Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Προς στάση πληρωμών έναντι ιδιωτών οδεύει η Ουκρανία

Προς στάση πληρωμών έναντι ιδιωτών οδεύει η Ουκρανία

To ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου των 17 δισ. δολ. που έχει εγκρίνει για την Ουκρανία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Προς στάση πληρωμών τον Ιούλιο φαίνεται πως οδεύει η Ουκρανία καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που θα πρέπει να διαθέσει περίπου 19 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων της και οι πιστωτές του Κιέβου δεν δείχνουν διάθεση για υποχώρηση. Αυτή είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs, που προεξοφλεί πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και θα εξωθηθεί σε πτώχευση πριν από τις 24 Ιουλίου, οπότε πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους 120 εκατ. δολαρίων. Στο μεταξύ το Κίεβο έχει δώσει στους πιστωτές του προθεσμία λίγων εβδομάδων για να αποδεχθούν πρόταση που προβλέπει διαγραφή χρέους 40%.
Σύμφωνα με τον Αντριου Μάθενι, αναλυτή της Goldman Sachs, η επιτροπή των πιστωτών της Ουκρανίας δεν θα δεχθεί αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους. Πρόκειται για ομάδα πιστωτών της οποίας ηγείται το fund Franklin Templeton και επιμένει στην πρότασή της για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις των επιτοκίων, που οδηγούν σε μείωση του ουκρανικού χρέους κατά 16 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια. Σημειωτέον ότι ο Αντριου Μάθενι συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου για διαγραφή τμήματος του ουκρανικού χρέους, που όπως τονίζει αυξάνεται διαρκώς εν μέσω ύφεσης. Εκτιμά πως στη διάρκεια του έτους το χρέος της Ουκρανίας θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της.
Ο εν λόγω αναλυτής είναι, έτσι, πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ, που προσφάτως προέβλεψε ότι το χρέος της Ουκρανίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 94% του ΑΕΠ ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9%. Μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθούν πάλι οι πιστωτές της Ουκρανίας, η κυβέρνηση και το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση από το δάνειο των 17 δισ. δολ. που έχει εγκρίνει στην Ουκρανία. Προ ημερών, πάντως, το ΔΝΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρατείνει τη στήριξή του στη χώρα ακόμη και αν η κυβέρνηση διακόψει την αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους της.
Έντυπη