Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

'Δεν είμαι από τζάκι' απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στην Μπακογιάννη που του καταλόγισε 'καισαρισμό'

Μετωπική Τσίπρα-Μπακογιάννη στη Βουλή. Αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις στη Βουλή με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον πρωθυπουργό
Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και της βουλευτή της ΝΔ ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την ανακεφαλαιοποίηση με τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει υπαινικτικά στην κυρία Μπακογιάννη ότι δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι προέρχεται από Τζάκι.

Οι σκληρές προσωπικές εκφράσεις ξεκίνησαν όταν η κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτηρίζεται από  «οίηση και καισαρισμό». «Δεν προέρχομαι από τζάκι. Έγινα στα 40 μου πρωθυπουργός. Επιτρέψτε μου να έχω κάποια οίηση» απάντησε ο κ. Τσίπρας στην κυρία Μπακογιάννη αφήνοντας αιχμές. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι επιχειρεί να φορτώσει στον ελληνικό λαό την αποπληρωμή των δανείων που πήρε από την Αγροτική Τράπεζα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όμως, και όταν η κυρία Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκαν από την ομιλία του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι τον χειροκρότησαν μόνο μια φορά. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τη συγκεκριμένη αναφορά την διάβασε η κυρία Μπακογιάννη από τις σημειώσεις της. Στο σημείο αυτό οι βουλευτές πάντως καταχειροκρότησαν τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός πάντως προχώρησε νωρίτερα στην καταγγελία ότι οι αντιδράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση προέρχονται από κύκλους που επιθυμούσαν να οδηγηθεί η διαδικασία σε αποτυχία για να πάνε οι τράπεζες σε εκκαθάριση και να αποκτήσουν τον έλεγχό τους. Χαρακτήρισε, μάλιστα, επιτυχή την ανακεφαλαιοποίηση σημειώνοντας ότι χάρη σε αυτή αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit αλλά και για κούρεμα καταθέσεων. «Κάποιοι στεναχωριούνται σήμερα για αυτό. Πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τη λαϊκίστικη πλειοδοσία» είπε και υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε καμία σχέση με τα capital controls όπως κατήγγειλε η κυρία Μπακογιάννη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες είναι πλέον απολύτως κεφαλαιοποιημένες και μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αποκάλεσε, μάλιστα, θεωρία συνωμοσίας τον ισχυρισμό περί «αφελληνισμού» των τραπεζών. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στις δύο μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες οι έλληνες διατηρεί τον έλεγχο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην Τράπεζα Πειραιώς το 66% είναι στα ελληνικά χέρια και στην Εθνική Τράπεζα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 55%. «Πού είναι ο αφελληνισμός;» διερωτήθηκε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δις ευρώ από τα 25 δις ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να «γλιτώσει» 20 δις ευρώ. «Γλιτώσαμε χρέος ίσο με 10% του ΑΕΠ. Μειώθηκε δραστικά η επιβάρυνση του Δημόσιου Χρέους» ανέφερε.
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε υπόνοιες περί διενέργειας εξεταστικής επιτροπής για τις τράπεζες και ζήτησε απαντήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής Finansbank από την Εθνική σε πολύ χαμηλή αξία.  «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα είναι στίγμα και θα σας συνοδεύει για πάντα» τόνισε στον πρωθυπουργό η κυρία Μπακογιάννη και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο τραπεζικό  σύστημα να πέσει σε αυτούς που εσείς στο παρελθόν χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών» πρόσθεσε.

Αντιπαράθεση και για Γιάνη Βαρουφάκη

Η κυρία Μπακογιάννη εμφάνισε, μάλιστα, ως υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Κατορθώσατε το ακατόρθωτο. Κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλατε έλεγχο κεφαλαίων» είπε και παρέπεμψε σε ένα χιουμοριστικό μήνυμα στο Τούιτερ όπου ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να γυρνάει σπίτι και να λέει: «αγάπη μου σήμερα έκλεισα τις τράπεζες». «Κοίτα ποιος μιλάει;» απάντησε ο πρωθυπουργός καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στη ΝΔ για τα προβλήματα των τραπεζών.
πηγή φωτογραφίας: sooc
http://news247.gr/eidiseis/politiki/den-eimai-apo-tzaki-apanta-o-alekshs-tsipras-sthn-mpakogiannh-poy-toy-katalogise-kaisarismo.3812789.html