Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν

Του Ανέστη Καλλιγά - Ο υπουργός Εξωτερικών της ΣαουδικήςΑραβίας ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Σαουδική Αραβία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από εξαγριωμένους Ιρανούς διαδηλωτές η Πρεσβεία της στην Τεχεράνη και το Προξενείο της στη Μασχάντ. Οι Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και προξένησαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό της Πρεσβείας διαμαρτυρόμενοι για τον αποκεφαλισμό του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρεσβευτής του Ιράν και η ιρανική διπλωματική αποστολή έχουν διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία.
Για ακόμη μια φορά η ατμόσφαιρα στη μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι μετά την εκτέλεση 47 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο σιίτης ιερωμένος.
Το Ιράν απέιλησε με αντίποινα τη Σαουδική Αραβία, με το ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας  Αλί Χαμενεΐ να αποδίδει φόρο τιμής με μήνυμά του στο Twitter στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε χθες, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.
“Awakening is not suppressible” (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), έγραψε ο Αλί Χαμενεΐ στο μήνυμα που συνοδεύονταν από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.
Στην ιστοσελίδα του αναρτήθηκε μια εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, καθώς και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.
Το άκουσμα της είδησης για την εκτέλεση του θρησκευτικού ηγέτη προκάλεσε κύμα οργής σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα “σοβαρό σφάλμα” και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε “δολοφονία”. Ενώ, ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα “να διαγραφούν από τις σελίδες της ιστορίας”.
Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν στην Ανατολική Επαρχία της χώρας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.
Παράλληλα, στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.
Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
Καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί είναι για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή με το Ριάντ να διαμηνύει σήμερα πως η κλιμάκωση της έντασης δεν θα ωφελήσει κανέναν.