Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Αφανίζουν (και) τα περίπτερα

Τέλος εποχής πρόκειται να σημάνει γα τα περίπτερα, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα του τρίτου μνημονίου, που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, από ‘δω και στο εξής δεν θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις περιπτέρων, μετά το θάνατο των δικαιούχων, γεγονός που ουσιαστικά οδηγεί τα περίπτερα σε ένα βάθος χρόνου σε οριστική κατάργηση.
Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις σε ένα κλάδο που πασχίζει καθημερινά να κάνει έστω και λίγα ευρώ τζίρο, τη στιγμή που η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Όπως τονίζουν περιπτερούχοι του Πύργου στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» η ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου έχει στόχο να αφανίσει τα περίπτερα και να αφήσει τα καπνικά και ψιλικά είδη, βορρά στις ορέξεις των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών, ενώ θα οδηγήσει και πολλούς συνανθρώπους μας στην ανεργία.

Γιώργος Κομπλόης
«Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ γιατί οι καταναλωτές πλέον περιορίζεται μόνο σε καπνικά είδη. Το ποσοστό αγοράς σε σοκολάτες, ζαχαρώδη, αναψυκτικά κλπ. είδη έχει μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα αυτά που μας αφήνουν ένα περιθώριο κέρδους να μειώνουν και το κέρδος και το τζίρο μας συνολικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, όπως ενοίκια και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες μετακυλίστηκε αυτή η αύξηση στους καταναλωτές, άρα δημιουργήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα. Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται το τέλος ενός παραδοσιακού σημείου που ήταν τι περίπτερο και όλα θα συγκεντρωθούν στα πολυκαταστήματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα» λέει ο κ.Κομπλόης που παρά τις δυσκολίες προχώρησε ώστε να κρατήσει βιώσιμη την επιχείρησή του στη δημιουργία Delivery! Από χθες ο κ.Κομπλόης διανέμει με το παπάκι του τα είδη που θα παραγγέλλει ο πελάτης σε όλο τον Πύργο από τις 9πμ μέχρις τις 12μμ, με ελάχιστη παραγγελία τα 5 ευρώ!

Γιώργος Νικολακόπουλος
Ο Γιώργος είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς τον συναντήσαμε επί της Οδού Γερμανού, να εργάζεται στο υπό ανακαίνιση περίπτερο του, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες. «Χρειάζεται ρίσκο, δύναμη και προσωπική μάχη σήμερα. Και τι να κάνουμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και θέλει προσπάθεια. Δεν έχω στόχο να κάνω περιουσία αλλά να εξασφαλίσω ένα μεροκάματο. Πρέπει να είμαι αισιόδοξος, είναι κάτι που το καλλιεργώ κάθε μέρα. Το νομοσχέδιο που έρχεται σίγουρα δεν είναι καλό. Εγώ το χαρακτηρίζω περίεργο. Προφανώς κάποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και κάποιες αλυσίδες πολυκαταστημάτων θα σπεύσουν εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Σίγουρα εμάς μας πλήττει και θεωρώ ότι θα υπάρξει αντίδραση. Από και πέρα ας κάνουμε την προσπάθειά μας.

Λουίζα Γκιονάκη
Η κίνηση έχει πέσει πάρα πολύ και ιδιαίτερα στα είδη που αφήνουν κέρδος στα περίπτερα όπως είναι τα ζαχαρώδη και τα αναψυκτικά. Ο κόσμος κινείται μόνο για τσιγάρα και κάρτες τα οποία έχουν πολύ μικρό ποσοστό κέρδους για εμάς, γύρω στο 3% περίπου. Οπότε μ’ αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση. Πολλά προϊόντα έχουν αυξηθεί και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον κόσμο που ενώ το κατανοεί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και εμείς είναι αδύνατο να απορροφήσουμε οποιαδήποτε αύξηση γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Η ψήφιση του νόμου για τις άδειες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα φανεί σε βάθος χρόνου και όλα τα προϊόντα θα περάσουν σε μεγάλα πολυκαταστήματα, αφήνοντας πολλές οικογένειες στο δρόμο. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις.

Βασίλης Σφήνας
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/afanizoyn-kai-ta-periptera