Την τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννη, μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ως το ενδιάμεσο χωριό του πολιτισμού και της ιστορίας και, αυτό γιατί, βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση αφού απέχει 3 χλμ από την πόλη του Πύργου και 10 περίπου χλμ από το λιμάνι του Κατακόλου, στο οποίο «δένουν» εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια. Όμως η τοπική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, δεν είναι μόνο το κοντινότερο σημείο «απόδρασης» αλλά η πλούσια ιστορία του, αποτελεί σημείο κατατεθέν για τους κατοίκους του.
Ο Άγιος Ιωάννης (Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου - Δημοτική Ενότητα ΠΥΡΓΟΥ), ανήκει στον Δήμο Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Η επίσημη ονομασία είναι «Άγιος Ιωάννης», ενώ κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, ο Άγιος Ιωάννης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννου, του πρώην Δήμου Πύργου του Νομού Ηλείας.
Ο Άγιος Ιωάννης έχει υψόμετρο 16 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σε αυτόν εκτείνεται ένα μεγάλο μέρος της πρώην λίμνης Μουριάς, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για τον επαναπλημμυρισμό της. Παλιότερα στον Άγιο Ιωάννη, ευδοκιμούσαν πολλά προϊόντα και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι εκμεταλλεύονταν τα πλούσια εδάφη του χωριού. Η ιστορία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά από την πόλη Λέτρινα, η οποία πριν πολλά χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας (ο σημερινός Πύργος).
Μετά τη βύθιση της πόλης αυτής και την ανάδειξη της λίμνης Μουριάς, όπως αναφέρεται, ο Άγιος Ιωάννης, άρχισε να αποκτά τον δικό του τρόπο ζωής και την δική του προσωπικότητα. Το χωριό παλιότερα, αποτελούσε σημείο κατατεθέν, αφού από εκεί περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά της σταφίδας στο λιμάνι του Κατακόλου. Μέχρι και σήμερα τρένα της γραμμής Πύργος – Κατάκολο με εκατοντάδες τουρίστες να διαβαίνουν το χωριό θυμίζοντας τη μεγάλης σημασίας θέση του.
Βρίσκεται δίπλα από τουλάχιστον επτά παραλίες που απέχουν δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ σε αυτόν ανήκει και ο παραλιακός οικισμός «Κυανή Ακτή» τον οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται εκατοντάδες κόσμου.
Τι μπορεί κανείς να βρει
Στην περιοχή για πολλούς αιώνες βρίσκεται και η μονή της Παναγίας Εισοδιώτισσας με αρκετή επισκεψιμότητα, καθώς εκεί λειτουργεί η σχολή αγιογραφίας. Επίσης, λειτουργούν ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο που αποσκοπούν στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Άγιος Ιωάννης, διεξάγει κάθε χρόνο αποκριάτικες εκδηλώσεις με παραδοσιακή ταυτότητα. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος με εφημέριο τον ιερέα, Αθανάσιο Αγγελόπουλο.
Μεγάλη συμμετοχή στα έργα του χωριού έχουν οι εθελοντές κάτοικοι, οι οποίοι με δικά τους έξοδα και αμέριστη θέληση αναβαθμίζουν κάποια σημεία του χωριού τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρισθεί, καθώς με εθελοντική δουλειά έχουν δημιουργηθεί πολλά ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα σημεία στον Άγιο Ιωάννη.
Στον Άγιο Ιωάννη μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια και ταβέρνες, καφενεία και μίνι μάρκετ, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή για να περάσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης στα τρία μεγάλα μαγαζιά – μεζεδοπωλεία που υπάρχουν στο κέντρο του χωριού. Η μεγάλη πλατεία της τοπικής κοινότητας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί στον χώρο της κατοίκους και κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν σε ομάδες.
Σήμερα στο χωριό
Τα τελευταία χρόνια το χωριό ζει σε ήρεμους ρυθμούς και αν κανείς το δει από ψηλά θα διαπιστώσει τη μεγάλη του έκταση. Συνορεύει με τις τοπικές κοινότητες Βυτινεΐκων, Γρανιτσεΐκων και τη δημοτική ενότητα του Πύργου, ενώ ανάμεσά του περνά η επαρχιακή οδός Πύργου – Κατακόλου, η οποία έχει «χωρίσει» το χωριό σε δύο κομμάτια. Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Μανδαράκης, η ανάπτυξη μπορεί να έλθει αναβαθμίζοντας κάποια σημεία στο χωριό, μεταξύ των οποίων η επέκταση της πεζοδρόμησης – ένα έργο πολύ σημαντικό – ο ηλεκτροφωτισμός, ενώ αίτημα των κατοίκων είναι η αναβάθμιση και της πρώην λίμνης Μουριάς.
Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Μανδαράκη, το χωριό του Αγίου Ιωάννη έχει παίξει στρατηγικό ρόλο κατά τον Γερμανοϊταλικό πόλεμο, εξαιτίας της μικρής απόστασης από το λιμάνι. Εκεί, τα χρόνια τότε, οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει ένα φυλάκιο – αποθήκη πυρομαχικών, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο σημείο στον λόφο του Αγίου Ιωάννη. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ανέφερε πως το ιστορικής σημασίας μνημείο βρίσκεται ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Λίμνη Μουριάς και τουριστική ανάπτυξη
Ο κ. Μανδαράκης, μιλώντας για την λίμνη Μουριάς αναφέρει ότι: «Η λίμνη της Μουριάς θα μπορούσε να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς είτε ως ολιγόωρης στάσης είτε και ως ταξιδιωτικός προορισμός. Το αν θα επιτευχθεί αυτό έχει να κάνει με τα έργα ανάπλασης που θα εκπονηθούν και θα ενισχύσουν το όλο εγχείρημα. Τεχνικά έργα, όπως δημιουργία μικρών νησιών εντός της λίμνης τα οποία θα λειτουργήσουν ως βιότοπος για τα αποδημητικά πουλιά, θα έδιναν τη δυνατότητα για την ανέγερση παρατηρητηρίων άγριας ζωής και περιηγήσεων με πλωτά μέσα.
Περιμετρικά της λίμνης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με αγροτουριστικό, οικοτουριστικό περιεχόμενο.
Στον χώρο της εστίασης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εστιατόρια με εδέσματα προερχόμενα από τη λίμνη (η λίμνη ήταν πλούσια σε ψάρια και χέλια).
Καταλήγοντας ο κ. Μανδαράκης, επεσήμανε ότι: «Μπορούμε να αποτελέσουμε τον πρώτο σταθμό των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας με τροχόσπιτα. Με τη δημιουργία περιμετρικά της λίμνης κατάλληλων υποδομών μπορεί ο τόπος μας να αποτελέσει σταθμό πολυήμερης διαμονής τουριστών. Με τη διαμόρφωση χώρων που θα παρέχουν ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σκίαση (φυτεύοντας δένδρα) θα μπορούσε η λίμνη και κατ’ επέκταση ο Πύργος να ενταχθούν στους διεθνείς προορισμούς των αυτοκινούμενων τουριστών.
Το χωριό του Αγίου Ιωάννη άλλωστε έχει μεγάλη ιστορία όσον αφορά τη λίμνη Μουριά. Και αυτό γιατί όσο υπήρχε η λίμνη, όπως αναφέρουν κάτοικοι, υπήρχε ένας πλούτος πραγματικού υγροβιότοπου, ο οποίος με την αποξήρανση της λίμνης χάθηκε για πάντα.
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/apodraseis/agios-ioannis-syndeei-ton-pyrgo-me-to-katakolo