Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σάλος με τις διακοπές της ΔΕΗ: «Μόνο στους ασυνεπείς, όχι στους φτωχούς» λέει η Επιχείρηση


Στο απόλυτο σκοτάδι έμειναν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 100.000 οφειλέτες της ΔΕΗ, καθώς ο οργανισμός πια προχωρά σε δυναμικές κινήσεις προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία, με τα χρωστούμενα να φτάνουν 2,3 δισ. ευρώ και να χτυπούν... κόκκινο, αφού συνιστά την πιο μεγάλη οφειλή στην ιστορία του.
Τα στελέχη, μάλιστα, της ΔΕΗ δηλώνουν ότι οι διακοπές θα συνεχίσουν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ως τελευταίο μέσο πίεσης στους κακοπληρωτές. 
Σύμφωνα, με πληροφορίες, η τελευταία εντολή αποκοπής έγινε πριν από 13 μήνες, απέφερε ζεστό χρήμα στον οργανισμό και αυτό πιστεύουν οι ιθύνοντες ότι θα γίνει και τώρα. 
Ήδη υπάρχει κινητικότητα στις πληρωμές και επαναλειτουργία λογαριασμών, ενώ είναι πολλοί που είναι αυτοί, που μετά από αυτή την εξέλιξη, έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό. 
Σημειώνεται ότι συνολικά οι οφειλέτες υπολογίζονται στα 2,1 εκατομμύρια,ιλιγγιώδες νούμερο, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο των παροχών. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, οι εντολές για διακοπή των παροχών έχουν ξεκινήσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και αφορούν τόσο επιχειρήσεις, οσο και οικιακά τιμολόγια:
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν να πληρώσουν, αλλά εκμεταλλεύονται την γενικότερη κατάσταση και δεν το κάνουν. Σε καμία περίπτωση ο οργανισμός δεν κόβει το ρεύμα σε ανθρώπους άνεργους, σε αυτούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σε όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ή σε αυτούς που έχουν προχωρήσει, ήδη σε κάποιο διακανονισμό και απλά έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν. Οι περισσότεροι στους οποίους κόβεται το ρεύμα είναι «έχοντες».
Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αυτοί που έχουν να πληρώσουν απλά δεν το κάνουν, γιατί επιλέγουν να δώσουν τα χρήματά τους σε άλλα καταναλωτικά αγαθά, αποκαλύπτοντας ότι σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας, τοΔιδυμότειχο, το ποσοστό αυτών που δεν πληρώνει λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι 30%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί κατά 79%. Το ίδιο και στην Κρήτη, όπου το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο, 72%.
Έχουν μαζευτεί τόσο πολλές οφειλές, που αν ο οργανισμός δεν προχωρήσει σε διακοπές, ως μέσο πίεσης για αυτούς τους κακοπληρωτές, απλά μαθηματικά σε λίγο καιρό θα καταρρεύσει ο οργανισμός. Είναι απλά τα πράγματα. Πρέπει να γίνει μια τέτοια κίνηση, γιατί το μάρμαρο μέχρι τώρα πληρώνουν οι καλοπληρωτές. Είναι καιρός να πληρώσουν και αυτοί που πρέπει.
Ταυτόχρονα, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Ανδρέας Πετσίνης μιλά για «αυτόματο σύστημα διακοπής του λογαριασμού, το οποίο από μόνο του «ξεκαθαρίζει» τους φτωχούς και τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, βλέπει το προφίλ τους και εφόσον εκπληρώνονται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, τότε μόνο κόβονται οι λογαριασμοί. 
«Στην ουσία πρόκειται για ασυνεπείς οφειλέτες, όχι για φτωχούς» υπογραμμίζει. 
Πάντως και τα δύο στελέχη αποφεύγουν να διευκρινίσουν το ποσό οφειλής πάνω από τα οποίο κόβεται το ρεύμα στους κακοπληρωτές. «Μιλάμε για μεγάλα ποσά από συσσωρευμένους λογαριασμούς, συνήθως πάνω από 1000 ευρώ» καταλήγουν. 
Οι πληροφορίες, θέλουν, τους οφειλέτες που χρωστούν λογαριασμούς πάνω από 1000 ευρώ και πάνω από 8 μήνες να βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο...
http://newpost.gr/oikonomia/497437/salos-me-tis-diakopes-ths-deh-mono-stoys-asynepeis-oxi-stoys-ftwxoys-leei-h-epixeirhsh