Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η προσφυγή του Εφκάφ, η υπόθεση Όραμς και ο Χριστόφιας

Δημοσιεύθηκε στο τύπο η είδηση πως το ίδρυμα των κατεχομένων Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι καταχώρησε αγωγή στα Κυπριακά Δικαστήρια (αριθμός υπόθεσης 7413/2010) για απώλεια χρήσης σε περιουσίες του Εφκάφ στις ελεύθερες περιοχές. Ας δούμε λοιπόν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια διεκδίκηση. Κατ' αρχή για πρώτη φορά, από ότι γνωρίζω, το Εφκάφ και κατ' επέκταση και η Τουρκία, με την απόφαση του αυτή αναγνωρίζει τη νομιμότητα των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφεύγει σ΄αυτά, πράγμα που δεν έπραξε στην υπόθεση Τύμβιου. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων της Κ.Δ. θα πρέπει να είναι δεσμευτική για τον προσφεύγοντα σ' αυτά. Η Κ.Δ. δεν αρνείται πως οι περιουσίες για τις οποίες γίνεται η προσφυγή δυνατόν να ανήκουν στους ιδιοκτήτες που είναι το τ/κ αυτό ίδρυμα. Αυτό που αμφισβητεί είναι η απώλεια χρήσης για περιουσίες που εγκαταλείφτηκαν χωρίς τη χρήση βίας, όπως συνέβη με τις ε/κ περιουσίες.



Προς αντιπερισπασμό η Εκκλησία της Κύπρου, που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τεράστιες περιουσίες στα κατεχόμενα μεταξύ των οποίων και τη γη πάνω στην οποία κτίστηκε το περιβόητο ξενοδοχείο Cratos Premium αλλά και όλη τη περιουσία που είχεν αποφασισθεί να μεταβιβασθεί στο κράτος με σκοπό τη συνδρομή του στη μισθοδοσία των κληρικών της υπαίθρου, θα πρέπει να προσφύγει και αυτή στη κυπριακή δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που αποφασισθεί από το δικαστήριο πως η δική μας πλευρά οφείλει να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για απώλεια χρήσης στο ίδρυμα αυτό, τότε θα πρέπει να κατακρατείται για τις δικές μας απώλειες χρήσης, τόσο για εκκλησιαστική περιουσία όσο και για κρατική. Το ίδιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και για ιδιωτικές υποθέσεις τ/κ που θα προσφεύγουν, όπως είναι πλέον σίγουρο, στα κυπριακά δικαστήρια ή και στο ΕΔΑΔ για τις δικές τους περιουσίες. Και επειδή οι ε/κ περιουσίες είναι πολλαπλάσιες από τις τ/κ, κανένα ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί από τον φορέα ή τη Κ.Δ. για τ/κ περιουσίες μέχρι την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.



Επειδή ο χειρισμός από τη κυβέρνηση Χριστόφια του περιουσιακού γίνεται χωρίς καμία διαφάνεια, αφού τίποτα δεν γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Ε/κ ιδιοκτήτες, πολύ φοβούμαι πως οι πιο πάνω εισηγήσεις μου δεν θα υιοθετηθούν από τον πρόεδρο. Τουναντίον θα ακολουθήσει σιγή ιχθύος με την φρούδα ελπίδα πως δεν θα διαταραχθεί το «καλό κλίμα» με τον Έρογλου και θα μπορεί να λύσει το Κυπριακό πριν τα δικαστήρια πάρουν σχετικές αποφάσεις. Η εκτίμηση μου αυτή βασίζεται στη μέχρι τώρα πολιτική του προέδρου στα θέματα του ΕΔΑΔ αλλά και στη περίπτωση της υπόθεσης Όραμς- Αποστολίδη. Είδαμε στη τελευταία αυτή υπόθεση τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε διατεταγμένη οδηγία να προτρέπει τον κ. Αποστολίδη ή και άλλους που πιθανόν να είχαν πρόθεση να προβούν στις ίδιες ενέργειες, να μη προχωρήσουν και να σκεφθούν καλά για δήθεν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υπόθεση μας. Τώρα για ποια υπόθεση μιλά ο πρόεδρος, όσο αυτός χειρίζεται το Κυπριακό, εγώ δεν γνωρίζω!



Ένα μόνο καταλαβαίνω. Η υπόθεση του κ. Μελέτη Αποστολίδη, κερδισμένη στα Δικαστήρια της Ε.Ε., αποτελεί σεισμό 10 ρίχτερ στα θεμέλια του κατοχικού καθεστώτος και η πλήρης εφαρμογή της θα πρέπει να επιδιωχθεί μέχρι τέλους. Η κατεδάφιση του υποστατικού σημαίνει και την κατεδάφιση όλων των παράνομων κτισμάτων σε ε/κ περιουσίες. Αυτό όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, θέτει τέρμα στις συζητήσεις για το περιουσιακό και στις κατηγοριοποιήσεις, για τουλάχιστο τις ιδιωτικές ε/κ περιουσίες, πράγμα που έχω αμφιβολία αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, γιατί του χαλά και πάλι το «καλό κλίμα».



Οδυσσέας Αγγελίδης

Λάρνακας Λαπήθου





Read more: Schizas.Com - Πύλη Ιάσωνος - Η προσφυγή του Εφκάφ, η υπόθεση Όραμς και ο Χριστόφιας http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=4742:2010-09-04-130000&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200#ixzz0ybYUvltL