Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ένταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Στις 19:15 το απόγευμα της Κυριακής, στην ουδέτερη ζώνη στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ενώ Έλληνες εθελοντές των γύρω χωριών παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφοι από Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία πλησίασαν τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και ρώτησαν, εντός των ελληνικών συνόρων, εκ μέρους των προσφύγων γιατί δεν τους αφήνουν να περάσουν. 
Δεν υπήρχε καμία ένταση στη συνομιλία και οι αστυνομικοί απάντησαν πως οι εντολές τους είναι να μην περάσουν οι πρόσφυγες γιατί υπάρχει πρόβλημα στην Ουγγαρία και στη Σερβία, απάντηση την οποία δεν κατανοήσαμε. 
Δεν κατανοούμε τί σχέση έχει το ότι η ΠΓΔΜ δεν παρέχει χαρτιά με το τί γίνεται στην Ουγγαρία και στη Σερβία.
Στις 19:20 οι Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στις γραμμές του τρένου και ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος και να τους δοθούν χαρτιά νόμιμης διέλευσης από τη χώρα για 72 ώρες, όπως προστάζει ο νόμος. Ως προπομπό έβαλαν μια ανάπηρη γερόντισσα και τα μικρά παιδιά τους. Τότε οι πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά όλοι μαζί το όνομα της χώρας. 
Ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή βρισκόταν η δημοσιογράφος Cornelia Krebs και ο συνάδελφός της Adi Gasser, από τη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστρίας. Τότε ο ένας αστυνομικός της ΠΓΔΜ προσπάθησε να τραβήξει την Cornelia στη δική τους πλευρά αρπάζοντάς την από το χέρι. O Adi άρπαξε το γκλοπ για να μη δεχθεί βίαιο χτύπημα η συνάδελφός του, ενώ επίσης χτυπήθηκαν ορισμένοι πρόσφυγες. 
https://www.efsyn.gr/arthro/entasi-sta-synora-elladas-pgdm