ΤΗ ψήφιση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από το αγγλικό Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα, με 274 ψήφους υπέρ και 12 κατά, αποτελεί ένα θετικό ιστορικό γεγονός, που ίσως θα αποτελέσει και την αρχή της διόρθωσης και αναθεώρησης της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που από το 1917, με τη γνωστή Διακήρυξη Μπαλφούρ για το δικαίωμα δημιουργίας εβραϊκού κράτους στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης, ταλαιπώρησαν τόσο το λαό μας, που μέχρι σήμερα υφίσταται τις τρομερές συνέπειες.
ο να ζητήσει ο παλαιστινιακός λαός αυτή την αναγνώριση, που αποτελεί το ελάχιστο ανθρώπινο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και στη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου κράτους, δεν είναι χάρη ούτε δώρο κανενός, είτε κράτους είτε διεθνούς οργανισμού, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, που αγωνίζεται δεκαετίες να το κατακτήσει.
Η υιοθέτηση διαχρονικά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ τής ισραηλινής πολιτικής, ενός κράτους-κατακτητή που αρνείται να συμμορφωθεί και να εφαρμόζει αποφάσεις διεθνών οργανισμών, η δικαιολόγηση της χρήσης βίας από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων εν ονόματι της ασφάλειάς του, κάνοντας κατάχρηση της δικαιολογίας περί αυτοάμυνάς του, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας και σταθερότητας στην περιοχή από τη μία, ενώ από την άλλη προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση όχι μόνο του παλαιστινιακού λαού, αλλά όλων των λαών της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιλογή ακραίων μορφών αντίδρασης.
Η αναγνώριση από τη Σουηδία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης και η αναγνώριση από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είναι συμβολικές κινήσεις, έχουν σημαντικό πολιτικό βάρος και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και βάση συζήτησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και της Ελλάδας, διότι δεν μπορεί το Ισραήλ επί μισόν αιώνα να έχει το ατιμώρητο για όλες τις εγκληματικές πράξεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, χτίζοντας το 758 χλμ. Τείχος του Αίσχους, διαμελίζοντας τα εδάφη της κατεχόμενης Παλαιστίνης, αποκλείοντας τεράστιες περιοχές της, κατάσχοντας αγροτική και αστική γη, δολοφονώντας και φυλακίζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και, το πιο σημαντικό, δημιουργώντας παράνομους εποικισμούς εκατοντάδων χιλιάδων φανατικών εβραίων εποίκων σε πάνω από το 40% της κατεχόμενης Παλαιστίνης, αποκλείοντας στην πραγματικότητα κάθε πρακτική δυνατότητα για τη λύση των δύο κρατών.
Η τελευταία βάρβαρη επίθεση κατά του λαού μας στη Γάζα απέδειξε άλλη μία φορά -ευχόμαστε να είναι η τελευταία- τις πραγματικές προθέσεις της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απέχει από οποιαδήποτε διάθεση ειρηνικής λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή με τέτοιον τρόπο που θυμίζει τη βαρβαρότητα των ναζιστικών ορδών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και το ξέρουν ότι έτσι μόνον μίσος σπέρνεις και τίποτα άλλο...
Εμείς, ως Παλαιστινιακή Αρχή και ως PLO, θα κινηθούμε απευθυνόμενοι σε όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης προκειμένου να σταθούν στις ιστορικές, πολιτικές και ηθικές τους ευθύνες, ώστε να ξεκινήσει η δικαίωση του αγώνα του λαού μας για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Και θα απευθυνθούμε φυσικά και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα δημοκρατικά κόμματά του για αυτό το σκοπό, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι ώρα πια να χτυπήσει η καμπάνα της λευτεριάς του λαού μας.
Πρέσβης της Παλαιστίνης