Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο απίθανος Θεοχάρης θα ορίζει κατ' εκτίμηση τη φορολογητέα ύλη!

«Κοστούμι» φόρου στους φορολογουμένους που... ξεχνούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα ράβει ο απίθανος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Οπως αναφέρεται στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση «η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και ρύθμιση με την οποία παρατείνονται τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014. Επίσης, έχει περιληφθεί πλήθος πρόσθετων φορολογικών διατάξεων, όπως οι εξής:

-Μειώνεται στο 3% από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά η μείωση δεν ισχύει για γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

-Από 1ης Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου θα γίνεται η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων (αντί έως 30 Ιουνίου που ισχύει σήμερα). Σε οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής του θα υπολογίζεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται στο 30% του φόρου.

-Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα είναι 500.000.000.

-Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, προκειμένου για φορολογουμένους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις στα νησιά. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

-Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα κ.ά.

-Αυτοκίνητα τα οποία έχουν αγοραστεί ατελώς από τις μονές μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς φόρους και δασμούς -με εξαίρεση τον ΦΠΑ- για τα επόμενα 10 χρόνια.