Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με την διχοτομική θέση για «ένωση δυο κρατών» στο Κυπριακό και με …”φιλικές συστάσεις” για διάσωση της πολυπολιτισμικοτητας της Ελλάδας μέσω της προβολής της οθωμανικής κληρονομιάς, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβουτογλου και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Ευάγγελο Βενιζελο.
Ο τελευταίος έδωσε απαντήσεις τόσο για το μειονοτικό ζήτημα που ήγειρε ο τούρκος υπουργός όσο και για το Κυπριακό, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιαδη.
Καθώς ο κ. Νταβουτογλου σήμερα μεταβαίνει στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Ν. Ερογλου, ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό είναι το «κλειδί» για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικες αλλα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επιβεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο Κυπριακό ήταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Νταβουτογλου να επιρρίψει τις ευθύνες για την μη έναρξη των συνομιλιών, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνοντας με την συνήθη γενικολογία ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί για να αρχίσουν οι συνομιλίες» ενώ υποβάθμισε σε θέμα «ορολογίας» τον όρο που έχει θέσει η Λευκωσία για αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν της «ενιαίας και αδιαίρετης κυριαρχίας». Ο κ. Νταβουτογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει το κεκτημένο του Σχεδίου Ανάν, ότι θα υπάρχει ένα κράτος που θα προκύψει από την ένωση δυο κρατών (αναφορά που ανατρέπει την αδιαίρετη κυριαρχία) και χαιρέτησε την παρουσία του κ. Αναστασιαδη στην προεδρία της Κύπρου, καθώς όπως είπε ήταν από τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Βενιζελος στήριξε τον όρο που θέτει η Λευκωσία για την ύπαρξη συμφωνημένου πλαισίου των συνομιλιών και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Νίκος Αναστασιαδης για υιοθέτηση νέων και προωθημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πάντως ότι όταν αρχίσουν οι συνομιλίες στην Κύπρο τότε θα γίνουν οι χιαστί επισκέψεις του ελληνοκύπριου και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή σε Αγκυρα και Αθήνα,που σε καμία περίπτωση όμως δεν συνιστούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αρκετές φορές ο κ. Βενιζελος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να εγκριθεί και στα δημοψηφίσματα.
Στην συνάντηση Βενιζέλου –Νταβουτογλου συμφωνήθηκε, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, οι διερευνητικές επαφές από τον 55ο γύρο και μετα να καλύπτουν όχι μόνο το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ (όπου ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επήρεια του Καστελόριζου).
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντωνη Σαμαρα ενημερώθηκε και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.και εξέφρασε από κοινού με τον κ. Βενιζελο την εκτίμηση ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. για χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό μεταξύ των δυο χωρών.
Η …ΔΙΑΛΕΞΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Με μια μικρή …διάλεξη για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μειονοτικών δικαιωμάτων και πολυπολιτισμικοτητας, ο Αχμέτ Νταβουτογλου επεχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η δηλωμένη πρόθεση κορυφαίων παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμι, αλλα και για την επιμονη στην λογική της αμοιβαιότητας σε ότι αφορά μείζονα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κ. Βενιζελου, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και να διασφαλίζεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. Ο Τούρκος υπουργός που απέφυγε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις για την Αγια Σοφια αρκέσθηκε στην αναφορά των έργων συντήρησης και αποκατάστασης που έγιναν στο μνημείο αυτό τον 16ο αιωνα.
Περνωντας μάλιστα στην αντεπίθεση και με καθηγητικό λόγο συνέστησε στην Ελλάδα να προβάλλει την πολυπολιτισμικοτητα της εκφράζοντας την θλίψη του, όπως είπε, που του προκαλεί η θέα του καλοδιατηρημένου Φετιγιε Τζαμι στο Μοναστηράκι και δίπλα του την Ακρόπολη.
Ο κ. Νταβουτογλου μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η διακοπή προβολής βίντεο που εμφάνιζε ημίγυμνη γυναίκα στην Μπιενάλε στο μουσείο του Ιμαρετ Τζαμί στην Θεσσαλονίκη, έγινε μετα από παρέμβαση της τουρκικής πλευράς, ενώ και ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη να γίνεται προσεκτική χρήση των θρησκευτικών μνημείων.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών πάντως έθεσε και πάλι θέμα εκλογής των μουφτήδων στην Θράκη συνδέοντας το (ατυχώς) με την ανάδειξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ θέλοντας να εμφανίσει τις …επιδόσεις της χώρας του στα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού έκανε έμμεση κριτική στην Ελλάδα αναφέροντας ότι στην Τουρκία υπάρχει διαχωρισμός κράτους –εκκλησίας, επικαλέσθηκε την επιστροφή ορισμένων ακίνητων στις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Πόλης.
Βεβαίως για αρκετές από αυτές που υποχρεώθηκε να επιστρέψει το τουρκικό κράτος υπήρχε ήδη σε εξέλιξη προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Read more: http://mignatiou.com/?p=17764#ixzz2nS4C5HCA