Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΑ «ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ» ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16

Μετά τα «τιτιβίσματα» του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Twitter για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, εμφανίστηκαν και πάλι χθες το μεσημέρι απροειδοποίητα τα τουρκικά μαχητικά στο Αρχιπέλαγος πραγματοποιώντας μία από τις πιο προκλητικές πτήσεις τους πάνω από το σύμπλεγμα των νησιών πέριξ των Φούρνων Ικαρίας.

Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16
Στις 3 το μεσημέρι με τη λήξη της βάρδιας ένας σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 μπαίνει στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Ο τουρκικός σχηματισμός διασπάται σε τέσσερα και δύο αεροσκάφη αντίστοιχα και κατευθύνεται προς το σύμπλεγμα των μικρονήσων πέριξ των Φούρνων Ικαρίας και όπως πάντα τα μαχητικά πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά:
• Στις 15.25 η τετράδα των τουρκικών F-16 πετάει πάνω από τους Φούρνους στα 4.000 πόδια.
• Στις 15.27 το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πετάει πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 8.500 πόδια και 8.200 πόδια αντίστοιχα.
• Στις 15.29 το ζευγάρι των τουρκικών F-16 συνεχίζει την προκλητική πορεία και πετάει πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.100 πόδια.
Εν συνέχεια και τα έξι τουρκικά μαχητικά, αφού επί σχεδόν μισή ώρα κάνουν «παρέλαση» στο Ανατολικό Αιγαίο και πετούν πάνω από τα κεφαλιά των κατοίκων των τεσσάρων ελληνικών νησιών, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής και στις 15.30 βγαίνουν από το FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.
Επίδειξη προκλητικότητας από έξι τουρκικά F-16
Η χθεσινή τουρκική πρόκληση θεωρείται πολλαπλή για τους εξής λόγους:
• Η τουρκική πρόκληση σημειώνεται αργά το μεσημέρι εκτός ωραρίου, που ο αιφνιδιασμός προσλαμβάνει επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.
• Στον τουρκικό σχηματισμό συμμετείχαν και οπλισμένα μαχητικά.
• Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν και τα έξι πάνω από τα ελληνικά νησιά πέριξ των Φούρνων Ικαρίας. Πρόκειται για την 78η φορά που τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από το συγκεκριμένο σύμπλεγμα των νησιών!
Στοιχεία
Η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ της τελευταίας πενταετίας. Κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 1.500 παραβιάσεις. Εγιναν ογδόντα τέσσερις (84) υπερπτήσεις, εκ των οποίων οι εβδομήντα οκτώ (78) πάνω από το σύμπλεγμα των Φούρνων.
Επίσης μέσα στην πενταετία σημειώθηκαν 18 ναυτικά επεισόδια στο Αιγαίο με ισάριθμες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Και τις 18 φορές τα τουρκικά πολεμικά σκάφη έφτασαν ανοιχτά του Σουνίου και έκαναν βόλτες στις Κυκλάδες.
Αποκορύφωμα η πρόκληση της 11ης Νοεμβρίου 2014, όπου επί 25 ώρες η κορβέτα Bugucadi έκοβε βόλτες στις Κυκλάδες περνώντας από το στενό του Καφηρέα, ανοιχτά του Σουνίου και κυκλώνοντας τα νησιά των Κυκλάδων με επίκεντρο τη Μύκονο.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64296588