Σάλο προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις του νομπελίστα «ειρηνοποιού», Μάρτι Αχτισάαρι, για τις βαριές ευθύνες της Δύσης όσον αφορά τη διαιώνιση του πολύνεκρου εμφυλίου στη Συρία.
Οπως αποκάλυψε ο (άλλοτε πρόεδρος της Φινλανδίας και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2008) μεσολαβητής στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Ρωσία -ως μοναδικός ισχυρός «προστάτης» του συριακού καθεστώτος- είχε προτείνει ήδη από τον Φλεβάρη του 2012 στις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία ως κίνηση καλής θέλησης για την εξεύρεση συνολικής λύσης.
Σε αντάλλαγμα, το Κρεμλίνο έθετε τρεις όρους: διακοπή της παροχής όπλων στην αντιπολίτευση, άμεση έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και εξεύρεση ενός «εύσχημου» τρόπου ώστε να μπορέσει ο Ασαντ να παραιτηθεί χωρίς να φανεί πως τον «αδειάζουν» οι σύμμαχοί του.
Ομως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία θεωρούσαν τόσο βέβαιη τη στρατιωτική ήττα του Ασαντ, ώστε αγνόησαν την πρόταση και συνέχισαν να υποστηρίζουν τους ισλαμιστές της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες.
«Πίστευαν ότι η πτώση του Ασαντ ήταν ζήτημα λίγων εβδομάδων και άρα δεν υπήρχε ανάγκη να κάνουν οτιδήποτε... Ηταν μια ευκαιρία που χάθηκε το 2012», είπε ο Αχτισάαρι. Τον καιρό της μεσολάβησης Αχτισάαρι, οι νεκροί από τον εμφύλιο στη Συρία δεν ξεπερνούσαν τους 7.500: σήμερα υπερβαίνουν επισήμως τους 250.000, ενώ πάνω από 11 εκατ. Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εκ των οποίων τουλάχιστον 4 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
«Επρεπε να το είχαμε εμποδίσει να συμβεί, διότι όλη αυτή η ροή των προσφύγων προς τις χώρες μας στην Ευρώπη ήταν μια καταστροφή που προκαλέσαμε μόνοι μας... Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φροντίσουμε αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους. Πληρώνουμε τον λογαριασμό από τα δικά μας λάθη», λέει περίλυπος ο Αχτισάαρι.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπεραμύνθηκε χθες της στρατηγικής του στη Συρία και της υποστήριξης προς τον Ασαντ, απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την πρόσφατη, νέα αποστολή πολεμικού υλικού και «ειδικών» στη βόρεια Συρία.
«Αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη [...] Η υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει καμιά σχέση με τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη από χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και αρκετές άλλες», τόνισε ο Πούτιν από το βήμα της συνόδου κορυφής του «Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας», του αποκαλούμενου και «ρωσικού ΝΑΤΟ», που διεξάγεται στο Τατζικιστάν με τη συμμετοχή αρκετών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.
Δεν βάζουν μυαλό
«Στην πλειονότητά τους, οι Σύροι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φρίκης από τη δράση φανατικών οργανώσεων, κυρίως του «Ισλαμικού κράτους», και όχι λόγω των βομβαρδισμών του τακτικού συριακού στρατού», υποστήριξε ο «τσάρος», που -έχοντας «ηρεμήσει» κάπως σε σχέση με την Ουκρανία- δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες αποφασισμένος να πιέσει τις ισχυρές χώρες της Δύσης για μια συνολική λύση -έστω και με καθυστέρηση τριάμισι ετών- στο συριακό αδιέξοδο.
Ομως οι Δυτικοί δεν βάζουν μυαλό και αναζητούν ξανά πολεμικές λύσεις: χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέκλεισε ξανά οποιονδήποτε συμβιβασμό με τον Ασαντ για την επίτευξη πολιτικής λύσης και επανέλαβε τη θέση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι οι αεροπορικές επιδρομές της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία είναι «αναγκαίες».
http://www.efsyn.gr/arthro/i-foniki-adiaforia-tis-dysis