Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Υποδοχή «ροκ σταρ» του Βαρουφάκη σε εκδήλωση κατά της λιτότητας

«Η λιτότητα είναι χάλια. Δεν είναι δική μου φράση. Μου την έχει πει ο Ομπάμα». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας».
Οι 1.400 και πλέον ακροατές αμέσως ξέσπασαν σ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά. Οπως εύστοχα σχολίασαν κάποιοι δημοσιογράφοι, η υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στον Ελληνα πρώην υπουργό Οικονομικών θύμιζε «υποδοχή ροκ σταρ».
Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε το ακροατήριο να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας για να πολεμήσει τις δυνάμεις της λιτότητας και όχι ως παράδειγμα προς αποφυγή. «Η Ελλάδα είναι το εργαστήρι της λιτότητας. Είμαστε οι πρωταθλητές. Εδώ [στη Βρετανία] δεν υπάρχει λιτότητα. Εδώ απλά τη συζητούν. Τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο. Ως ρητορικό όργανο για να πετύχουν διαφορετικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως μόνο στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η «γνήσια λιτότητα». «Μπορεί ο κ. Οσμπορν να την υπερασπίστηκε, να πήρε κάποια μέτρα, αλλά αυτά δεν ήταν ούτε το 1/8 των μέτρων που πήρε η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την εποχή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας η Μάργκαρετ Θάτσερ και επέβαλε μέτρα λιτότητας στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της. «Τότε έγιναν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες 1%. Αυτό ήταν όλο. Ηταν όμως αρκετό να ανεβάσει την ανεργία από περίπου 700.000 ανέργους στα 4,5 εκατομμύρια. Αν δεν ήταν ο πόλεμος των Φόκλαντ η Θάτσερ θα είχε ξεχαστεί από την Ιστορία», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα τόνισε πως «στην Ελλάδα καταφέραμε, από χώρα με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρώπη, να γίνουμε η χώρα με το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα. Μειώσαμε τις δαπάνες του κράτους 14% σε ενάμιση χρόνο. Περικόψαμε του μισθούς του Δημοσίου κατά 38%, τις συντάξεις 45% και τους μισθούς κατά μέσο όρο 40%».
 http://www.efsyn.gr/arthro/ypodohi-rok-star-toy-varoyfaki-se-ekdilosi-kata-tis-litotitas