Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Εκπαίδευση... ταγμάτων εφόδου

Ο Νίκος Τεμπονέρας
Πάτρα, μεσάνυχτα 8ης προς 9η Ιανουαρίου 1991. Παρακρατική ομάδα στελεχών της τοπικής ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρόεδρο της και δημοτικό σύμβουλο της Ν.Δ. στην πόλη Γιάννη Καλαμπόκα χτύπησε θανάσιμα με σιδηρολοστό στο κεφάλι τον αγωνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα, μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.
Ηταν η εποχή του περίφημου νομοσχεδίου Κοντογιαννόπουλου (υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη) που έφερνε μεταξύ άλλων την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, την επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, την επανακαθιέρωση προσευχής αλλά και τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.
Την επαύριο της δολοφονίας ακολούθησαν τεράστιες διαδηλώσεις και τριήμερες συγκρούσεις χιλιάδων νέων με την αστυνομία στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τα ΜΑΤ στο κτίριο του καταστήματος «Κ. Μαρούσης». Ο Γιώργος Σουφλιάς, αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, απέσυρε τα επίμαχα νομοθετήματα και ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την Παιδεία «από μηδενική βάση».
Τον Μάρτιο του 1993 ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, Γιάννης Καλαμπόκας, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης, με την ποινή του να μειώνεται σε 17 χρόνια και 3 μήνες από το Εφετείο της Λάρισας τον Μάιο του 1994. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω «καλής συμπεριφοράς». Ο συγκατηγορούμενος για τη δολοφονία, Α. Μαραγκός, απαλλάχτηκε με βούλευμα.
«Κένταυροι» και «Ρέιντζερ»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και μεταγενέστερες δημοσιογραφικές έρευνες, η συγκεκριμένη δολοφονία του αριστερού καθηγητή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ημιστρατιωτικής επιχείρησης που συντονιζόταν από τις κατά τόπους νομαρχίες με σκοπό τον «τερματισμό» των καταλήψεων.
Τα τάγματα εφόδου της εποχής, οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ «Κένταυροι» και «Ρέιντζερ», βαφτίζονταν από την τότε κυβέρνηση «ομάδες αγανακτισμένων πολιτών» που είχαν στόχο την ανακατάληψη των σχολείων. 24 χρόνια μετά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μιλούν και πάλι για ανακατάληψη των πόλεων (από τους μετανάστες) ενώ ο ακροδεξιός δικηγόρος του δολοφόνου Καλαμπόκα, Αρβανίτης, είναι βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
* Κόντρα στη λήθη, για τον Δάσκαλο που υπερασπίστηκε με την ίδια του τη ζωή τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν. Τεμπονέρα» στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας.
http://www.efsyn.gr/arthro/ekpaideysi-tagmaton-efodoy