Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Γέμισε κεχριμπάρια η παραλία του Πιονέρκσι, στη Βαλτική!

Μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της πόλης Πιονέρσκι, στο Καλίνινγκρανττην παραμονή των Χριστουγέννων, όταν αντίκρισαν την παραλία τους να έχει γεμίσει από κεχριμπάρια!Ανακατεμένα με φύκια και άμμο, εκατοντάδες κομμάτια κεχριμπαριού μεσαίου μεγέθους ξεβράστηκαν στην παραλία, μετά από μεγάλη καταιγίδα. Η περιοχή δεν άργησε να γεμίσει από.. κυνηγούς κεχριμπαριού, κάθε ηλικίας που ξεχύθηκαν έξω και μάζευαν τις πολύτιμες πέτρες μέχρι αργά το απόγευμα!
Οπως είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax η Ολγκα Μπαζέροβα, κάτοικος του Πιονέρσκι, στην παραλία συνωστίζονταν εκατοντάδες ντόπιοι αλλά και τουρίστες, ακόμα και συνταξιούχοι με μπαστουνάκια, που έσπευσαν να συλλέξουν ένα κομμάτι πολύτιμου λίθου!
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται κομμάτια κεχριμπαριού στην συγκεκριμένη παραλία, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε αποθέματα, όμως τέτοιες ποσότητες ποσότητες και τέτοια μεγέθη αποτελούν πολύ σπάνιο φαινόμενο. Σχεδόν το 95% των αποθεμάτων ήλεκτρου (κεχριμπαριού) παγκοσμίως βρίσκεται στον πυθμένα της Βαλτικής, στις ακτές της γειτονικής πόληςΓιαντάρνι, στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ. Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ηλικίας περίπου 50 εκατομμυρίων ετών. 
Το εργοστάσιο εξόρρυξης του «χρυσού λίθου» στο Καλίνινγκραντ, το μοναδικό σε όλη τη Ρωσία, κατέγραψε παραγωγή 250 τόνων ακατέργαστου κεχριμπαριού μέσα στο 2014. 
Η μέση τιμή του κιλού της πρώτης ύλης – των λεγόμενων 23ου και 32ου κλασμάτων (διάμετρος σε εκατοστά)– είναι 150 δολάρια, ενώ αν το βάρος της πέτρας είναι πάνω από ένα κιλό, η τιμή της μπορεί να φτάσει τα 2.000 δολάρια.
http://gr.rbth.com/news/2015/01/01/gemise_kexrimparia_i_paralia_toy_pionerksi_sti_baltiki_34661.html