ΑΜΒΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ, ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ στο σύνολό της ζητούν οι δανειστές, μέχρι το τέλος του 2015 και έτσι, μετά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, ανοίγει το μέτωπο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), νωρίτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση.
Της Διονυσίας Προκόπη
Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ αφορά στην τιμή τους –το σκέλος αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016- και στο κανάλι διάθεσής τους, ζήτημα το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα. Μέχρι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑχορηγούνται μόνο δια χειρός φαρμακοποιού στα φαρμακεία. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και στο επίπεδο της διάθεσης σημαίνει ότι σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα κτλ. θα μπορούν να πωλούν τα σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των Μη (Υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
Η εξέλιξη αυτή, θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στο φαρμακείο της γειτονίας, μετά και την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εναντιωθεί στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, υποστηρίζοντας ότι τα 11.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα με τη διασπορά που παρουσιάζουν και τις εφημερίες-διανυκτερεύσεις, εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και σε αυτήν την κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης, ο ΠΦΣ έχει τονίσει ότι επειδή ακριβώς τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα, μόνο ο φαρμακοποιός έχει την κατάλληλη επιστημονική γνώση, να διασφαλίσει ζητήματα δημόσιας υγείας και σωστής χρήσης τους.
Το υπουργείο Υγείας, με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, προσπαθεί να βρει τρόπους «μερικής» (ή «ελεγχόμενης» όπως στην περίπτωση του ιδιοκτησιακού) απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ. Έτσι προκρίνει την επανεξέταση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, ώστε να αφαιρεθούν σκευάσματα, τα οποία θα περάσουν στην αρνητική λίστα και με τον τρόπο αυτό θα παραμείνουν στα φαρμακεία.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις, όμως, δημιουργούνται από μία τέτοια εξέλιξη και σοβαρά προβλήματα ξεπηδούν, τα οποία μάλλον η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει, στους τομείς της διαφήμισης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα μόνα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία επιτρέπεται να διαφημιστούν είναι ένα μεγάλο μέρος των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, με την καθίζηση της διαφημιστικής αγοράς, η διαφημιστική δαπάνη των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούσε κρίσιμο έσοδο για διαφημιστικές εταιρείες και ΜΜΕ, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μόνο την περσινή χρονιά, η διαφημιστική δαπάνη των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Αφαιρώντας, λοιπόν, σκευάσματα από τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, αυτομάτως μειώνεται και η διαφημιστική δαπάνη των φαρμακευτικών εταιρειών, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους τομείς της διαφήμισης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αφού θα χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό εσόδων, επισημαίνουν παράγοντες από το χώρο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Καλούν δε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρότασή της, καθώς εκεί που πάει να κλείσει ένα μέτωπο προς όφελος των φαρμακοποιών, ανοίγει ένα καινούριο, με εξίσου σοβαρές συνέπειες για χιλιάδες εργαζόμενους.
Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/641389/aprovleptes-synepeies-apo-tis-protaseis-tis-kyvernisis-gia-ta-mhsyfa#ixzz3r5WFN6VC