«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλητικέςενέργειες», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα, «τώρα δεν επιτρέπει ούτε την προσγείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου, όπως σημειώνουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η πτήση της υπουργού είχε προγραμματισθεί για τις 6 Μαρτίου». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την επίσκεψη στη Μυτιλήνη, η υπουργός θα πετάξει με το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ στο γερμανικό πλοίο «Bonn» που συνεχίζει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη μείωση της ροής των προσφύγων.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το ελληνικό νησί της Λέσβου είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη και η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτο την προσγείωση εκεί στρατιωτικού ελικοπτέρου.
Η Τουρκία έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, η οποία ήθελε να επισκεφθεί τις τουρκικές ακτές και να εκτιμήσει προσωπικά την κατάσταση των προσφύγων και τις δραστηριότητες των διακινητών τους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Ιράν.
Η Άγκυρα απαγόρευσε την πτήση του Έλληνα πρωθυπουργού στον εναέριο χώρο της, εάν αυτό προσγειωνόταν για ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Η Αθήνα άλλαξε το πρόγραμμα πτήσης. Μετά τον εφοδιασμό στη Ρόδο, πέταξε το αεροπλάνο προς το Ιράν μέσω της Αιγύπτου.
Τα ελληνικά ΜΜΕ κατηγορούν την Άγκυρα ότι τορπιλίζει τη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα χωρικά της ύδατα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αυτό.
Η Τουρκία δεν δείχνει τον παραμικρό ζήλο να δεχθεί τους πρόσφυγες που διασώζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αποστολής του, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
--