ρωτώντας: «με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;» Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί αυτοδυναμία.
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκίνησε την απάντησή του, καλώντας τον σκηνοθέτη να «διορθώσει» το πλάνο, ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.
Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ, Τσίπρα.
«Δεν σας θέλω ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει. Θα μπορούσαμε όμως στη βάση μιας συμφωνίας, για ένα εξάμηνο ή ενα χρόνο να πάμε μαζί».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα είναι κατάρα για τον τόπο να γίνει η Χρυσή Αυγή Αξιωματική Αντιπολίτευση.
4. Οι ερωτήσεις του συντονιστή
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολύ μεγαλύτερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα, και την φυγή των νέων πτυχιούχων από την Ελλάδα αφορούσε η δεύτερη ερώτηση του συντονιστή του ντιμπέιτ. Γιατί λοιπόν ένας νέος άνθρωπος που έχει τελειώσει τις σπουδές του και ψάχνει από το 2011 δουλειά χωρίς επιτυχία να θεωρήσει ότι με τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα αλλάξει και να μείνει στη χώρα;
Απαντώντας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είπε ότι ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση ότι δεν έχει κάτι να πει αυτή την στιγμή σ' έναν νέο άνθρωπο προκειμένου να τον πείσει να μείνει στη χώρα. Αντίθετα εγώ και η ΝΔ τον καλούμε να παραμείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, πρόσθεσε. Γιατί οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν μπορούν να το κάνουν; αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης για να προσθέσει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι εκτιμήσεις των κομμάτων για την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ψύχραιμος, τεκμηριωμένος και ευθύς στις τοποθετήσεις τους θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός και ποιός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το θέμα του χρέους. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη δήλωσαν πως εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμου και του παλαιοκομματισμού. Εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως μετά το debate ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:
«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».
Πώς σχολιάζουν οι υπόλοιποι αρχηγοί το ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «μονομαχία του πολιτικού τίποτα», τονίζοντας ότι κανένας από τους αρχηγούς δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.
«Δεν υπήρξε καμία πρόταση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξε αρκετή μαγκιά. Υπήρξε επιθετικότητα σε ανούσια θέματα και υπήρξε η αποθέωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή αυτός που έχει πει για τη δημιουργική ασάφεια νομίζω ότι σήμερα ήταν ο πιλότος για τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη» υπογράμμισε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Εκτίμησε ότι δεν κέρδισε κάποιος «στα σημεία έτσι που να πει κάποιος ότι θα ψηφίσω ή θα αλλάξω κόμμα επειδή είδα αυτή την τηλεμαχία», ενώ υποστήριξε ότι «και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχασαν».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε αστειευόμενος πως εάν το προηγούμενο ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε «σούπα» λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του, αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Βάζοντας ουσιαστικά στην ίδια πλευρά και τους δύο μονομάχους ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».
Πιο ενδιαφέρουσα συγκριτικά με την προηγούμενη χαρακτήρισε τη συζήτηση και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκτίμησε ότι νικητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η δήλωση του Μεϊμαράκη, ο πανικός που έδειξε φεύγοντας, θέτοντας το θέμα του ύψους και του σκηνοθέτη, δείχνει ποιος είναι ο νικητής. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το παιχνίδι αυτό. Φαίνεται και από τα social media» είπε και πρόσθεσε:
«Όταν ειπώθηκε το όνομα Παπασταύρου από τη μεριά του κ. Τσίπρα, από εκεί και πέρα ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να κάνει μία επίθεση, να μιλάει με τον τρόπο που, δυστυχώς, εγώ δεν τον είχα συνηθίσει τόσα χρόνια να μιλάει, με μία προσπάθεια απαξίωσης του συνομιλητή του».
Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε: «Δεν άλλαξε ούτε στο κόμμα του αυτούς που ο κ. Σαμαράς έβαλε. Δηλαδή τους ακροδεξιούς που προήλθαν από το ΛΑΟΣ, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Δεν έβγαλε τον κ. Μαρκογιαννάκη από το ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο οποίος διώκεται, σε αντίθεση με αυτό που κάναμε εμείς με τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος δεν διώκεται. Υπερασπίστηκε σφόδρα τον κ. Παπασταύρου. Βλέπω τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί τη συνταγή Σαμαρά, να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Βενιζέλο κάτι το οποίο θεωρώ ότι τουλάχιστον τους Νεοδημοκράτες της Καραμανλικής εποχής τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα».
Για διάλογο «πολιτισμένο, αλλά όχι ουσιαστικό» μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. H Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως από τη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει νικητής μεταξύ των δύο και πως χαμένοι είναι όλοι καθώς επιστρέφει η λογική των μονομάχων. «Θέλουμε λύσεις, δεν θέλουμε νικητές επί των ερειπίων, αρκετά ματώσαμε» σημείωσε.
Η ίδια έκανε λόγο για «απογοήτευση» από το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα και κυρίως δεν δεσμεύθηκαν για το ότι θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κάτι που το θέλουν όλοι οι Έλληνες όπως είπε.
«Έκαναν κόπο να αποδείξουν σε τι διαφέρουν. Μαζί ήταν στις πλατείες και έσκιζαν τα μνημόνια, Ζάππεια ο ένας Θεσσαλονίκη ο άλλος. Δύο φορές εκλογές η ΝΔ το 2012 κυνηγώντας την αυτοδυναμία, άλλες δύο φορές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διεκδικώντας κι εκείνος την αυτοδυναμία» δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δύο μονομάχοι «έδωσαν την εντύπωση ότι περισσότερο νοιάζονται για την Κυριακή και λιγότερο για τη Δευτέρα».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι η τηλεμαχία ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη των επτά αρχηγών κομμάτων, αλλά «το θέαμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό».
«Είδα δύο διεκδικητές πρωθυπουργούς ενός προτεκτοράτου, οι οποίοι δεν έχουν πολιτική διαφορά και προσπάθησαν τελικά τις διαφορές τους να τις εντοπίσουν στο φυσικό ύψος. Είχαμε δύο αρχηγούς και δύο κόμματα τα οποία έχουν ένα και το αυτό μετεκλογικό πρόγραμμα. Το τρίτο μνημόνιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη συζήτηση απουσίαζαν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού».
Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/624411/debate-tsipra-meimaraki-o-nikitis-tis-tilemaxias-kai-oi-ektimiseis-ton-epiteleion#ixzz3loav6M2W