Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Διαταραγμένη η ισορροπία στον ΛΑΟΣ

Γ. Π. Τερζης

Επειτα από πολύ καιρό που «σερνόταν» στο αυτοδιοικητικό γήπεδο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αποφάσισε αίφνης να «παίξει μπάλα». Η φράση ανήκει σε βουλευτή του κόμματος, που δήλωνε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την άρση του χρίσματος προς τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, ικανοποιημένος από τον πολιτικό ελιγμό του προέδρου του.




Και η αλήθεια είναι ότι, έπειτα από πολύ καιρό, οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκαν θετικοί. Αλλωστε, για πολλούς εξ αυτών, η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη σε συνδυασμό με την πρόθεσή του να κατεβάσει υποψηφίους, πέραν της Κεντρικής Μακεδονίας, και στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας, Κρήτης, αποτελεί προσωπική δικαίωση.



Προ εβδομάδων ήταν οι κ. Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος που ζήτησαν αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές. Τότε όλα έδειχναν ότι ο κ. Καρατζαφέρης κινείται στην «ασφάλεια» της υποστήριξης των εκλεκτών της Ρηγίλλης. Τόσο δημοσίως όσο, κυρίως, παρασκηνιακά επεδίωκε να εμφανίσει εαυτόν ως φορέα πολλών προτάσεων προς τη Ρηγίλλης για υποψηφίους που θα απολάμβαναν στήριξης και από τα δύο κόμματα.



Η αλήθεια της μέχρι πρότινος υποτονικής στρατηγικής επιλογής του κ. Καρατζαφέρη δεν περιορίζεται, προφανώς, μόνον στην «παραταξιακή» του συνείδηση. Εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στον, κατά πολλούς, «φόβο» του κ. Καρατζαφέρη ότι το προσωπικό του δημιούργημα, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αλλά και τα δικά του παιδιά, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αποκτούν δυναμική που αργά ή γρήγορα θα απειλούσε και τον ίδιο.



Για πολλούς, η αμφισβήτηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του κόμματος με όρους «αρχηγικής αυθεντίας» ήταν ζήτημα χρόνου. Η αντίδραση των «παιδιών», όπως αρέσκεται να τα αποκαλεί στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο κ. Καρατζαφέρης, που εκδηλώθηκε μέσω της δημοσιοποίησης της θέσης τους υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος, αποτέλεσε «καμπάνα» για τον κ. Καρατζαφέρη. Αρχικά, αντέδρασε με οργή. Κατάλαβε, ωστόσο, ότι πολύ σύντομα θα εκαλείτο να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με την «απείθεια» των βουλευτών του. Και αναζητούσε τρόπους εκτόνωσης της πίεσης. Η επιλογή του κ. Σαμαρά στο πρόσωπο του κ. Βασίλη Κικίλια τού έδωσε την πρώτη ευκαιρία. Η επίδειξη πυγμής του προέδρου της Ν. Δ. επί του Παν. Ψωμιάδη του παρείχε την αφορμή. Και πλέον, ο κ. Καρατζαφέρης χαράσσει, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τον δρόμο που του είχαν υποδείξει προ καιρού οι βουλευτές του.



Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν ελύθησαν ως διά μαγείας. Τουναντίον!



Και αν στην Κεντρική Μακεδονία η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κ. Κιλτίδη (ως ανεξάρτητου, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ) αποτελεί μία ασφαλή επιλογή, στην περιφέρεια Αττικής ο προβληματισμός παραμένει.



«Κατεβάζεις το πιο προβεβλημμένο στέλεχός σου με τον κίνδυνο να αποκτήσει σημαντική δύναμη και να σε υπερκεράσει ή, έστω, να πάρει την “προίκα” του και να φύγει ή κατέρχεσαι με μία υποψηφίοτητα χαμηλότερου προφίλ, χάνοντας την ευκαιρία να εγγράψεις ένα πρωτόγνωρο ίσως ποσοστό για το κόμμα;». Αυτό μοιάζει να είναι το δίλημμα του κ. Καρατζαφέρη που ξέρει, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και στη Ρηγίλλης, ότι μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μάκη Βορίδη θα ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή έναντι του κ. Β. Κικίλια.



Ο κ. Καρατζαφέρης μοιάζει να μη θέλει να κάνει τη «χάρη» στον κ. Βορίδη, τον οποίο δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν στις τάξεις τους τόσο η Ν. Δ. όσο και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο ίδιος σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανασύνθεσης της κεντροδεξιάς, στις οποίες προφανώς θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει. Ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ο κ. Βορίδης -αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές- του οφείλει. Αυτός δημιούργησε το κόμμα που τους ανέδειξε και όπως ανέφερε ο ΛΑΟΣ είναι το «καλό πλυντήριο», αυτό δηλαδή που τους ξέπλυνε από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ηταν μία σαφής υπόμνηση για το ακροδεξιό παρελθόν του κ. Βορίδη. Ενα δείγμα ότι ο έμπειρος πολιτικός, αν απαιτηθεί, θα δώσει τη μάχη έναντι του «δελφίνου». Εστω και αν η μέχρι πρότινος ισορροπία δυνάμεων στον ΛΑΟΣ είναι εμφανώς πια διαταραγμένη...



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/09/2010_413906