Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές ΝΔ: Φήμες, διαρροές, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς
Φήμες, διαρροές, δήθεν «πληροφορίες» σε δημοσιογραφικά γραφεία, μετρήσεις από εταιρίες που δεν είναι καν στο μητρώο του κλάδου των δημοσκοπήσεων, είναι μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε ένα υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο της εσωκομματικής κούρσας στη ΝΔ.
«Εμείς παίζουμε στο ανοικτό γήπεδο της πολιτικής. Ο Νεοδημοκράτης θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα, όχι κέντρα που λειτουργούν με παρακμιακούς όρους του παρασκηνίου», έλεγε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκε στο επίκεντρο φημών και διαρροών ακόμη και για αποχώρησή του ή για αποστάσεις του Κώστα Καραμανλή από την υποψηφιότητά του.
Για τους γνωρίζοντες το νεοδημοκρατικό χάρτη, τα όσα κυκλοφόρησαν αναφορικά με τη σχέση του κ. Μεϊμαράκη με τον πρώην πρωθυπουργό, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μόνο ως αστεία, αν δεν είχαν προβοκατόρικη στόχευση. Και αυτό γιατί από την έναρξη της εσωκομματικής περιόδου, είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη, καθώς θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης. Για αυτό άλλωστε και σε όσους τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, συστήνει πάνω από όλα «νηφαλιότητα και υπευθυνότητα». 
Τα όσα διαρρέονταν περί αποχώρησης κάποιου εκ των τεσσάρων υποψηφίων, διέψευσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Άδωνης Γεωργιάδης που έκανε λόγο για κέντρα που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της ΝΔ. Πέρα από τις επίσημες διαψεύσεις πάντως για τα ζητήματα αυτά, η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα της 20ης Δεκεμβρίου και για αυτό οι σοβαρές εταιρίες της αγοράς, δεν προχωρούν σε μετρήσεις.
Υπάρχει σωστή πρόβλεψη;
Όπως εξηγούσε στο newpost.gr, στέλεχος γνωστής εταιρίας, για να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα σε μια μέτρηση, το δείγμα πρέπει να είναι περίπου 1000 άτομα. Αν ερωτηθούν ωστόσο τηλεφωνικά 1000 πολίτες, κατά μέσο όρο 250 από αυτούς ψηφίζουν ΝΔ. Οπότε για να συγκεντρωθεί δείγμα με 1000 ψηφοφόρους της ΝΔ, πρέπει να ερωτηθούν τουλάχιστον 4.000.
Όμως και από αυτούς κάποιοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, οπότε πρέπει να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των ερωτηθέντων, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της μέτρησης, κάνοντάς το απαγορευτικό. «Με δεδομένο ότι το δείγμα στα 1000 άτομα δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό, δεν είναι δυνατόν να έχουμε και σωστό αποτέλεσμα», σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι μια σωστή δημοσκόπηση θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο πάνω στην εκλογική βάση της ΝΔ που θα πάει τελικά να ψηφίσει.
Οι εκτιμήσεις των υποψηφίων
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων έχουν μια κάποια εικόνα για το που θα καταλήξει η αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, καθώς εκτός από τις μετρήσεις υπάρχει και το κλίμα που εισπράττουν από όλη τη χώρα. Με βάση αυτό στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λένε πως είναι ο μόνος που μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι Νεοδημοκράτες και η παράταξη, που θα πρέπει να αναλάβει ξανά το ρόλο της στο πολιτικό σύστημα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα είναι ένας από τους δύο που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ενώ πρόκειται να επιμείνει στο να διεξαχθεί η δεύτερη αναμέτρηση στις 10 Ιανουαρίου, αλλάζοντας στάση σε σχέση με τα όσα έλεγε πριν τις 22 Νοεμβρίου.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο  Άδωνης Γεωργιάδης που επίσης πριν το φιάσκο, δήλωνε ότι αν ο πρώτος είναι κοντά στο να εκλεγεί, δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος.
Εκλογή ακόμη και από τον πρώτο γύρο, βλέπει η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, «ναι, είναι αρκετά πιθανό. Δεν μπορώ να ξέρω εάν θα φθάσουμε στο 50+1 γιατί είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, όμως δεν αποκλείεται».  Στο στρατόπεδο του 37χρονου Περιφερειάρχη βλέπουν ανατροπές, με βάση και τις δημοσκοπήσεις που επικαλούνται και που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων.
http://newpost.gr/politiki/503881/ekloges-nd-fhmes-diarroes-xtyphmata-katw-apo-th-zwnh-kai-dhmoskophseis