Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Νέο Ασφαλιστικό: Πείνα και ανέχεια για άλλα δέκα χρόνια

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ,ΤΟ ΕΦΚΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Το τελειωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις ετών και στην κατοχύρωση του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης δίνει το νέο ασφαλιστικό, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές.
Η κατακρήμνιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η μείωση στις κύριες συντάξεις προοιωνίζεται συντάξεις φτώχειας και πείνας αλλά και εργαζομένους που δεν θα μπορούν να προσδοκούν τίποτα παραπάνω από τα 385 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, προβλέπεται μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους και 30% στις συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ, καθώς και ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr θα ονομάζεται Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και με βάση τις ίδιες πληροφορίες θα είναι:
-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος
-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος
-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης θα ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.
Άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι:
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους)
  • Νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών: αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (κοινό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες)
  • Εξίσωση των αγροτικών εισφορών με τις αντίστοιχες των υπολοίπων ασφαλισμένων
  • Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος από το 2017.
«Αγγίζουν» και τους παλιούς ασφαλισμένους
Οι νέες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να αφήσουν ανεπηρέαστους και τους παλιούς ασφαλισμένους, παρότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν άμεσες περικοπές. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/657466/neo-asfalistiko-peina-kai-anexeia-gia-alla-deka-xronia#ixzz3wIBvVkwQ