Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Με τη σφραγίδα των «δεκαοχτάρηδων»

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία επιλέγεται η διεξαγωγή ενός τόσο κρίσιμου δημοψηφίσματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις λίγων ημερών, έως την Κυριακή 5 Ιουλίου. Εντατικότατες οι εργασίες στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ομοίως και στο Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πρώτο τυπώθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σειρά πήρε το προεδρικό διάταγμα που θέτει τη χώρα σε εκλογική περίοδο.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για την οργάνωση και επίσπευση της διαδικασίας, με σύντμηση των σχετικών προθεσμιών αναμενόταν τα μεσάνυχτα. Στο ενδιάμεσο, τυπώνονταν τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα κληθούν οι πολίτες να απορρίψουν (Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ) ή να συμφωνήσουν (Εγκρίνεται/ΝΑΙ) το σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί. Στόχος, η ταχύτερη αποστολή των ψηφοδελτίων στην ελληνική επικράτεια και στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Η μέχρι στιγμής προετοιμασία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ 7.00 και 19.00, αυτοδίκαια στα ίδια εκλογικά τμήματα -με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών- με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης του περασμένου Ιανουαρίου. Για τον διορισμό και την ενημέρωση των διοριζομένων, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης.
Η ελάχιστη συμμετοχή
Για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 40% του εκλογικού σώματος στην ψηφοφορία: δηλαδή κάτι λιγότερο από 4 εκατ. εκλογείς πρέπει να ψηφίσουν, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι τον Ιανουάριο συμπεριλάμβαναν 9.808.760 πολίτες. Στις εκλογικές διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν στην κάλπη και οι... αποκλεισμένοι των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί βάσει των αναθεωρημένων τον Απρίλιο καταλόγων), θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι περίπου 100.000 γεννηθέντες το 1997.
Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου, ενημέρωσε την κοινή γνώμη επ’ αυτού η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου. Στη διάρκεια των ημερών, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ενημερώνει διεξοδικά τους πολίτες για τις απαραίτητες λεπτομέρειες με ανακοινώσεις του.
Στα εκλογικά τμήματα, η διαδικασία θα ελέγχεται από δύο «επιτροπές υποστήριξης» (συνοπτικά, μία που υποστηρίζει το «Ναι» και μία το «Οχι») που προβλέπεται να συγκροτηθούν στο πρότυπο των εκλογικών αντιπροσώπων. Δίνεται το δικαίωμα ορισμού εκπροσώπων και αναπληρωτών, σε κάθε εκλογικό τμήμα, από κάθε πολιτικό κόμμα, ένωση προσώπων, επιστημονική, επαγγελματική ή συνδικαλιστική οργάνωση και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που μετέχει, κατά δήλωσή της, στις προαναφερθείσες επιτροπές. Η μη συγκρότηση «επιτροπών υποστήριξης» σε καμιά περίπτωση δεν επιδρά στο κύρος του δημοψηφίσματος.
Τέλος, ως προς τα θέματα των δημοσκοπήσεων, απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους μία ημέρα πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και έως τη 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας.
http://www.efsyn.gr/arthro/me-ti-sfragida-ton-dekaohtaridon