Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Φλεβάρη. Ήταν Παρασκευή και ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης έφευγε από το δωμάτιο όπου έμενε στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, αφήνοντας πίσω του πορτοφόλι και κινητό. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα. Μια ιστορία που έμοιαζε με μια συνηθισμένη περίπτωση εξαφάνισης εκτυλίχθηκε σε θρίλερ, με αποτρόπαιες αποκαλύψεις για bullying σε βάρος του νεαρού και πληροφορίες που παραμένουν ακόμη και σήμερα νεφελώδεις για τις εφιαλτικές μέρες που ζούσε ο Κρητικός εκεί.
Φως στην υπόθεση έδωσε μέσα από την εκπομπή της η Αγγελική Νικολούλη που έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση του νεαρού με άλλους συμφοιτητές του, καθώς και για το γεγονός πως ο Βαγγέλης είχε αλλάξει δωμάτιο - όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ στη συνέχεια, με παρέμβαση του διευθυντή του σχολής - μετά από παρενόχλησή του από άλλους σπουδαστές. "Δεν ξέρω αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με κάποιο άτομο. Οι συμφοιτητές του γνωρίζουν περισσότερα…" δήλωνε τότε η μητέρα του και έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε: "Ακόμα και το πιο ασήμαντο μπορεί για μας να είναι το κλειδί της ιστορίας".
Οι έρευνες που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα
Μετά τον καταιγισμό πληροφοριών και τα πρώτα στόματα που άρχισαν να ανοίγουν, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επικέντρωσαν τις έρευνές τους εντός της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου και πίστευαν πως βρισκόταν το κλειδί του μυστηρίου.
Δέκα μέρες μετά την εξαφάνιση και οι πληροφορίες υπήρξαν συγκεχυμένες. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα τόσο στην Αμφιλοχία, όσο και στο Αγρίνιο μετά από μαρτυρίες που ήθελαν τον Βαγγέλη να βγάζει εισιτήριο στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Μάλιστα η ίδια η οικογένεια κάλεσε πολίτες να τον βοηθήσουν προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνα στον Πειραιά, έπειτα από πληροφορίες που ήθελαν τον 20χρονο στο λιμάνι. Άλλες πάλι πηγές ανέφεραν πως είδαν τον Γιακουμάκη στην Κρήτη.
Βόμβα Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση
Είκοσι μέρες μετά την εξαφάνιση η γνωστή δημοσιογράφος και σεναριογράφος καταγγέλλει πως στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται γνωστός πολιτικός άνδρας. "Ένας 'πρωτοκλασάτος' Κρητικός βουλευτής ο οποίος συγκάλυπτε τη συμμορία, μεσολάβησε για να μην διώξουν 'τα παιδιά' από τη Σχολή και κουκούλωνε την τραγωδία" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ρεπορτάζ φέρνει στην επιφάνεια το όνομα του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος παρεμβαίνει για το θέμα. Όπως εξηγούσε ο Κρητικός πολιτικός ότιι η μοναδική φορά που είχε επικοινωνήσει με τη σχολή ήταν για τελείως διαφορετική υπόθεση, όπως ο ίδιος λέει, με έναν φοιτητή ο οποίος μάλιστα, δεν απειλείτο με αποβολή.
Η καταγγελίες πιέζουν για ενδελεχή έρευνα
Μετά από τη σωρεία καταγγελιών που έδειχναν το εσωτερικό της σχολής, τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο, φτάνει στα Ιωάννινα, προκειμένου να διερευνήσει εάν έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτοκομική Σχολή, που διαδόθηκαν μετά την εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή της Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη. "Για όσα γνωρίζαμε είχαν ενημερωθεί οι γονείς τού Βαγγέλη" δήλωνε τότε ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Κώστας Μάντζαρης.
Το πόρισμα της έρευνα καταλήγει στην εισαγγελία Ιωαννίνων και το ΔΣ της ΕΛΓΟ, Δήμητρα αποφασίζει την απομάκρυνση του Διευθυντή της Σχολής από την άσκηση των καθηκόντων του έως την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης και την άμεση σύγκληση του Συλλόγου Καθηγητών για να συζητηθεί η τυχόν επιβολή κυρώσεων και η λήψη μέτρων σύμφωνα και με τα ευρήματα της Διοικητικής Εξέτασης. Προσωρινά καθήκοντα διευθυντή θα ασκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Κωνσταντίνος Μαλλίδης. Ο κ. Μάντζαρης δήλωνε τότε: "Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Με βάση τις δυνατότητες που είχα - προσωπικό και υποδομές - έκανα ό,τι ήταν δυνατόν".
Τα ευρήματα της ντροπής για τα βασανιστήρια του 20χρονου
Η έκθεση έδινε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις δύσκολες μέρες που περνούσε ο Γιακουμάκης μέσα στη σχολή. Ο Βαγγέλης - αλλά και άλλοι μαθητές - είχε πέσει συχνά θύμα εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς "εξευτελιστικής και απαράδεκτης", όπως σημειώνει μια μάρτυρας από τους "Κρητικούς".
Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλείσει μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να "τραγουδήσει" όπως τα μηχανήματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του και τον έδεναν σε καρέκλες. 'Όπως ο ίδιος είχε πει στη μητέρα του, τον είχαν χτυπήσει και είχαν βγάλει δύο τάβλες από το κρεβάτι του, μεταξύ άλλων.
Η διεύθυνση αποδέχεται ότι συνέβαιναν περιστατικά βίας, αλλά θεωρούσε ότι αρκούσε η αλλαγή δωματίου, συγκατοίκου (σ.σ.: οι σπουδαστές στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων μένουν σε δωμάτια εντός της σχολής) και κάποιες συστάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Οι ίδιοι οι Κρητικοί στις μαρτυρίες τους περιγράφουν τις πράξεις τους ως "αγορίστικα παιχνίδια", που όμως παρέμεναν σε φιλικό επίπεδο. "Δεν είμαστε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες" δήλωναν οι Κρητικοί συμφοιτητές του Βαγγέλη που στοχοποιήθηκαν για τα καψώνια.
Έρευνες στη λίμνη χωρίς αποτέλεσμα
Το Σάββατο 14 Μαρτίου δύο δύτες με κατάλληλο εξοπλισμό και κάμερα βυθού ερεύνησαν προσεκτικά μέσα στα θολά νερά της Παμβώτιδας και με την ορατότητα -όπως είπαν- ούτε στο μισό μετρό, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο, που να μπορεί να αξιολογηθεί.
Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες κανένα ίχνος από τον 20χρονο δεν είχε εντοπιστεί μέχρι το πρωί της Κυριακής, όταν και από τύχη ένα ζευγάρι εντόπισε πτώμα σε προχωρημένη σήψη στην περιοχή Ανατολή, 500μ. από τη λίμνη. Αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης έτρεξαν στο σημείο. Κοντά ήταν και οι συγγενείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και ο υπεύθυνος ερευνών που είχε ορίσει το περιβάλλον του Κρητικού φοιτητή για την εξεύρεσή του, Φώντας Βρόσγος. Ο τελευταίος είναι και εκείνος που επιβεβαίωσε, πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από τις αρχές, πως πρόκειται για το άψυχο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/vaggelhs-giakoymakhs-to-xroniko-ths-eksafanishs-poy-sygklonise-olh-thn-ellada.3358811.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget