Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ο Σέρβος Πρόεδρος Καταγγέλλει τις Τουρκικές Παραβιάσεις στο Αιγαίο

νικολιτσ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Στην προσπάθεια αναζήτησης τρόπων προσέγγισης με τη Ρωσία, η Τουρκία αφού έκανε τη δουλειά της, να καταρρίψει το Ρωσικό μαχητικό για καθαρά πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους με κύριο στόχο να αποτρέψει κοινή δράση Ρωσίας – ΗΠΑ κατά του ISIS, τώρα αναζητά τρόπους προσέγγισης προκειμένου να αποφύγει τα αναμενόμενα αντίποινα της Ρωσίας. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησε είναι και η δημόσια έκκληση του Νταβούτογλου στον Σέρβο πρόεδρο Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, για την διαμεσολάβηση του για να γίνει μια αρχική προσέγγιση.
Σε αυτή την έκκληση, σύμφωνα με το Σερβικό τύπο, ο Σέρβος Πρόεδρος ήταν αρνητικός μη θέλοντας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή αλλά τουναντίον ήταν και εξαιρετικά καυστικός αναφέροντας σε συνέντευξη του ότι και η Τουρκία πραγματοποιεί 40 παραβιάσεις την ημέρα στον Ελληνικό εναέριο χώρο αλλά δεν καταρρίφθηκε ποτέ κάποιο μαχητικό της από την Ελλάδα.


 
Θεωρούμε εξαιρετικά θετική και θαρραλέα τη στάση του Νίκολιτς και είναι η δεύτερη φορά εκ μέρους της Σερβίας που στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αφού πολύ πρόσφατα είχε αποκαλέσει για πρώτη φορά επίσημα τα Σκόπια FYROM, που τόσο πολύ ενόχλησε τους Σκοπιανούς, ανοίγοντας μια νέα προοπτική στις Ελληνοσερβικές σχέσεις. Η Ελλάδα πλέον πρέπει να δει και να αναθεωρήσει τη Στρατηγική της ειδικά στα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κόσοβο καθόσον είναι ένα μόλις βήμα από την αναγνώριση του.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/01/%ce%bf-%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%b2%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85.html#ixzz3w54705sS