Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ιστορική αναφορά Ομπάμα στους διεμφυλικούς Στην καθιερωμένη ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους


Έξι χιλιάδες λέξεις περιείχε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για την Κατάσταση του Έθνους, όμως έγραψε ιστορία όταν χρησιμοποίησε μόνο μία: διεμφυλικός. 

Μιλώντας για τον πυλώνα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναφέρθηκε στην βαρυσήμαντη ετήσια ομιλία στους διεμφυλικούς, καθώς και στις λεσβίες και τους αμφιφυλόφιλους.

«Ως Αμερικανοί σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και όταν απειλούμαστε, για το λόγο αυτό απαγόρευσα τα βασανιστήρια, και εργάστηκα για να διασφαλίσω ότι οι νέες τεχνολογίες όπως τα drone είναι καταλλήλως περιορισμένα» είπε ο Ομπάμα.

Για να προσθέσει:« Για το λόγο αυτό υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του Τύπου, συνηγορούμε υπέρ πολιτικών κρατουμένων, καταδικάζουμε τις διώξεις γυναικών, θρησκευτικών μειονοτήτων ή ανθρώπων που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί. Τα κάνουμε αυτά όχι μόνο γιατί είναι σωστά, αλλά γιατί μας κάνουν πιο ασφαλείς» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι χρήστες του Twitter ήταν οι πρώτοι που υπογράμμισαν ότι ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που χρησιμοποιεί τον όρο διεμφυλικός στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καθώς και τις λέξεις λεσβία και αμφιφυλόφιλος.

Το Time σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα γράφει ιστορία με τις λέξεις σε βαρυσήμαντη ομιλία. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κατά την ομιλία του στη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας στην προεδρία, ενώ ήταν ο πρώτος που υποστήριξε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.

Πως ο Ομπάμα απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα του Κογκρέσου

Ένα μάλλον απρόσμενο χειροκρότημα... ξεσήκωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ενώπιον του Κογκρέσου με μία που φράση επαναλαμβάνει συχνά μετά την επανεκλογή του το 2012 στον Λευκό Οίκο.

«Δεν έχω άλλες προεκλογικές εκστρατείες να διεξάγω»
 είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» ξέσπασε σε χειροκρότημα αδημονώντας για την επικείμενη «έξοδο», γεγονός που δεν διέφυγε της προσοχής του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ελαφρώς χαμογέλασε, καθώς και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (Ρεπουμπλικανός, Οχάιο) που πάντως έμεινε ανέκφραστος.

Όμως το χειροκρότημα των Δημοκρατικών ήταν ακόμη πιο δυνατό όταν ο Ομπάμα αφού άφησε τους αντιπάλους του να... χαρούν, χαμογέλασε ειρωνικά και προσέθεσε: «Το ξέρω γιατί τις κέρδισα και τις δύο».
    Η καθιερωμένη ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους την Τρίτη ήταν η προτελευταία του Μπαράκ Ομπάμα και μία από τις πιο προεδρικές που έχει δώσει ποτέ γεμάτη αυτοπεποίθηση και τόνους ισχύος. 

    Εμφανίστηκε έτοιμος για δράση παρά την κατάκτηση του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικανούς: Έβαλε μπροστά τους δικούς του στόχους για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ζήτησε  δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επανέλαβε πως δεν θα κάνει πίσω από την πολιτική ατζέντα που θέλει να ολοκληρώσει στα τελευταία του χρόνια στο Λευκό Οίκο -από το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέχρι το λιώσιμο των πάγων με την Κούβα. 

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=669375