Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

«Μην κρίνετε την τρομοκρατία με δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Την τρομοκρατία δεν πρέπει να την κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, συγγραφέα και γιου του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο και της ηρωίδας της επανάστασης, Βίλμα Εσπίν. Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος-η αυτοκρατορία του τρόμου» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, αλλά και ένα αφιέρωμα στον κουβανικό κινηματογράφο.
Η επίσκεψή του συνέπεσε με το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία», δήλωσε απερίφραστα ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν και επισήμανε: «Η Κούβα έχει δείξει την απέχθειά της στις τρομοκρατικές ενέργειες. Την έχουμε ζήσει και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός όταν αυτές έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων όπως των ΗΠΑ, που πολλές φορές προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας. Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν». Αναφέρθηκε σε ενέργειες του Τζορτζ Μπους, για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αξιολόγηση της τρομοκρατίας, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει την ουσιαστική καταπολέμησή της. Επίσης, τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι στο έδαφος των ΗΠΑ».
Τέλος, δήλωσε ικανοποίηση για την απελευθέρωση των «5 Κουβανών πατριωτών» μετά από 16 χρόνια φυλάκισής τους στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τo γεγονός «μεγάλη νίκη του κουβανικού λαού και της αλληλεγγύης προς αυτόν». Ωστόσο υπογράμμισε πως «παρά το σημαντικό βήμα, που σηματοδοτεί την αρχή μίας διαδικασίας», ο αποκλεισμός που έχει προκαλέσει δεινά στην Κούβα συνεχίζεται. Έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση εισαγωγής φαρμάκων στο νησί και τόνισε πως «το κύριο όργανο τρομοκρατίας στην Κούβα παραμένει ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός, ανθρωπιστικός αποκλεισμός που ισχύει εκ μέρους των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια».Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν

http://www.efsyn.gr/arthro/min-krinete-tin-tromokratia-me-dyo-metra-kai-dyo-stathma