Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

«Τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό» οι επιθέσεις στο Παρίσι Αλεξέι Τιμοφέιτσεφ, RBTH

Οι Ρώσοι συλλυπούνται τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους. Οι ρώσοι πολιτικοί κάνουν έκκληση για ενότητα απέναντι στην κοινή απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.


Δηλώσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έκαναν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας. «Η Ρωσία καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις απάνθρωπες δολοφονίες και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια για τη διερεύνηση αυτών των τρομοκρατικών εγκλημάτων», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η τραγωδία αυτή ήταν άλλη μια απόδειξη της βάρβαρης φύσης της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στον ανθρωπινό πολιτισμό», αναφέρεται στο κείμενο των συλλυπητηρίων, το οποίο απέστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι συμμερίζεται τη θλίψη και τον πόνο του λαού της Γαλλίας και υπογράμμισε ότι «η τραγωδία στο Παρίσι απαιτεί απ’ όλους μας να ενωθούμε στον αγώνα κατά εξτρεμισμού, να προβάλλουμε μια ισχυρή και αποφασιστική αντίσταση στις τρομοκρατικές απόπειρες».
Την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους εκφράζουν και οι απλοί ρώσοι πολίτες. Από τη νύχτα άρχισε να προσέρχεται κόσμος στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Μόσχα, αποθέτοντας λουλούδια και σημειώματα με λόγια στήριξης. Ως το πρωί δίπλα από την πρεσβεία είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας αυτοσχέδιος τόπος μνήμης.
Στο Παρίσι, τη νύχτα προς το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την ευθύνη τους ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενωτικό κάλεσμα της τρομοκρατίας

Κεντρική ιδέα των δηλώσεων των ρώσων πολιτικών, με τις οποίες εκφράστηκαν τα συλλυπητήρια προς τους Γάλλους, ήταν η ανάγκη για ένωση των προσπαθειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, η πολιτική βούληση της Ρωσίας συνίσταται στην πρόταση προς τη διεθνή κοινότητα για μια -άνευ όρων- ευρεία στο μέγιστο βαθμό συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο Κοσατσιόφ χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι «τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό», προσθέτοντας πως «όλες οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται τώρα εκεί, στο Παρίσι».
Ο συνάδελφος του Κοσατσιόφ στην Άνω Βουλή, Α΄ αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας, Φραντς Κλιντσέβιτς, πρότεινε να εξεταστεί η ιδέα για τη «δημιουργία μια ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» σήμερα κιόλας στη Βιέννη, κατά τη συνάντηση με θέμα τη διευθέτηση του προβλήματος της Συρίας. Στην αυστριακή πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβεί για συνομιλίες οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αναφερόμενη στη συνάντηση της Βιέννης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα και οι εργασίες της δεν θα επηρεαστούν από τα γεγονότα στο Παρίσι. Όπως ανέφερε, «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αλληλέγγυοι. Η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί σήμερα».
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, κάλεσε να ενωθούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών. Ο Καντίροφ έγραψε στο Instagram ότι «το κακό αυτό πρέπει να καταστραφεί από τη ρίζα του, διαφορετικά οι ορδές των τρομοκρατών θα κατακλύσουν ως χείμαρροι λάσπης όλες τις χώρες και τις πόλεις της γης. Καλούμε ξανά τους ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών να ενώσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Η ασφάλεια στη Ρωσία

Με φόντο τα γεγονότα του Παρισιού οι πολιτικοί καλούν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, δεδομένων μάλιστα και των πρόσφατων απειλών κατά της Ρωσίας από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, αναφέροντας ότι «αν ενισχύσουμε τον αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε θα δούμε θετικά αποτελέσματα».
Το μέλος της επιτροπής της Κάτω Βουλής για θέματα ασφαλείας, Μπορίς Ρέζνικ, δήλωσε με τη σειρά του ότι εξαιτίας των απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις οι ρωσικές αρχές πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα. Όπως ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM, «πρέπει πρωτίστως να επιστρατευτούν όλα τα σώματα ασφαλείας. Απαιτείται επαγρύπνηση απ’ όλους μας, οφείλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στους δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να υπάρχει αβλεψία στο Μετρό, στα αεροδρόμια, σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας». Η πρόταση για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στη ρωσική επικράτεια πιθανόν να συζητηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στην Άνω Βουλή, ανέφερε ο γερουσιαστής Εβγκένι Σερεμπρένικοφ. tromokr
http://gr.rbth.com/2015/11/14/teratodes-htypima-ston-eyropaiko-politismo-oi-epitheseis-sto-parisi_540463