Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ * ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ Διαπραγμάτευση χρέους με την επόμενη κυβέρνηση Η Μέρκελ κρατά κρυμμένα τα χαρτιά της ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, τη στιγμή που η άκαρπη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη και η πτώση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων προκαλούν ρίγη πανικού στους εταίρους της συγκυβέρνησης

Η σε ποικίλους τόνους και αποχρώσεις απανωτά διατυπωθείσα απόρριψη της κυβερνητικής επικοινωνιακής φούσκας περί προτιθέμενης εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο ήλθε να επαληθεύσει την εντύπωση που επικρατεί επί μακρόν σε Δυτικούς πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόγνωση, μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα και επιζητεί «πολιτικό σωσίβιο και άλλοθι» από τους δανειστές της.
Τίποτα δεν απέσπασε  ο «αγχωμένος» Χαρδούβελης από την επικεφαλής του ΔΝΤ ΛαγκάρντΤίποτα δεν απέσπασε ο «αγχωμένος» Χαρδούβελης από την επικεφαλής του ΔΝΤ ΛαγκάρντΕκείνοι, από την πλευρά τους, αντιλαμβάνονται πως «τα πολιτικά πράγματα αλλάζουν» στην Ελλάδα, τηρούν σοβαρές αποστάσεις και σκοπίμως μεταθέτουν άλλη μια φορα την έναρξη των συζητήσεων διευθέτησης του χρέους προς τα τέλη του χρόνου, μετά τη νέα αξιολόγηση. Πρόκειται για μια εύσχημη αναβολή, γιατί όλοι συνειδητοποιούν πως η χώρα διανύει τα πρώτα άτυπα στάδια μιας έντονης προεκλογικής περιόδου. Και, φυσικά, οι πιστωτές είναι λογικό να περιμένουν να διαπραγματευθούν με την επόμενη κυβέρνηση! Το γεγονός αυτό δείχνει να προκαλεί ρίγη στους δύο εταίρους των Αθηνών.
Η τελευταία λέξη, εκ των πραγμάτων, ανήκει στη Γερμανία, από όπου, μέσω Βρυξελλών, κινούνται τα νήματα για την ευρωπαϊκή περιφέρεια και ιδαίτερα για την Ελλάδα. Το Βερολίνο, όσο και αν θα 'θελε να δει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος να προχωρούν με την παρούσα κυβέρνηση, επ' ουδενί θα επιτρέψει δείγματα δημοσιονομικής χαλάρωσης και δεν θα συναινέσει σε εκπτώσεις επιτήρησης στο βωμό ενός ραγδαίως μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού.
Κατ' αρχήν, θεωρείται ως δεδομένο πως οι Γερμανοί δεν είναι συνηθισμένοι στο να επιβραβεύουν πολιτικά τους «μικρούς». Ουδέποτε έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο κατά την περίοδο αυτή της κρίσης.
Αλλά αν υποτεθεί προς στιγμήν πως οι Γερμανοί θα 'ταν διατεθειμένοι να κάνουν ένα «πολιτικό δώρο», είναι βέβαιο πως θα εξέταζαν πρωτίστως κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση έχει περιθώρια επιβίωσης και συναφώς θα αξιολογούσαν την προστιθέμενη αξια μιας εκ μέρους τους κίνησης.
Η πρόσκληση Σταθάκη, του «σκιώδους» υπουργού Οικονομικών  του ΣΥΡΙΖΑ, από τον τραπεζικό οργανισμό της Bank of America Merrill Lynch  αποτελεί δείγμα διεθνούς αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΗ πρόσκληση Σταθάκη, του «σκιώδους» υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον τραπεζικό οργανισμό της Bank of America Merrill Lynch αποτελεί δείγμα διεθνούς αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΟπότε το ερώτημα που εγείρεται περιστρέφεται γύρω από την πολιτική εκτίμηση των Γερμανών για τα εν Ελλάδι πολιτικά δρώμενα και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι «σκούρες» για τη συγκυβέρνηση. Τουναντίον, εκτιμάται πως οι Γερμανοί θα κρατήσουν τα «χαρτιά» τους για να τα επενδύσουν στο καινούργιο πολιτικό σκηνικό.
Υπενθυμίζεται πως το «μπαλάκι» του χρέους έχει πεταχθεί από το ένα τρίμηνο στο επόμενο. Το περασμένο φθινόπωρο, προεξάρχοντος του Ολι Ρεν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούσαν για συζήτηση του χρέους την άνοιξη του '14, στη συνέχεια το τοποθετούσαν για μετά τις ευρωεκλογές, κατόπιν για μετά το καλοκαίρι, τώρα για το τέλος του χρόνου και πάει λέγοντας...
Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου έχει χάσει την ψυχραιμία της. Η «ιδέα» της για έξοδο από το Μνημόνιο ήταν ανάλογη με εκείνες τις προτάσεις που κατατίθενται στο Κογκρέσο και χαρακτηρίζονται κωδικοποιημένα «νεκρές εν τη αφίξει τους» («Dead on Arrival») -ήτοι, ως μη έχουσες προσδόκιμον ζωης!... Οπως προφανώς και η κυβέρνηση. Πρακτικά ανεφάρμοστη, επιπόλαια προετοιμασμένη και άνευ σοβαρής επεξεργασίας. Εκτιμάται ως ένα προεκλογικό πυροτέχνημα!
Το «μηνύματα» που εστάλησαν δημόσια, αλλά και κατ' ιδίαν, από οικονομικούς και τραπεζικούς παράγοντες στην αμερικανική πρωτεύουσα, επ' ευκαιρία της ετήσιας συνόδου των δίδυμων οικονομικών Οργανισμών, του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τραπέζης, δεν επιδέχονται παρερμηνείες και είναι ξεκάθαρο πως όλοι τελούν εν αναμονή της αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα.
Πολιτικά ερμηνευόμενα τα όσα άκουσαν οι Ελληνες κυβερνητικοί και τραπεζικοί απεσταλμένοι αυτό το τριήμερο στην Ουάσιγκτον, μπορούν να συνοψιστούν στη διαπίστωση Γερμανού τραπεζικού παράγοντα και πρώην ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ, πως «ήγγικεν η ώρα» για το ελληνικό πολιτικό σύστημα «να πληρώσει το λογαριασμό» προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έχει συμβεί σε πλείστες άλλες χώρες που προσέφυγαν και μπήκαν σε πρόγραμμα του Ταμείου -μια πραγματικότητα που έχει εξ αρχής τονιστεί στις στήλες αυτές.
Η φετινή ετήσια σύναξη των τραπεζικών και οικονομικών παραγόντων επιβεβαίωσε την έγκαιρη επισήμανση της «Κ.Ε.» («Μέρες '81 "βλέπουν" οι Αμερικανοί», 24-25.5.2014) πως, κατά την άποψη Αμερικανών παραγόντων, έχει ολοκληρωθεί ο πολιτικός κύκλος του διδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου, που, ως φαίνεται, εξωθείται τώρα από τους δανειστές προς την έξοδο, νωρίτερα παρά αργότερα.
Από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει μια αρκούντως σαφής αποστασιοποίηση από τη σημερινή συγκυβέρνηση και μια έμμεση, πλην σαφής, παραδοχή του νέου συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Από σημειολογικής απόψεως, είναι ενδιαφέρουσα η πρόσκληση Σταθάκη ως «σκιώδους» υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ από τον τραπεζικό οργανισμό της Bank of America Merrill Lynch σε κλειστή ημερίδα στην Ουάσιγκτον, το περασμένο Σάββατο, για το δημόσιο χρέος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ΔΝΤ και Διεθνούς Τραπέζης.
Αναμφίβολα, η παρουσία στελέχους της στην Ουάσιγκτον κατά τις ημέρες αυτές παρέχει εσωτερική πολιτική χρησιμότητα ως δείγμα διεθνούς αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά περαιτέρω έχει την αφ' εαυτήν σημασία της η «πηγή» προέλευσης της προσκλήσεως -ήτοι, από έναν τραπεζικό κολοσσό, στελέχη του οποίου μπαινοβγαίνουν στις εκάστοτε αμερικανικές κυβερνήσεις, αποτελούντα εν δυνάμει συγκοινωνούντα δοχεία της Γουόλ Στριτ με το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον και έχοντα τη δυνατότητα να «οσφραίνονται» τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς.
Περαιτέρω δείγματα της αναμενόμενης αναδιάταξης του ελληνικού πολιτικού χάρτη δόθηκαν και από πλευράς Ταμείου. Η «ζυγισμένη» απάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ ήταν αρκούντως επεξεργασμένη, προκειμένου να απαντήσει στη μιντιακά ενορχηστρωμένη κυβερνητική πρόταση εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, που σχεδόν ως νέον «έπος» κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του Σαββατοκύριακου.
Η δήλωση Λαγκάρντ φαίρεται να υπέκρυπτε ένα προηγηθέν ενδιαφέρον παρασκήνιο συζητήσεων που, όπως λέγεται, είχε να κάνει με διαπιστώσεις πως η κυβέρνηση στην Αθήνα «συνθλίβεται πολιτικά» και πως με την πρότασή της απέβλεπε πρωτίστως σε προεκλογικά οφέλη.
Επ' αυτού, οι κύκλοι του Ταμείου δεν άφηναν ασχολίαστη την πολιτική σημειολογία τής, υπό μία έννοια, «πολιτικής επιτήρησης» του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη από την ασυνήθιστη παρουσία στη συνάντηση του εξ απορρήτων συμβούλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.
Τα επιπολαίως διαμειφθέντα στις συναντήσεις του Ταμείου αλλιώς βέβαια μπορεί να τα έχει μεταφράσει και μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο κ. Παπασταύρου και αλλιώς φέρεται να τα έχει «δει» ο -έξωθεν επιβληθείς εκπρόσωπος του τραπεζικού συστήματος- υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπό μία έννοια αποτελεί... «κυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση» («Κυβέρνηση... Κέντρου (αλλά των Βρυξελλών», «Κ.Ε.», 22.6.2014). Αλλά σε τελική ανάλυση η μεταξύ τους φερόμενη απόκλιση αντιλήψεων δεν έχει και τόση σημασία γιατί, σε πολιτικό επίπεδο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
Εκείνο που δεν ελέχθη δημόσια αλλά «φάνταζε» σε όλες τις συζητήσεις, είχε να κάνει με το δημόσιο χρέος της χώρας, για το οποίο ουδείς πιστεύει ότι είναι βιώσιμο -ούτε στο Ταμείο ούτε στην Ευρώπη. Φέρεται, δε, να σημειώθηκε χαρακτηριστικά πως βρίσκεται «τελείως εκτός στόχων» το χρέος. Σημειώνεται μάλιστα πως όλοι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι αδύνατον η χώρα να πιάσει το στόχο του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω του 110% μέχρι το 2022.
«Υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες πως (η Ελλάδα) θα ξεπεράσει το χρέος της», ελέχθη χαρακτηριστικά από Δυτικούς κύκλους. Προστίθεται πως οι πιστωτές απορρίπτουν «κούρεμα», αλλά φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του θεσμικού εξωτερικού δανεισμού, που να φθάνει και τα 50 χρόνια κλιμακωτά και επί τη βάσει των ελληνικών προτάσεων.
Το σύνολο του θεσμικού δανεισμού (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) υπολογίζεται στα 193 δισ. ευρω περίπου, εκ των οποιων τα 140 δισ. είναι 30ετούς διάρκειας και τα 53 δισ. 17ετούς. Επίσης εξετάζεται ευνοϊκά η μείωση του επιτοκίου σ' ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο, αντί του σημερινού κυμαινόμενου που είναι συνδεδεμένο με το ενδοτραπεζικό επιτόκιο Euribor.
Η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα συνοδεύεται από πρόσθετες υποχρεώσεις και μεταρρυθμίσεις που θα επιδιώξουν οι πιστωτές. Ολα βέβαια τη δεδομένη πολιτική στιγμή, γιατί κάτω από τις τρέχουσες πολιτικές συγκυρίες και με τις κάλπες στον ορίζοντα είναι δύσκολα διαπραγματεύσιμες και πολύ λιγότερο εφαρμόσιμες.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις εννοιολογικές ταχυδακτυλουργίες, προκειμένου να στερήσει -υποτίθεται- εντυπώσεις από τα αντιμνημονιακά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.
Μήπως έχει αλλάξει τίποτε στις νοοτροπίες ή στις πολιτικές του Μνημονίου; Η απάντηση είναι άκρως απογοητευτική. Αρα, πρακτικά, τα όσα ακούστηκαν δεν μεταφράζονται σε κάτι πέραν μιας απέλπιδας προσπάθειας των δύο κυβερνητικών εταίρων να βγουν από την αδιέξοδη στενωπό, η οποία μαθηματικά τούς οδηγεί στην πύλη της εξόδου από τα πολιτικά πράγματα της χώρας -συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και τα κόμματά τους.

Εφυγαν με άδεια χέρια

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και επίσης ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με κόστος χαμηλότερο από εκείνο... των δανείων που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
«Ηλθαν με λάθος προσδοκίες και δεν απέσπασαν τίποτα ουσιαστικό. Η συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη εξελίχθηκε λίγο - πολύ σε μια εθιμοτυπική συνάντηση γιατί το οικονομικό επιτελείο αγνόησε τα μηνύματα που έπαιρνε από το Ταμείο». Στην παραπάνω διαπίστωση προέβη Αμερικανός αξιωματούχος, που παρακολουθεί, εκ του σύνεγγυς, τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος περιγράφοντας στην «Κ.Ε.» το κλίμα της συνάντησης την περασμένη Κυριακή στην οποία ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο έπεσε θύμα μιας μη ρεαλιστικής στόχευσης.
Στην τριαντάλεπτη συνάντηση στην έδρα του Ταμείου, τα όσα διημείφθησαν μεταξύ της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν ξεπερνούν τα όρια μιας συνηθισμένης εθιμοτυπικής συζήτησης. Ο «αγχωμένος», κατά δική του ομολογία, υπουργός Οικονομικών ακολουθώντας μια θολή στρατηγική μίλησε για τη μετεξέλιξη της σχέσης ΔΝΤ-Ελλάδας και η κ. Λαγκάρντ απλώς ανταπάντησε ότι το Ταμείο θα σταθεί αρωγός στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αποφασίσει να πράξει.
Εκτός του κ. Χαρδούβελη, «παρέμβαση» (σ.σ.: αν και η παρουσία του θεωρήθηκε απ' τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ως «εξωθεσμική») έκανε και Σταύρος Παπασταύρου, στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως για ό,τι προκύψει θα πρέπει να «κερδίσουν όλοι» (win win situation). Η συνάντηση έληξε με ένα πεντάλεπτο τετ α τετ Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, όπου κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το τι ελέχθη.
Οι αναταράξεις στις αγορές και η πτώση των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για μια πρώιμη έξοδο της Ελλάδας στο σχέδιο διάσωσης γκρέμισαν μέσα σε ένα 48ωρο μια θολή στρατηγική που βασίστηκε σε ένα «clean exit» χωρίς τη στήριξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση διετίας εξαιτίας της ανησυχίας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες εάν εγκαταλείψει πρόωρα το σχέδιο διάσωσης. Σε έκθεσή της η Bank of America σημείωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα χρειαστεί καιρό και το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές δείχνει επίσης τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις αγορές».
Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου είχαν αποτυπωθεί νωρίτερα τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη που παραχώρησε τότε ο κ. Χαρδούβελης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όταν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και επίσης ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με κόστος χαμηλότερο από εκείνο... των δανείων που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (...).
«Η ελληνική πλευρά, έχοντας ως κεντρικό σχεδιασμό να επενδύσει επικοινωνιακά "στο τέλος των μνημονίων κα του ΔΝΤ", παρασύρθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις -κυρίως- του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στ. Παπαδόπουλου, που θεωρούσε τη συγκυρία κατάλληλη για έξοδο στις αγορές», είπε στην «Κ.Ε.» έγκυρη κυβερνητική πηγή αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου. «Είναι ένας άριστος τεχνοκράτης, που όμως η υπεραισιοδοξία του επηρεάζει την κρίση του. Δεν υπολόγισε ότι τα χαμηλά επιτόκια και τα χαμηλά spreads όλο το προηγούμενο διάστημα οφείλονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα διάσωσης. Η αντίδραση των αγορών ήταν ένα "reality check" της κατάστασης της Ελλάδας», κατέληξε η ίδια πηγή. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, για να μίλησει στο συνέδριο του IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) όπου ανέπτυξε αναλυτικά τη στρατηγική για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές ως το καλύτερο σενάριο για όλες τις πλευρές χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν του τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και, τελικά, την εμπιστοσύνη που θα επιδείξουν οι αγορές στο σχέδιο.
Ο Στουρνάρας
Οι πιο σημαντικές επαφές στο ταξίδι της ενισχυμένης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορα από τον Μάιο του 2010 όταν και η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο- για το ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τραπεζίτες και επενδυτικά funds σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν την έξοδο στις αγορές. Ο κ. Στουρνάρας είχε μάλιστα στήσει το «αρχηγείο» του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον όπου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτός από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πραγματοποίησε δυο σημαντικά ραντεβού με πρόσωπα-κλειδιά στην ιεραρχία των Βρυξελλών: τον Ιταλό Μάρκο Μπούτι, διευθυντή Οικονομικών Σχέσεων της Κομισιόν και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), Τόμας Βίζερ.