Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αλέξη δώσ'τα όλα

«Αλέξη, δώσ' τα όλα». Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου 10 μέρες πριν οι πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να «χτυπήσει» τη Νέα Δημοκρατία στην «καρδιά» των ψηφοφόρων της, τη μεσαία τάξη, που δοκιμάστηκε από τη φορολογική πολιτική και κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ. Το χαράτσι που στοίχισε τόσο πολύ (ακόμη και με τις απανωτές γκάφες που το συνόδευσαν), καθώς οι πολίτες είδαν ότι αντί να καταργείται ο «φόρος Βενιζέλου» επεκτάθηκε, γίνεται πλέον εργαλείο για την τελική επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι φωτιές χθες άναψαν από το πρωί, με τον υποψήφιο βουλευτή του Δημήτρη Στρατούλη να υπόσχεται ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξήσει το όριο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας υψηλότερα από αυτό που είχαν οι παλαιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό το ποσό ήταν 450.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, θα πληρώνουν λιγότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν το ακριβές ποσό.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εισπραχθεί. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι για το 2015 έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος είναι σαφής, αλλά θα αναθεωρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδρομικά να δώσει πίσω τα λεφτά από τον ΕΝΦΙΑ και στην ουσία προτείνοντας στους πολίτες να μην πληρώσουν τα υπόλοιπα!

Οπως υπογράμμισε, ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία, σημειώνοντας ότι έχουν αποτιμήσει το ύψος του φόρου από αυτήν την αλλαγή στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δηλώσεις του κ. Παππά προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη, η οποία σημείωσε ότι με όσα είπε ο κ. Παππάς προανήγγειλε φορολογική επιδρομή!
Στη συνέχεια ήρθε και ο Αλέξης Μητρόπουλος για να επαναφέρει πάλι το «Σεισάχθεια για όλα τα είδη των χρεών», προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει πολίτης που δεν θα ευνοηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Ελευθερόγλου
Απίστευτη προχειρότητα στο οικονομικό πρόγραμμα
Απίστευτη -και λόγω της κρίσιμης συγκυρίας ασυγχώρητη- προχειρότητα επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να απαντήσει στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για να αποφευχθεί το Grexit, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Οι οικονομολόγοι της Κουμουνδούρου, προφανώς μη έχοντας επεξεργαστεί τα διαθέσιμα στοιχεία, κάνουν (σκόπιμη;) παραπληροφόρηση, καθώς αυτά που προτείνουν, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, είναι ουσιαστικά ανέφικτα. Ειδικότερα, οι «σοφοί» του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι θα αντλήσουν χρήματα από έντοκα γραμμάτια και προσθέτουν ότι η άντληση ρευστότητας δεν περιορίζεται στα 15 δισ. «Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοσή τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνουν. Ομως, ξεχνούν να αναφέρουν ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η τρόικα να δώσει τη συγκατάθεσή της. Αυτό είχε γίνει άλλη μία φορά το 2012, όμως τότε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είχαν δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση.
Το δεύτερο επιχείρημα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εσωτερικός δανεισμός. «Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά non paperτου κόμματος. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τα διαθέσιμα χρήματα σε 10 δισ. και μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί τα εννέα. Με άλλα λόγια, απομένει το ποσό τους 1 δισ. ευρώ για τον κ. Τσίπρα.
Ως τρίτη «λύση» χρηματοδότησης αναφέρουν ουσιαστικά τις τράπεζες: «Οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και οι αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιό της». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι, εάν οι τράπεζες αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια, θα υπάρξει μέγα πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, αφού θα κλείσει περαιτέρω η κάνουλα των δανείων.
Αλ. Διαμάντης
Υποσχέθηκε μέσω twitter ιαθαγένεια σε όλους και «ξενώνες» για λαθραίους
Πόλο έλξης (!) για τους δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί στη χθεσινή «ανάκρισή» του από τους χρήστες του twitter προανήγγειλε τη δημιουργία... ξενοδοχείων για όσους πατούν το πόδι τους στη χώρα μας. Βέβαια, ο ίδιος τα ονομάτισε «κέντρα ανθρώπινης φιλοξενίας», έχοντας προηγουμένως ισχυριστεί ότι αφενός θα καταργήσει τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης και αφετέρου θα δώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε εκεί, καθώς, απευθυνόμενος στο αριστερό ακροατήριό του, διατυμπάνισε ότι θα αφοπλίσει τους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με τους διαδηλωτές, ενώ είπε ότι θα βάλει τέλος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Είναι και θέμα ανθρωπιάς. Δεν πιστεύουμε πως πετυχαίνει ο σωφρονισμός όσο πιο άσχημα μεταχειρίζεται κανείς τον κρατούμενο. Είμαστε αντίθετοι στον νόμο» τόνισε.

Φοβούμενος, πάντως, τον ιερό πόλεμο, δεν μίλησε για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, όπως τον προτρέπει πλήθος «συντρόφων» του, αλλά έκανε λόγο για «εξορθολογισμό - διακριτό ρόλο σχέσεων κράτους - εκκλησίας».
 «Μικρός αυτοκράτορας»
Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι θα είναι ένας «μικρός αυτοκράτορας», αφού υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά στο Δημόσιο, δημιουργώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα είναι υπό το πρόσταγμα του πρωθυπουργού, δηλαδή του ίδιου. Επιτέθηκε επίσης στους εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα είναι να σταματήσει το πάρτι των «εθνικών προμηθευτών». Επίσης, προανήγγειλε «εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς ρεβανσισμούς».

Συμπλήρωσε ότι, παρά τα ανοίγματα που κάνει σε συστημικά ΜΜΕ, θα πρέπει «αυτοί που θέλουν να λειτουργούν ιδιωτικούς σταθμούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη».
Ως προς το πλέον κρίσιμο ερώτημα «πού θα βρει τα λεφτά», παρέπεμψε στις καλένδες, αρνούμενος να απαντήσει και λέγοντας ότι «αυτή είναι μια εναλλακτική συνέντευξη»! Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν φόρους», ωστόσο υποσχέθηκε διεύρυνση φορολογικής βάσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη, ο οποίος τον ρωτούσε γιατί καλύπτει τις «αθλιότητες του Κ. Αρβανίτη κατά του πολιτικού του αντιπάλου και αν θεωρεί ότι συμβάλει στον πολιτικό πολιτισμό». Να σημειωθεί, τέλος, ότι χιλιάδες ήταν οι ερωτήσεις των χρηστών που δεν έλαβαν απάντηση.
Ο Τσίπρας ονειρεύεται τη...Λατινική Αμερική 
Την «πορεία που ακολουθούν αριστερά κόμματα και κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική» ονειρεύεται για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας! Συγκρίνει δε τον εαυτό του με τον ιστορικό ηγέτη της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, επί οκτώ χρόνια πρόεδρο της χώρας, αλλά και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Οπως και στη Βραζιλία με το κόμμα PT(κόμμα των εργαζομένων), πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως τονίζει, «το 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν ακριβώς στη δική μας κατάσταση: δεν ανήκε, στην πραγματικότητα, ούτε στη σοσιαλιστική διεθνή ούτε στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα,ούτε ακόμα και στη σοσιαλιστική Αριστερά»
Αυτά ανέφερε σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο -και επί χρόνια ανταποκριτή στη Ρώμη- Θεόδωρο Ανδρεάδη - Συγγελάκη, βάσει της οποίας ο τελευταίος έγραψε το βιβλίο «Αλέξης Τσίπρας, η δική μου Αριστερά». Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη και η ακροαριστερή ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto»προδημοσίευσε χθες ορισμένα αποσπάσματα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο σοσιαλισμός αλλά το τέλος της λιτότητας» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει, σε μια δήλωση που σίγουρα δεν θα ωφελήσει το εγχείρημα της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΚΚΕ, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ανήκει στο μπλοκ των δυνάμεων που συνεχίζουν να ακολουθούν την κομμουνιστική Ορθοδοξία».     
 http://www.dimokratianews.gr/content/31409/%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%B1