Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Διορία Τσίπρα σε Υπουργούς: Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς


Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς του να μην περιοριστούν μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου έστειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που συενδρίασε για τα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου και τίποτα άλλο. 
«Θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες οφείλει να αφήσει ριζοσπαστικό δείγμα γραφής αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμς το παιχνίδι της επικοινωνίας αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές στους άξονες: Διοικητικής μεταρρύθμισης, Πρωτοβάθμια Υγεία, εργασιακές σχέσεις, καταπολέμηση διαφθοράς.
Αποδεικνύεται ότι με σκληρή διαπραγματεύση μπορούμε να πετύχουμε στόχο χωρίς ρήξη πείθοντας εταίρους με συνομιλίες και χτίζοντας συμμαχίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» είπε.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων. 
Μάλιστα χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις πιέσεις των δανειστών για τα κρίσιμα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ, νόμο Κατσέλη και 100 δόσεις, ενώ είπε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητας ούτως ώστε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να νομοθετηθούν.
«Για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον  SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θετικό το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση αποσυνδέθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ την ίδια στιγμή είπε πως διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 
http://newpost.gr/politiki/497473/se-ekseliksh-h-synedriash-toy-ypoyrgikoy-symboylioy