Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Με την απονομή των βραβείων έληξε στον Πύργο το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για παιδιά και νέους


Με την απονομή των βραβείων έληξε στον Πύργο το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για παιδιά και νέους
Με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, αυτό της καλύτερης ταινίας, να πηγαίνει στο «14 και άνω» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζάιτσεβ (Andrey Zaytsev), καθώς και με την ανακοίνωση των υπόλοιπων βραβείων, έκλεισε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πύργο.
Η ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «14 και άνω», που αναφέρεται στην ιστορία αγάπης ενός σύγχρονου ζευγαριού Ρωμαίου και Ιουλιέτας, απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το οποίο κέρδισε ο νεαρός Γκλέμπ Καλιούζνι (Gleb Kalyuzhny), που δεν ήταν ηθοποιός, αλλά εντοπίστηκε από τον σκηνοθέτη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως δήλωσε ο κ. Ζάιτσεβ κατά την παραλαβή των βραβείων. Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Φατιμέ Αζέμι (Fatime Azemi) που είχε τον πρώτο ρόλο στην ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Κοπάδι» από τη Σουηδία, η οποία διαπραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο ένα δύσκολο θέμα, τον βιασμό μιας 14χρονης από συμμαθητή της. Η ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερου σεναρίου (Έμμα Μπρόστρομ) και σκηνοθεσίας (Μπεάτα Γκάρντελερ).
Τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία της κριτικής επιτροπής, δηλαδή καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, απονεμήθηκαν, αντίστοιχα, στις ταινίες «Ομογάλακτος» πολωνο-αρμενικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Vahram Mkhitaryan και «Σκιές και Φτερούγες» από την Ελβετία σε σκηνοθεσία Έλις Μενγκ και Ελεονόρα Μαρινόνι. Ειδικές μνείες πήραν επίσης οι ταινίες «Θύλακας» (μυθοπλασίας μεγάλου μήκους) γερμανο-σερβικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Γκόραν Ραντοβάνοβιτς (Goran Radovanovic), «AGG» (μυθοπλασίας μικρού μήκους) του Στάλε Στέιν Μπεργκ (Stale Stein Berg) από τη Νορβηγία και «Ο ελέφαντας και το ποδήλατο» (μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων), γαλλο-βελγική, σε σκηνοθεσία Olesya Shchukina.
Η ταινία «Θύλακας» που αναφέρεται στην ιστορία ενός 10χρονου αγοριού που ζει κατά τη διάρκεια του πολέμου σε μια σερβοχριστιανική περιοχή του Κοσόβου η οποία περιτριγυρίζεται από μια μεγάλη αλβανομουσουλμανική κοινότητα, έλαβε επίσης τα ειδικά βραβεία της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και της ελληνικής επιτροπής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF. Τα ειδικό βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της ελληνικής Βουλής, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, δόθηκε στην ευαίσθητη ταινία «Μπλάνκα» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Kohki Hasei, η οποία αναφέρεται σε ένα εγκαταλειμμένο κορίτσι του δρόμου, που θέλει να… αγοράσει μια μητέρα, βρίσκει ωστόσο την «οικογένεια» που της λείπει σε έναν τυφλό μουσικό του δρόμου. Μεταξύ άλλων, βραβεύτηκαν πολλές ταινίες του ελληνικού τμήματος της Camera Zizanio, δηλαδή ταινίες μικρού μήκους από σχολεία και ατομικές παραγωγές, καθώς και ταινίες του ευρωπαϊκού τμήματος.
Στην τελετή λήξης παραβρέθηκε επίσης ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ, που πληροφόρησε για «δύο ευχάριστα», όπως είπε, ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την απόφαση που πάρθηκε κατά την επίσκεψη της γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη στον Πύργο, μια μέρα πριν, να προχωρήσουν από κοινού με το ΥΠΠΟΑ σε μια προγραμματική σύμβαση με την οποία το φεστιβάλ «αποκτά νομική και θεσμική οντότητα, καθώς και χρηματοδοτική ασφάλεια» και το δεύτερο ότι πιθανότατα πολύ σύντομα το φεστιβάλ θα έχει το δικό του σπίτι.
«Σε μια εποχή που υψώνονται σύνορα, και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα θανάτου για παιδιά, η διοργάνωση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία...», τόνισαν ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Camera Zizanio. «Αυτές τις μέρες μέσα από τις εικόνες του φεστιβάλ, πήγαμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είμαστε ένα μεγάλο χωριό ο πλανήτης. Ο σκοπός είναι να υπάρχουν δραστηριότητες που τον ενώνουν και όχι που τον χωρίζουν», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σπύρου, σηματοδοτώντας και το πέρας του φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα στις 10-16 Δεκεμβρίου.
http://newpost.gr/entertainment/cinema/502653/me-thn-aponomh-twn-brabeiwn-elhkse-ston-pyrgo-to-18o-diethnes-festibal-gia-paidia-kai-neoys