Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ανύπαρκτος δημόσιος έλεγχος αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό

Σε έναν αποδεκατισμένο οργανισμό με ελάχιστο προσωπικό, τον οποίο η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να καταργήσει και να τον μετατρέψει σε ένα απλό γραφείο, μεταβιβάζεται η ευθύνη του ελέγχου του αγοραστή της ΕΥΑΘ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Βάσει των όσων προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ, που είναι ήδη έτοιμη, παρά το ότι αναμένεται η αρνητική, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απόφαση του ΣτΕ, τον έλεγχο του πανίσχυρου οικονομικά αγοραστή της ΕΥΑΘ ορίζεται να ασκεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων.
Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει τώρα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Γελαλής, Η. Διώτη, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος, την οποία απευθύνουν στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξε σε αποτυχία, εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη.
Επισημαίνουν ακόμη ότι αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφανθεί αρνητικά για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους δύο υπουργούς αν προτίθενται να ακυρώσουν οριστικά κάθε διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, «δεδομένου ότι είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο».