Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

«Απόλυτη απειλή για τον κόσμο η Ρωσία» «Κανένα σχόλιο» ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πληροφορίες που φέρεται, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, να μετέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περί απειλητικών δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, που στρέφονται ευθέως εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.



Σύμφωνα με αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «Zuddeutsche Zeitung», σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής. «Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι» φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, «για να αρθεί κάθε παρεξήγηση».
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί παράνομη την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ουάσιγκτον όταν υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, πρόκειται για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.
Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας, με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας στα 116 εκατομμύρια δολάρια.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)