Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας είναι προορισμένος να αποτύχει. Πραγματικοί νικητές των εκλογών είναι οι δανειστέςΠΟ

Άρθρο γνώμης του Γιάνη Βαρουφάκη δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian. Πώς αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γιατί θεωρεί προδιαγεγραμμένη την αποτυχία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Για "ηχηρή" νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, παρά την "εξευτελιστική παράδοσή του στους δανειστές" τον Ιούλιο, κάνει λόγο ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και πάλαι ποτέ ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης.
'Αψηφώντας τους δημοσκόπος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά τους επικριτές ακόμα και μέσα στο κόμμα του (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος), κατάφερε να σχηματίσει μειωμένης πλειοψηφία, πλην όμως λειτουργική κυβέρνηση" σημειώνει στην αρχή του άρθρου του ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σχολιάζοντας τη μεγάλη ήττα των μικρών κομμάτων, "που δεν είχαν κάτι να προσφέρουν" ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει την άποψη ότι ο μεγαλύτερος νικητής αυτών των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα. Ο λόγος; Τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα νομοσχέδια που υπαγόρευαν οι εκπρόσωποι των δανειστών περνούσαν με οριακές πλειοψηφίες από την ελληνική Βουλή κρατώντας τους άγρυπνους πολλές νύχτες. Πλέον, τα νομοσχέδια του τρίτου μνημονίου θα περάσουν άνετα, καθώς έχει δεσμευτεί σε αυτό όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.
"Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που σχεδιάστηκε για να αποτύχει" υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. "Μικρές επιχειρήσεις πρέπει να προπληρώσουν τον φόρο της επόμενης χρονιάς, τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκους φόρους ακίνητης περιουσίας ακόμα και για ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, ο υψηλός ΦΠΑ θα εκτοξεύσει τη φοροδιαφυγή. Τη μία εβδομάδα μετά την άλλη, η τρόικα θα απαιτεί περισσότερη λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα όπως περικοπές συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων" εξηγεί.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι δεν θα είναι εύκολο μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει ένα σχέδιο για να μετριάσει τις συνέπειες αυτής της "καταιγίδας", δέσμιος της συμφωνίας που έχει ήδη υπογράψει, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% από το 2018 και μετά.  Εξίσου δύσκολο θα είναι να τα βάλει με τους "ολιγάρχες", ως θα όφειλε κάθε αριστερή κυβέρνηση. Όμως αυτοί είναι οι "καλύτεροι φίλοι της τρόικας" σημειώνει.
"Οι προοπτικές του Αλέξη Τσίπρα δεν διαφαίνονται λαμπρές,  δεν πρέπει ωστόσο να τον ξεγράψουμε" καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η μοίρα του πρωθυπουργού εξαρτάται από το κατά πόσο θα παραμείνει πιστός στα θύματα της συμφωνίας του με την τρόικα, από το εάν θα εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν επενδύσεις και στο κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει την επιδείνωση της κρίσης για να πιέσει τις Βρυξέλλες να κάνουν πραγματικές υποχωρήσεις.
Πηγή: Guardian
http://www.dimokratianews.gr/content/53197/varoyfakis-o-tsipras-einai-proorismenos-na-apotyhei-pragmatikoi-nikites-ton-eklogon