Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Γραπτές προτάσεις της Βρετανίας για στήριξη της Τουρκίας στο Κυπριακό

Φεύγει η Βρετανία «πυροβολώντας» την Κύπρο και στηρίζοντας την Τουρκία – Γραπτές προτάσεις για τροποποίηση του προσχεδίου Κοινής Θέσης των «28» – Τι αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος»
Μπορεί να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία αλλά φαίνεται ότι πριν από την έξοδο της θα επιχειρεί να στηρίξει την Τουρκία εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της Κύπρου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η Βρετανία έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις, ενόψει  του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ, για τροποποίηση του προσχεδίου Κοινής Θέσης των «28».
Με βάση τις προτάσεις που υπέβαλλε και κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν, το Λονδίνο «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη ενεργό στήριξη της Τουρκίας» στην επίλυση του Κυπριακού ενώ το αρχικό προσχέδιο αναφέρει ότι η Ε.Ε. αναμένει ότι η Άγκυρα «θα συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις».
Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της παραθέτει τόσο το προσχέδιο Κοινής Θέσης της Ε.Ε. όσο και την τροποποίηση που κατέθεσε η Βρετανία.
Το προσχέδιο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Η Ε.Ε. αναμένει ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένους τρόπους, σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη».
Με την τροποποίηση που υπέβαλλε γραπτώς η Βρετανία αλλάζει άρδην τα δεδομένα, αποενεχοποιώντας της Τουρκία καθώς αναφέρει «η Ε.Ε. καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη ενεργό στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η συνεχιζόμενη δέσμευση και συμβολή με συγκεκριμένους τρόπους σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη».
Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση των «28» επί της Κοινής Θέσης της Ε.Ε., τότε το Συμβούλιο Σύνδεσης με τη Τουρκία δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να πραγματοποιηθεί.
http://cyprustimes.com/2016/07/17/graptes-protasis-tis-vretanias-gia-stirixi-tis-tourkias-sto-kypriako/