Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Περιστέρη: Στο 325-300 π.Χ. ο τάφος της Αμφίπολης


https://www.hol.gr/eidiseis-ellada/article/107231/peristeri-sto-325-300-ph-o-tafos-tis-amfipolis

Άστραψε και βρόντηξε εναντίον των αρχαιολόγων συναδέλφων της η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, εκφράζοντας την αγανάκτηση της για το ότι προβαίνουν σε κρίσεις και αναφορές χωρίς να έχουν γνώση του αρχαιολογικού χώρου.
Η κ. Περιστέρη άφησε αιχμές εναντίον ορισμένων άλλων αρχαιολόγων, οι οποίοι -όπως είπε- μιλάνε " για να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης", για να σημειώσει ότι αυτές οι δηλώσεις, χωρίς βάση.
"Βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο". τόνισε με έμφαση σε εκείνους που κάνουν λόγο για ρωμαϊκό τάφο.
Η ίδια έδωσε την είδηση, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι το μνημείο χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα.
"Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο", ανέφερε η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.
Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκαφή γίνεται "όχι μόνο για το καλό της
αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική
περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος".
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, "που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες", όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν "σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους", επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.
"Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί", υπογράμμισε.