Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ Τα τρία μνημόνια κόστισαν 45 δισ. στο ελληνικό χρηματιστήριο

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

Τα τρία μνημόνια κόστισαν 45 δισ. στο ελληνικό χρηματιστήριο

Τα τρία μνημόνια κόστισαν 45 δισ. στο ελληνικό χρηματιστήριο

Απώλειες ρεκόρ που αγγίζουν το 70% της κεφαλαιοποίησης του Γενικού Δείκτη καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του 2010, όταν ουσιαστικά ξεκίνησε η μεγάλη «περιπέτεια» της Ελλάδας με τα συνεχή μνημόνια. Πρόκειται για χρηματιστηριακές απώλειες που αντιστοιχούν σε οικονομικές καταστροφές μετά από πολέμους ή ολικές πτωχεύσεις κρατών.
Επί της ουσίας το ελληνικό χρηματιστήριο σ' αυτούς τους 69 μήνες οικονομικής και επιχειρηματικής δυσπραγίας αναπροσάρμοσε τις τιμές του σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την επίσημη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το ίδιο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική οικονομία βούλιαξε πιο γρήγορα από την επίσημη οικονομία, όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία που περιλάμβανουν και τις «άδηλες συναλλαγές», δηλαδή τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τα μεταναστευτικά εμβάσματα. Στις αρχές του 2010, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου αντιστοιχούσε σε περίπου 38% επί του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η κεφαλαιοποίηση στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 (39,44 δισ. ευρώ) αντιστοιχούσε σε 21,8% επί του ΑΕΠ.
Σε όρους κεφαλαιοποίησης, το ελληνικό χρηματιστήριο στις 4 Ιανουαρίου 2010 (πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς εκείνης) είχε συνολική κεφαλαιοποίηση 83,743 δισ. ευρώ και στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε υποχωρήσει στα 39,04 δισ. ευρώ, δηλαδή κατέγραφε απώλειες κεφαλαιοποίησης ύψους 44,7 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2013 έγιναν οι μεγαλύτερες ανακεφαλαιοποιήσεις ελληνικών τραπεζών. Οι μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap 25) πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα κατά τη πενταετία των μνημονίων, αφού «εγκαταλείφθηκαν» όχι μόνο από πολλούς ξένους επενδυτές που είχαν ποντάρει σ' αυτές κατά την προ 2010 περίοδο αλλά και από τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούσαν ρευστότητα και είχαν σταματήσει να πιστεύουν στο Greek success story. Αντίθετα, η πτώση της κεφαλαιοποίησης στις μικρότερες εισηγμένες ήταν πιο ελεγχόμενη και οφείλονταν κυρίως στην παντελή έλλειψη ζήτησης για τις μετοχές τους.
Οι τράπεζες πλήρωσαν το βαρύ τίμημα
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Η φυγή ξένων μετόχων, το dilution από τις δύο συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, οι κεφαλαιακές «φθορές» από το PSI , τα αυξανόμενα με γεωμετρικούς ρυθμούς μη εξυπηρετούμε δάνεια, κτύπησαν στην καρδιά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αυτό μεταφράστηκε σε απώλειες της τάξης του 98,96% του κλαδικού δείκτη από την αρχή του 2010 και ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σε ορισμένες μετοχές.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Eurobank (-99,9%), η οποία όμως επιλέχθηκε από ξένους στρατηγικούς επενδυτές (Fairfax, Wilbor Ross) ως μία περίπτωση καλής και φθηνής επένδυσης το 2013-2014. Ισως οι εξελίξεις στο επτάμηνο 2015 να τους δημιούργησαν μεγάλες κεφαλαιακές απώλειες και στα προσωπικά τους χαρτοφυλάκια.
Σημαντικές φθορές στην πενταετία από το dilution είχε η μετοχή της ΕΤΕ (-99,2%), η οποία σήκωσε μεγάλο βάρος από το PSI το 2012 εξαιτίας του μεγάλου χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων που είχε. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 99,7%, αν και στο εξεταζόμενο διάστημα και ιδιαίτερα την περίοδο 2013 η τράπεζα ολοκλήρωσε την απορρόφηση έξι τραπεζών.
Τις μικρότερες απώλειες από τις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι είχε η Alpha Bank (-95%) εκμεταλλευόμενη κυρίως την -παραδοσιακά- συντηρητική της πολιτική σε θέματα χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων.
Μη χρηματοοικονομικά blue chips
Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips δέχθηκαν μικρότερες απώλειες, αφού δεν είχαν ούτε NPL's, ούτε υπέστησαν PSI παρά μόνο σε μικρό βαθμό. Εκεί οι απώλειες προήλθαν από την φυγή ξένων κεφαλαίων από το Χ.Α. καθώς και από τις επιδράσεις από την κατάρρευση του ελληνικού κράτους: Εταιρείες με αυξημένα στοιχεία πάγιου ενεργητικού (κατασκευαστικές, εταιρείες υποδομών, διυλιστήρια, ενέργεια) όπως η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και οι εταιρείες ακινήτων Lamda Development και Grivalia Properties.
Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ, που αποτελεί ίσως τον «καθρέφτη» του ελληνικού χρηματιστηρίου στους ξένους επενδυτές, υποχώρησε στην πενταετία μόλις 21,7%, βοηθούμενη κυρίως από την παρουσία του ξένου στρατηγικού επενδυτή της Deutsche Telekom.
Επίσης υπάρχει και η κατηγορία που μέσα στην πενταετία των μνημονίων επιδίωξε την εξωστρέφεια με αποτέλεσμα να αντέξει χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά. Ενδεικτικά η μετοχή της «Τιτάν» υποχώρησε μόλις 4,2% σ' αυτό το διάστημα παρά το γεγονός ότι η ελληνική κατασκευαστική δραστηριότητα βυθίστηκε κατά 60%-70%. Η μετοχή της «Μυτιληναίος» αυξήθηκε 0,6%, ενώ μετοχές με καθαρή εξωστρέφεια όπως η Folli Follie υπερτριπλασιάστηκαν.
Εταιρική «μετανάστευση»
Τέλος, δεν θα πρέπει να μην αναφέρουμε ότι η πενταετία των μνημονίων δημιούργησε και «επιχειρηματική μετανάστευση» ανάμεσα στις μετοχές του Large Cap , με την Viohalco SA να μεταναστεύει στις Βρυξέλλες και την Coca-Cola AG να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο.
ΠΛΗΓΜΑ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Θολές οι προοπτικές άμεσης ανάκαμψης
Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να αναθάρρησε συγκυριακά από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να υποσχεθεί λαμπρές ημέρες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Οι τράπεζες παραμένουν βαρύτατα τραυματισμένες από το «ελληνικό πρόβλημα» και η ανακεφαλαιοποίησή τους μπορεί μόνο να υποσχεθεί ένα ακόμα dilution. Οι υπόλοιπες εταιρείες βλέπουν με τρόμο την υπερφορολόγηση που υπάρχει αλλά και την ακόμη περισσότερο μειωμένη εγχώρια ζήτηση σε όλους τους κλάδους. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα φαίνεται από τον μέσο ημερήσιο τζίρο, που πλέον δύσκολα ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ. Οι επιλογές των ξένων επενδυτών είναι σαφείς. Στη διαδικασία του stock picking η έμφαση δίνεται σε εταιρείες με εξωστρέφεια, υψηλές πωλήσεις, ταμειακά διαθέσιμα και καλές μερισματικές αποδόσεις, είτε αναβαθμιστεί είτε όχι το ελληνικό χρηματιστήριο στην ολότητά του. Με απλά λόγια, θα επιλέγουν μετοχές όχι αγορά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113721286