Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Στο φως παρασκηνιακές λεπτομέρειες από την πληρωμή του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου

Εικοσιέξι emails αντηλλάγησαν το βράδυ της 10ης Μαίου 2015, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τόπος συνεννόησης για να πληρωθεί η κρίσιμη δόση προς το ΔΝΤ που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Μαΐου.
Τις λεπτομέρειες, τις συνεχείς συνεννοήσεις και τα τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της πληρωμής προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Θάνος Κατσάμπας σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog.
Στο κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση βρέθηκε σε δίλημμα αν θα καθυστερήσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ.
«Την Πέμπτη το βράδυ, 7 Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα οικονομικά θέματα και μετέπειτα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο λόγος της σύσκεψης ήταν να εξασφαλιστούν τα περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν προκειμένου να πληρωθεί την επόμενη Τρίτη η δόση προς το Ταμείο. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Στουρνάρας μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί του», αναφέρεται στην ανάρτηση του κ. Κατσάμπα.
«Στην τηλεφωνική επικοινωνία που επακολούθησε ο Διοικητής μου περιέγραψε συνοπτικά τη κατάσταση και μου ζήτησε να διευκρινίσω αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό χρήματα που υπήρχαν σε ένα ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ στο ΔΝΤ με το τίτλο «SDR holdings. Η απάντησή μου στον Διοικητή ήταν διττή: πρώτον, ότι ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν διαθέσιμα, εκτός αν υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί για την Ελλάδα, πράγμα που θα μπορούσα να διευκρινίσω. Δεύτερον, δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ανορθόδοξη και οπωσδήποτε σπανιότατη, θα ήθελα να είχα διαβεβαίωση από τη κυβέρνηση ότι συμφωνεί με την παρέμβασή μου», σημειώνει επίσης ο πρώην εκπρόσωπος.
Ο κ. Κατσάμπας περιγράφει αναλυτικά το χρονικό:
«Το Σάββατο το μεσημέρι (σσ 9 Μάιου 2015) πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη στην Αθήνα και πάρθηκε τελική απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός λογαριασμός στο ΔΝΤ. Τα όσα διαδραματίσθηκαν κατόπιν τα περιγράφω με βάση την ανταλλαγή τηλεφωνημάτων και emails, ώστε να αποκτήσει ο αναγνώστης μια γεύση των εξελίξεων οιονεί σε πραγματικό χρόνο:
Το Σάββατο 9/5 μου τηλεφωνεί ο κ. Μάρδας και μου δίνει το πράσινο φως να προχωρήσω επίσημα τη διαδικασία.
Το Σάββατο 9/5 επικοινωνώ με τη κα Μίχου στη ΤτΕ, οποία θα συντόνιζε τη διαδικασία από πλευράς Τράπεζας.
Τη Κυριακή 10/5 (Ημέρα της Μητέρας) παίρνω σημείωμα από τις υπηρεσίες του Ταμείου που με ενημερώνουν ότι υπάρχουν τρεις επιλογές και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποια προτιμά να επιλέξει. Προωθώ το μήνυμα άμεσα στον κ. Μάρδα και στη κα Μίχου μέσω του Διοικητή Στουρνάρα.
Μεταξύ 0:49 και 10:27 το πρωί της Κυριακής, 10/5 αντηλλάγησαν 26 emails με σκοπό να διευκρινιστεί αφενός η επιλογή της κυβέρνησης και αφετέρου ο τρόπος της επίσημης υποβολής του αιτήματος στο ΔΝΤ για τη πληρωμή της δόσης μέσω του ειδικού λογαριασμού.
Στο τελευταίο email η κα Μίχου ενημερώνει το Ταμείο ότι η κυβέρνηση επέλεξε την επιλογή υπ. αριθ. 2 και ότι τη Δευτέρα, 11/5 επρόκειτο να στείλει την εντολή μέσω του συστήματος SWIFT όπως απαιτούν οι κανονισμοί του ΔΝΤ. Η δεύτερη επιλογή σήμαινε ότι περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ θα παρέμεναν στο υπόλοιπο του λογαριασμού και το κενό θα το κάλυπτε η κυβέρνηση από τα κρατικά έσοδα.
Τη Δευτέρα 11/5 πήρα επιβεβαίωση και από τη κα Μίχου και από τις υπηρεσίες του ΔΝΤ ότι είχαν σταλεί οι απαραίτητες εντολές για τη πληρωμή της δόσης.
Την Τρίτη 12/5 οι υπηρεσίες του ΔΝΤ με ενημερώνουν επίσημα ότι η πληρωμή πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Την Τρίτη 12/5 η Τράπεζα της Ελλάδος με ευχαρίστησε μέσω διαφόρων εκπροσώπων της για το χειρισμό του θέματος».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/623630/sto-fos-paraskiniakes-leptomereies-apo-tin-pliromi-toy-dnt-stis-12-maioy#ixzz3lYNNKZ7R