Όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη. Το τελικό σχέδιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης κατατέθηκε εντός χρονικού ορίου και προβλέπει μέτρα για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής - Hotspots (τα σημεία όπου καταγράφονται, ταυτοποιούνται οι εισερχόμενοι στη χώρα).
Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Η ίδια τόνισε ότι η Επιτροπή έχει καθορίσει δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά.
Όπως εξήγησε, στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.
Όπως εξήγησε, στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.
Στη συνέχεια το προσωπικό των τεσσάρων αυτών οργανισμών θα μεταβεί σε μικρότερα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots).
Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν.
Για εκείνους οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντος, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Επικοινωνία Μανιτάκη - Αβραμόπουλου
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης με έγκαιρη επιστολή του είχε ενημερώσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις δράσεις των ελληνικών αρχών, σχετικά με:
- Πιστοποίηση της Διαχειριστικής Αρχής (Άμεση Σύσταση) και εκταμίευση της πρώτης δόσης των 30 εκ. ευρώ
- Υποβολή αιτημάτων για την έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκ ευρώ
- Οδικός Χάρτης για το Άσυλο (1η υποδοχή, μετεγκατάσταση και επιστροφή)
- Άμεση Λειτουργία των Hotspots
- Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση δυσμενών συνεπειών στην Οικονομία (Κυρίως σε νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία)
Ο κ Μανιτάκης αναφερόμενος στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης εξήρε το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική αλλά και τον Στρατό για την υποστήριξή τους στον έλεγχο και τη ρύθμιση του μεταναστευτικού.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε μόλις 15 ημέρες ένα θαύμα: να ελέγξει και να διευθετήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την ανεξέλεγκτη ροή 29.000 προσφύγων, σε ένα κλίμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, χωρίς φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τόνισε ο Αντώνης Μανιτάκης.
«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πιστεύω ότι τώρα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε, θα ανταποκριθεί και θα συνδράμει το έργο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε δηλώσεις του από το Εθνικό Τυπογραφείο.
Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/624597/ti-provlepei-to-sxedio-tis-elladas-gia-to-metanasteytiko#ixzz3lpCFe6VM