Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Επιχείρηση «Barbaros» της Τουρκίας με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64081726
Σεισµογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και µάλιστα στο Οικόπεδο 3 το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί για έρευνες από την Κυπριακή Δηµοκρατία πραγµατοποιεί από χθες το τουρκικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa, σε µία από τις χειρότερες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Επιχείρηση «Barbaros» της Τουρκίας με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ
Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναµένεται την Παρασκευή να ανακοινώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν µπορεί να ανοίξει άλλο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της Τουρκίας, ενώ και η Αθήνα έστειλε ισχυρό µήνυµα, µε τον Ευ. Βενιζέλο να καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύµνα όχι µόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της» και να αποφύγει κινήσεις που αποτελούν «βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου», προειδοποιώντας ότι η Τουρκία υπονοµεύει το κοινό µέτωπο εναντίον του ISIS και της διεθνούς τροµοκρατίας.
Παρά τις προσδοκίες που είχαν δηµιουργηθεί ότι οι έντονες και από πολλές πρωτεύουσες δηλώσεις στήριξης των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κυπριακής Δηµοκρατίας θα απέτρεπαν την Τουρκία από την υλοποίηση της παράνοµης NAVTEX, ο Τ. Ερντογάν αγνόησε ως συνήθως τη διεθνή κοινότητα προχωρώντας στην πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωµάτων ενός ανεξάρτητου κράτους-µέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Τουρκία δείχνει αποφασισµένη να αµφισβητήσει εµπράκτως την κυπριακή ΑΟΖ και να παρεµποδίσει την οµαλή συνέχιση του προγράµµατος αξιοποίησης του φυσικού αερίου, στα οικόπεδα µάλιστα της κυπριακής ΑΟΖ στο νότιο τµήµα του νησιού, στα οποία η Τουρκία δεν µπορεί να διατυπώσει διεκδικήσεις.
Επιχείρηση «Barbaros» της Τουρκίας με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ
Η Αγκυρα επίσης µε την παράνοµη αυτή δραστηριότητα επιδιώκει ντε φάκτο να βάλει στην ατζέντα των συνοµιλιών του Κυπριακού, όποτε αυτές επαναληφθούν, και το θέµα του φυσικού αερίου, ώστε να αµφισβητηθεί η κυριότητα της Κυπριακής Δηµοκρατίας επί των φυσικών πόρων του νησιού.
Αντίδραση
Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του Barbaros γνωρίζοντας ότι οι επιλογές αντιδράσεων είναι δεδοµένες, όπως σταθερή είναι η επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων να αποφύγουν τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης όπως επιδιώκει η Αγκυρα (για τον λόγο αυτόν απορρίφθηκαν και οι ιδέες για αξιοποίηση της παρουσίας της ελληνικής φρεγάτας που συµµετέχει στην ειρηνευτική δύναµη του Λιβάνου - UNIFIL).
Ηδη από χθες η τουρκική φρεγάτα Bafra περιπολεί σε απόσταση 5 µιλίων από την πλωτή δεξαµενή της ENI/Kogas στο Οικόπεδο 9, ενώ άλλη φρεγάτα συνοδεύει διακριτικά το Barbaros.
Χθες συνεδρίασε το Εθνικό Συµβούλιο στην Κύπρο και ενηµερώθηκε από τον Ν. Αναστασιάδη για την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί και σήµερα θα ανακοινωθούν µια σειρά µέτρα, τα οποία θα κινηθούν από νοµικά µέτρα εναντίον της τουρκικής εταιρείας TPAO µέχρι την εξέταση προσφυγής στο ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ µελετώνται και µέτρα επί του ψευδοκράτους, όπως πρόστιµα σε όσους φθάνουν στο νησί από παράνοµα λιµάνια και αεροδρόµιο.
Την περασµένη Παρασκευή δοκιµάστηκε στην πράξη (και αµφισβητήθηκε µε επιτυχία από την Τουρκία) η συµφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για την Ερευνα και Διάσωση. Μετά την εκποµπή σήµατος SOS από εµπορικό πλοίο µε αµερικανική σηµαία η Ελλάδα µε τη ΝΟΤΑΜ Α1857/14 δήλωσε ότι αναλαµβάνει την έρευνα καθώς ανήκει στη ζώνη ελληνικής ευθύνης SAR, αλλά ακολούθησε ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ µε την Τουρκία η οποία υποστηρίζει ότι αποτελεί δική της ζώνη ευθύνης η περιοχή νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο. Τελικά, λόγω και της εγγύτητας πρώτο έφτασε στο αµερικανικό πλοίο, σύµφωνα µε τις τουρκικές αρχές, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής TCSG Yasam, που το βοήθησε να πλεύσει στην τουρκική ακτή.
Επισκέψεις
Σαµαράς και Βενιζέλος στη Λευκωσία
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις αντιδράσεις τους για να αντιµετωπισθεί αποτελεσµατικά η κλιµάκωση της έντασης που επιχειρεί η Αγκυρα, σε µια περίοδο µάλιστα που απειλείται η γενικότερη σταθερότητα στην κρίσιµη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος θα µεταβεί στις 28-29 στη Λευκωσία για επαφές µε την κυπριακή κυβέρνηση και για την τριµερή των υπουργών Εξωτερικών µε την Αίγυπτο, και λίγες ηµέρες αργότερα θα επισκεφτεί τη Λευκωσία και ο πρωθυπουργός Α. Σαµαράς σε µια επίσκεψη όχι µόνο συµβολική. Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο Α. Σαµαράς που στην τελευταία συνάντηση που είχε µε τον Τ. Ερντογάν διαπίστωσε ότι «υπάρχει πραγµατική διάφορα» µεταξύ των δυο χωρών στο Κυπριακό.
Στις 8 Νοεµβρίου οι κ. Αναστασιάδης και Σαµαράς, συνοδευόµενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα µεταβούν στο Κάιρο, όπου σε µια ιδιαίτερα σηµαντική συνάντηση θα επισηµοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο η τριµερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, διάδροµος συµπληρωµατικός µε εκείνον της τριµερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που διαµορφώνουν ένα σύνθετο πλαίσιο σταθερότητας στην περιοχή. Η ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών µε επίκεντρο την Κύπρο και την Ελλάδα που συνδέουν τους δυο µεγάλους «παίκτες» στην περιοχή, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει προκαλέσει εντονότατη ενόχληση στην Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δηµοκρατία, δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου και έχει διακόψει τις σχέσεις της µε το Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή του το τµήµα εξωτερικής πολιτικής και άµυνας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κυπριακής Δηµοκρατίας, αλλά και τη συγκέντρωση δυνάµεων στην περιοχή, µε αφορµή τις ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού και των ισραηλινών ενόπλων δυνάµεων, που όµως γίνονται µε την άδεια της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ