Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πύργος: Μπλόκο κατοίκων στο Καβούρι - Δεν άφησαν τα απορριμματοφόρα να περάσουν

Νέες "Λίμνες" στην περιοχή Καβούρι κοντά στα Γρανιτσέικα Πύργου - Αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Του Γιάννη Σπυρούνη

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του δημάρχου Πύργου προς την τοπική κοινωνία, σε μια αναζήτηση ανοχής για το θέμα των σκουπιδιών, ακόμα και με τη δική του «θυσία» να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο αν χρειαστεί, η νέα προσπάθεια εναπόθεσης των απορριμμάτων - στον πρώην ΧΑΔΑ του δήμου στο Καβούρι - έπεσε στο κενό.

Αυτή τη φορά, ένας κάτοικος που αντιλήφθηκε τις εργασίες διαμόρφωσης, μπήκε μπροστά από τα φορτηγά που μετέφεραν χαλίκι και μπλόκαρε τη διαδικασία. Γρήγορα έφτασαν και άλλοι κάτοικοι τόσο από τον οικισμό στην περιοχή, όσο και από τα Γρανιτσέϊκά το χωριό όπου στα όρια του ανήκει και ο συγκεκριμένος χώρος. Οι εργασίες διαμόρφωσης βατότητας στο χώρο σταμάτησαν, τα απορριμματοφόρα του δήμου δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, παρά την προσπάθεια που έγινε από το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να καμφθούν οι αντιδράσεις λέγοντας πως ζητείται ανοχή ολίγων ημερών.

Οι κάτοικοι έχοντας στο μυαλό τους την κατάσταση στις «Λίμνες» και φοβούμενοι το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» μπήκαν μπροστά από τα απορριμματοφόρα και αντιπαρατέθηκαν λεκτικά με το δήμαρχο και τους συνεργάτες τους. Όποιο επιχείρημα και αν χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια να πειστούν – ακόμα και αυτό του κινδύνου της ανθρώπινης ζωής και δη των παιδιών – δεν στάθηκε ικανό να πείσει τους κατοίκους.

Κάποιοι που ζουν στην περιοχή δεκαετίες, ή θυμούνται την ιστορία του, ανέφεραν πως ο χώρος ήταν ΧΑΔΑ έως τις Αρχές του 1980 και περίπου το 1984, σταμάτησε η λειτουργία του. Βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε πως η ευρύτερη περιοχή είναι σήμερα γεμάτη με μπάζα και άλλων κατηγοριών απορρίμματα. Ένας από τους ανθρώπους που αντέδρασε έντονα και λογομάχησε επί ώρας με το δήμαρχο Πύργου, ήταν ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γρανιτσεϊκων που υπάγεται η περιοχή, Χαράλαμπος Καυγάς. Ο ίδιος όπως ανέφερε είχε πριν από δεκαετίες δικηγόρο του το νυν δήμαρχο για να χειριστεί μια υπόθεση σχετικά με το καθεστώς που επικρατούσε στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τα σκουπίδια. Ο κ. Καβγάς μίλησε με σκληρή γλώσσα στο δήμαρχο, ενώ τόνισε πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς στην Ηλεία, φέρουν ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο αφού δεν επεδίωξαν να υλοποιήσουν άμεσα τις λύσεις που είχαν δοθεί.

Παρόντας και ο νυν πρόεδρος των Γρανιτσέϊκων Διονύσης Τριανταφυλλόπουλος που κλήθηκε από κατοίκους να παραστεί. Δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και αντέδρασε και ο ίδιος με την επιλογή του χώρου.
Αρκετοί κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στο σημείο μίλησα σε υψηλούς τόνους με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, αρνούμενοι να δεχθούν την απόθεση των σκουπιδιών στην περιοχή τους.

Από τις δύο το μεσημέρι που ξεκίνησε η διαδικασία, τα απορριμματοφόρα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Καβούρι περί τις πέντε το απόγευμα και μαζί τους ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Πύργου, εμφανώς απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, που θέτουν νέα εμπόδια στο θέμα των σκουπιδιών. Ακόμα και η τοποθέτηση του δημάρχου, να συλληφθεί αν χρειαστεί αλλά να μην παρεμποδιστεί το έργο του καθαρισμού, για να απαλλαγεί η πόλη από τα βουνά των σκουπιδιών, δεν φαίνεται ικανή να δώσει προσωρινή λύση. Και όλα αυτά ενώ αναμένεται από ώρα σε ώρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά των απορριμμάτων για λίγους μήνες στο ΧΥΤΑ της Φυλής στην Αττική.

Έως αργά το βράδυ ο δήμος – που αν και είχε αναφερθεί πως έχει διάφορους χώρους για την απόθεση των απορριμμάτων – αναζητούσε την επόμενη λύση, την οποία δεν θα βαρύνει ο παράγοντας κάτοικοι, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη του Πύργου και τα τοπικά διαμερίσματα.

Πρώτη ανάρτηση:16:19 04/12
Τελευταία ενημέρωση: 07:52 05/12