Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ένα πραξικόπημα καταδικασμένο… Οι λόγοι αποτυχίας και η δύναμη του διαδικτύου

Το πραξικόπημα στην Τουρκία κράτησε… λίγο! Η αποτυχημένη –όπως αποδεικνύεται- επιχείρηση των στασιαστών ήταν να βγει από αυτήν ακόμα πιο ενισχυμένος ο Ταγίπ Ερντογάν με «όπλο» του τη στήριξη που έλαβε από το λαό.
Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ενώ η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, ένα διάγγελμα του Ερντογάν από μέσο κοινωνικής δικτύωσης –που τόσο μισεί- έδωσε το σύνθημα σε χιλιάδες Τούρκους να ξεχυθούν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, υπακούοντας πιστά στις οδηγίες του.
Το έκτο κατά σειρά αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα, του έδωσε μάλιστα το έναυσμα να κάνει την εκκαθάριση –που τόσο επιθυμούσε- στη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, μέρος της οποίας, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, επιθυμούσε την ανατροπή του διακαώς.
Ανοργάνωτοι… υπέπεσαν σε «σφάλματα» οι πραξικοπηματίες
Αναλυτές, διεθνώς, «στέκονται» στον σχετικά μικρό αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν και στην έξοδο των πολιτών στους δρόμους, θεωρώντας τα σημεία αυτά ως «κλειδιά» για την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Ενισχυτικά ως προς αυτά έρχονται και άλλα σημεία που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στο να «πνιγεί» από νωρίς ένα ακόμα πραξικόπημα στην Τουρκία.
Προδιαγεγραμμένη η αποτυχία…
-Σύμφωνα με αναλυτές για να πετύχει ένα πραξικόπημα πρώτο μέλημα των στασιαστών πρέπει να είναι η αποκοπή κάθε είδους επικοινωνίας, είτε αυτή αφορά τις τηλεπικοινωνίες ή άλλα μέσα επικοινωνίας και φυσικά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχε παταγωδώς. Την ώρα που οι πραξικοπηματίες διαμήνυαν πως είχαν τον έλεγχο της χώρα, την ίδια ώρα ο Ερντογάν απευθυνόταν στο λαό μέσω facetime και ο Γιλντιρίμ έκανε δηλώσεις με τις οποίες ουσιαστικά απέρριπτε ότι η χώρα τελούσε σε πραξικόπημα
-Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης δεν έγιναν, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης
-Ο στρατός κατήλθε σε πραξικόπημα διχασμένος, καθώς μεγάλη μερίδα του –όπως διαφάνηκε- δεν επιθυμούσε την ανατροπή Ερντογάν
-Δεν αξιολογήθηκε σωστά η επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν σε λαό και σώματα ασφαλείας
-Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα με μηνύματα στήριξης προς την Κυβέρνηση Ερντογάν
Το πραξικόπημα είχε ως αντίπαλο το… twitter
Πέραν αυτών των στοιχείων υπάρχει και μία «πρωτιά» στο χθεσινό πραξικόπημα της Τουρκίας. Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του twitter ήταν καταλυτικός, καθώς η όποια ενέργεια των στασιαστών σε μερικά μόλις λεπτά γινόταν γνωστή ανά τον κόσμο. «Twitter Vs Leopard» έσπευσαν να γράψουν κάποιοι που όπως φαίνεται δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα καθώς ουδείς μπορεί να απορρίψει ότι το χθεσινό πραξικόπημα που «πνίγηκε» γρήγορα ήταν και το μοναδικό που είχε ως αντίπαλο την τεχνολογία.
http://cyprustimes.com/2016/07/16/ena-praxikopima-katadikasmeno-logi-apotychias-ke-dynami-tou-diadiktyou/