Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

«Τρέμουν» οι οφειλέτες τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

«Πονοκέφαλος» για χιλιάδες οφειλέτες αποτελεί το «άνοιγμα» της διαδικασίας των κατασχέσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών για χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τρίτους. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται , ενώ με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να δημιουργούνται και χρέη τόσο προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς τις τράπεζες –για όσους είχαν λάβει στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια.
«Εάν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία τότε ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Θα πρέπει αρχικά να υπάρξει αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και να εξεταστεί η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε οφειλέτης. Όταν έλαβα δάνειο το 2009 δεν είχα υπολογίσει το τι θα συνέβαινε τα επόμενα χρόνια και πως η οικονομική κατάσταση στην χώρα θα άλλαζε τόσο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι σήμερα έχουν βρεθεί να χρωστούν είτε σε τράπεζες είτε στο δημόσιο, αλλά δεν γίνεται να ξεκινήσουν κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία την οποία κανείς δεν μας χάρισε και έχουμε πληρώσει και μία σειρά από φόρους» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βλάχος.
Οφειλές προς τον ασφαλιστικό του φορέα έχει ο Μιχάλης Ευαγγέλου «Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω δική μου δουλειά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Για να κρατήσω την δουλειά μου επέλεξα να μείνουν πίσω οι ασφαλιστικές μου εισφορές, καθώς δεν γινόταν να μείνουν πίσω τα άλλα πάγια έξοδα. Δύο φορές προχώρησα σε ρύθμιση των χρεών μου, ωστόσο στην πορεία δεν μπόρεσα να ανταπεξέλθω και να καλύψω τόσο τις εισφορές μου, με αποτέλεσμα να χάνω την ρύθμιση μου. Δεν είναι ότι δεν θέλω να πληρώσω, απλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να το κάνω. Εάν προχωρήσουν οι κατασχέσεις κατοικιών τότε πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι απλά θα κοιμούνται στους δρόμους».
«Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Κανείς δεν θέλει να χρωστάει και να φοβάται μην χάσει το σπίτι του. Έτσι όπως έχουν γίνει όμως τα πράγματα είναι αδύνατο να πληρώνει κανείς τους φόρους που επιβάλλονται όταν ακόμα και στα έξοδα της καθημερινότητας δύσκολα μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει» υποστήριξε ο Γιάννης Τζουανόπουλος.
Εκτός νόμου Κατσέλη
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου το όριο προστασίας α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς θα κυμαίνεται μεταξύ 120.000 ευρώ και 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ωστόσο οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων έχουν μεταβληθεί σημαντικά από το 2007 μέχρι και σήμερα όπως επισημαίνουν οι οφειλέτες. Να σημειωθεί πως την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων (2005-2009) το μέσο ύψος δανείου που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 110.000-120.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν δάνεια και 200.000 ή και 300.000 ευρώ. Εκεί εκτιμάται ότι πάτησαν οι θεσμοί, ζητώντας το όριο στα 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 1,2 εκατ. και από αυτούς οι 350.000 έχουν υπογράψει συμβάσεις για δάνεια κύριας κατοικίας. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 1/3 των δανειοληπτών, δηλαδή 120.000-150.000 μένει εκτός νόμου Κατσέλη, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να εισηγηθεί σειρά αλλαγών στον Κώδικα Δεοντολογίας, που αποτελεί την εξωδικαστική επιλογή για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
http://www.protinews.gr/ilia/item/18747-tremoun-oi-ofeiletes-tis-katasxeseis-protis-katoikias