Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Die Welt: Χώρα των χαμένων η Ελλάδα, οδηγείται στην άβυσσο “Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει παραχωρήσεις μόνον όταν πλέον τίποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει”, σχολιάζει αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις

“Χώρα των χαμένων” χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επταετή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τίτλο “Η Αθήνα οδηγείται στην άβυσσο”, για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση πρέπει να συμφωνήσει σε περισσότερη λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, κάτι που σχεδόν κανείς πλην της Γερμανίας δε φαίνεται να θεωρεί πως μπορεί να πετύχει. Γίνεται μάλιστα αναφορά στις περικοπές των συντάξεων που με βάση το νέο ασφαλιστικό θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30%, όμως και πάλι ίσως να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.

“Το αν και για πόσο καιρό ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορέσει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του”, παρατηρεί η εφημερίδα.

Αναφορικά με τη διαμάχη μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων για το ελληνικό πρόγραμμα, η Die Welt επισημαίνει πως το ΔΝΤ αμφισβητεί το αν είναι εφικτός ο στόχος της επίτευξης σταθερού πρωτενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια, όμως προσθέτει ότι η ουσία στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους δανειστές είναι ότι το χρέος της χώρας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, με τη Γερμανία να αντιδρά στο ενδεχόμενο μίας ελάφρυνσης του χρέους, καθώς το Βερολίνο επί χρόνια υποσχόταν στους φορολογούμενους ότι θα επιστραφούν όλα τα χρήματα που δάνεισε στους Έλληνες η Γερμανία.

Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζουν ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να πάρει την επόμενη δόση για να καλύψει τα δάνειά της. Άλλοι παρατηρητές, κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να παραταθούν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο.

“Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει παραχωρήσεις μόνον όταν πλέον τίποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει” ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/264574/die-welt-hora-ton-hamenon-h-ellada-odhgeitai-sth.html